Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce va iluminati baia?

Vizitator

Postări Recomandate

Cel mai bun becoled nu este becoled si nu este facut industrial - este o sursa de lumina cu led/COB pe care ti-o faci singur, cu componente bune, luate din surse sigure si cu DS, care sunt credibile.

Nicolaus - pai aparatura sa determini CRI este prohibitiv de scumpa. Si nu este apanajul amatorilor.

Nici fluxul luminos nu merge determinat decat cu aparatura profi - pentru ca emisia este in spatiu, se foloseste un fel de sfera cu multi senzori distribuiti periferic.

Deci suntem la mana unor specificatii.

Insa una este ce se scrie evident "din burta" pe diverse produse din supermarket.

Alta este ce se scrie pe becoleduri credibile - dar nivelul de pret pentru unul credibil incepe de pe la 100 lei

Si alta este DS care vine de la producatorul care livreaza catre o firma serioasa de componente electronice.

Multe firme din Taiwan (atentie, nu China, cea de pe continent) produc ceva respectabil si relativ ieftin.

Chiar de curand spre exemplu au aparut de la ProLight COBuri cu R9 foarte bun - esential pentru aplicatii de iluminare pretentioase. R9 nici nu este inclus in determinarile normale de CRI...

Link spre comentariu

O vreme, acum mult timp in urma,am trecut si eu prin faza lampilor fluorescente.Cele cu starter electronic aprindeau instant tubul,dar nu erau deloc fiabile,mai ales in baie.Cele cu starter clasic, cu bimetal, erau enervante ca aprindeau cu intarziere tubul...palpaia de cateva ori si abia pe urma il amorsau.Am mai avut ceva experienta cu becul economic...il aprindeam,si dupa cateva minute ajungea la luminozitate maxima.De multe ori daca aveam treaba putina in acea incapere nici nu ajungea la maxim si trebuia sa-l sting,deci cateva minute trebuia sa-l suport ca pe opait.Pana la urma,am ramas la cele cu LED.Alese cu atentie,fac treaba buna.Am mai dat si la astea de rateuri,cat din vina mea,ca n-am citit atent ce scria pe ambalaj,cat din cauza informatiilor mincinoase de pe ambalaj,insa le-am bagat pe hol sau in debara ca sa nu le arunc si nici sa fiu nevoit sa le suport in incaperile in care stau mai mult.Am schimbat si corpurile de iluminat vechi,cu abajur inchis,cu unele care asigura ventilatie si deocamdata sunt multumit.

Intradevar becurile LED sint printe cele mai bune. Becurile flourescente(economice) aveau prostul obicei de a se defecta nu dupa multa vreme. Din curiozitate am demontat becul sa vad montajul. Tranzistorii aveau capsula metalica,ca si BC-urile. N-am avut rabdare sa vad ce este defect. Oricum dupa un timp de functionare se inegreau la un capat s-apoi i-si dadeau duhul. Am cumparat becuri OSRAM care-au tinut ''foarte repede''. Culmea erau fabricate-n Polonia.Revenind la becurile LED. Ca scirtarul, am cumparat becuri LED, din acelea mai ieftine. M-au tinut de citi bani am dat pe ele. Asa ca am ales sa dau mai multi bani si sa am garantia ca o sa ma tina mai mult,poate ca atita cit scrie pe ambalaj,cu toate ca am oaresce indoieli.

Link spre comentariu

Cel mai bun becoled nu este becoled si nu este facut industrial - este o sursa de lumina cu led/COB pe care ti-o faci singur, cu componente bune, luate din surse sigure si cu DS, care sunt credibile.

Cine are timp si bani sa se joace,e liber s-o faca...eu n-am dus chiar la nivel de stiinta utilarea cu corpuri de iluminat.M-am multumit cu ce scrie pe etichete,si natural,am facut in timp si selectie.Tin minte ca la inceput ma uitam sa aiba lumina calda,si puterea echivalenta sa fie una decenta,nu mi-au placut becurile chioare niciodata.Ca fapt divers,cand foloseam filamente in afara de lampile de birou,toate erau de 100W.Dupa ce am cumparat cantitati mai mari ca sa schimb in toata casa,am invatat sa iau si calitate mai buna.Nu-mi permiteam sa iau engros becuri de peste 100 lei/bc.

Link spre comentariu

Cine are timp si bani sa se joace,e liber s-o faca...eu n-am dus chiar la nivel de stiinta utilarea cu corpuri de iluminat.M-am multumit cu ce scrie pe etichete,si natural,am facut in timp si selectie.Tin minte ca la inceput ma uitam sa aiba lumina calda,si puterea echivalenta sa fie una decenta,nu mi-au placut becurile chioare niciodata.Ca fapt divers,cand foloseam filamente in afara de lampile de birou,toate erau de 100W.Dupa ce am cumparat cantitati mai mari ca sa schimb in toata casa,am invatat sa iau si calitate mai buna.Nu-mi permiteam sa iau engros becuri de peste 100 lei/bc.

LIKE!

Cine ar timp si rabdare suficienta,poate sa-si faca becoledurile! Nu stiu daca iese mai ieftin decit cu cele cumparate din magazin. Intr-o alta ordine de idei,fiecare-si cheltuie banii si timpul,cum vrea si pe ce vrea!

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Primele mele becuri economice au fost Philips produse in Olanda. Dac imi aduc aminte, 11w. Dupa 5 ani au inceput sa dea semne de uzura. Ulterior (fiindca nu am gasit in mod curent ceva mai bun) am luat produse in China. Un an jumate tin. Deci eu mi-as lua cateva becoleduri bune chiar daca sunt scumpe fiindca sunt prea sarac pt lucruri ieftine. Dar sa fiu aproape sigur in urma unor feedback-uri. Fiindca nu vreau eu sa incerc pe banii mei...

Link spre comentariu

Daca procedam asa,cred ca nici acum nu le aveam schimbate :rade:

Si apoi,am mai avut o experienta nereusita cu becurile economice prin 2000.Erau proaspat aparute pe piata si am zis sa iau mai scumpe ca or fi mai bune.Am luat pt toata casa,am dat o caciula de bani si in mai putin de 2 ani am renuntat pe rand la toate.La LED-uri, am luat ieftine,ca sa vad cum ma acomodez cu lumina lor,si in caz de esec,macar sa nu mai fie vorba de sume mari,pe principiul tot patitu-i priceput.

Link spre comentariu

Becurile economice au fost cele mai proaste, dupa cele cu filament. Tuburile fluorescente(clasice,cu drosel) au fost cele mai reusite. Foarte rar se intimpla sa se defecteze. In schimb nu erau foarte indicat sa fie montate in locuinte,datorita ''pulsatiilor''cu frecventa retelei si care erau percepute doar daca nu te uitai direct la ele. Biziitul droselului, deasemenea era destul de deranjant.

Link spre comentariu

Fiecare este liber sa faca cum doreste, cum poate etc. Nu am sugerat ca exista o singura cale.

Se poate si cu cumparatul macar partial, adica se cumpara un produs, i se aduc corecturi, se inlocuiesc piesele proaste.

Bineinteles ca unii vor zice ca si asta este munca in plus...

Dar eu cred ca forumul asta este de hobbysti, care ar trebui sa gaseasca placere in munca si satisfactie intr-un produs (imbunatatit) realizat de mana lor.

O optiune buna, dar scumpa si uzual prea puternica sunt becuri din gama industriala. Cu leduri upgradate si putere redusa sub 0,5 din initial sunt chiar apropiate de perfectie.

Insa hai sa vedem cam ce inseamna o sursa facuta "de mana""

- cost fara radiator 100 lei sursa SMPS-CC + 40 lei COBuri (de multe ori radiatorul este recuperat, practic nu costa bani)

- temperatura de culoare cum doresti intre 3000 si 6000K

- CRI peste 80 dar daca este cazul se poate obtine si R9 peste 50 sau peste 90 dar asta creste costul. De asemenea cu cost in plus poti avea si CRI pana la 95...

- 4200lm din 24W, randament global (COB + sursa) de 157lm/W

- speranta de viata, daca racirea este global buna, adica Tj nu depaseste niciodata 85 de grade, iar sursa are ventilatie si nu se incalzeste peste 65 grade - 50.000 ore (adica 50 ani in conditii de consum casnic normal).

Si daca folosesti furnizori de piese consacrati si firme cu raport calitate/pret bun te inscrii in costuri si ai parametrii respectivi, ca am facut calcule ieri pentru asta...

Astept sa vad cine a gasit becoled ca sa rivalizeze cu asta, chiar si la parametrii declarati, desi stim ca nu se respecta in mod flagrant.

Iar la pret asa iesi cu 140 lei pe 4200lm, dar tineti cont si de calitate.

PS

Putem conserva speranta de viata de 50.000 ore si cu o sursa mai modesta, pe la 50-60 lei se gasesc surse de la MeanWell cu fiabilitate buna.

Insa la o astfel de alegere vom avea randamentul global intre 140-150lm/W si nu va exista PFC sau dimming.

Oricum insa nici un becoled nu are PFC sau dimming in driver.

Daca in continuare costul primeaza se poate face economie suplimentara crescand indicele de incarcare. Adica poti obtine cam la acelas pret fluxuri de 8000lm fara probleme, iar daca racirea face fata, speranta de viata ramane la fel, calitatea luminii si ea. Ce scade pronuntat este randamentul, probabil va ajunge spre valoarea pe care o declara (dar nu o prea respecta) unele becoleduri.

Link spre comentariu
- speranta de viata, daca racirea este global buna, adica Tj nu depaseste niciodata 85 de grade, iar sursa are ventilatie si nu se incalzeste peste 65 grade - 50.000 ore (adica 50 ani in conditii de consum casnic normal).

De asta le prefer pe cele mai ieftine,tin mai putin,dar nici nu-mi pare rau daca peste 3..4 ani apar noutati pe piata si banii investiti acum se dovedesc a fi o afacere proasta,pt ca tehnologia nu sta...nici nu vreau sa ma gandesc ce voi avea in tavan peste 50 ani.Cu siguranta nu un becoled manufacturat anul asta cu un efort financiar substantial,avand in vedere ca folosesc in tot apartamentul cca 10 becuri(pe rand binenteles,nu toate odata).

Am uitat sa precizez ca astea sunt valabile doar daca mai apuc termenul de 50 ani incepand de azi,si binenteles,tavanul o sa fie tot la locul lui :rade:

Link spre comentariu

De asta le prefer pe cele mai ieftine,tin mai putin,dar nici nu-mi pare rau daca peste 3..4 ani apar noutati pe piata si banii investiti acum se dovedesc a fi o afacere proasta,pt ca tehnologia nu sta...nici nu vreau sa ma gandesc ce voi avea in tavan peste 50 ani.Cu siguranta nu un becoled manufacturat anul asta cu un efort financiar substantial,avand in vedere ca folosesc in tot apartamentul cca 10 becuri(pe rand binenteles,nu toate odata).

Am uitat sa precizez ca astea sunt valabile doar daca mai apuc termenul de 50 ani incepand de azi,si binenteles,tavanul o sa fie tot la locul lui :rade:

LIKE!

Link spre comentariu

Da, asta este perceptia ta.

Uite perceptia mea:

- da, LED/COB sunt o tehnologie tanara, exista progrese semnificative de la an la an.

- insa la acest moment daca ai solutie pe la 150lm/W probabil ca va fi la nivel urmatorii 5 ani.

- daca realizarea este buna ca racire in special dupa 5 ani vei schimba numai ledurile si cu o generatie noua vei avea mai multa lumina la acelas consum. Sau vei castiga mai putin la randament dar vei folosi ceva cu CRI si R9 mare.

- foarte probabil ulterior intervalul la care sa merite facuta operatia va tot creste pe masura maturizarii tehnologiei.

- posibil ca daca sursa era din start buna si avea si dimming (asta pentru ca tot pui leduri mai performante) nu va necesita schimbare 50 ani

In acest fel probabil ca vei avea toti cei 50 ani ceva mai bun ca industrialul.

Daca discutam "deranjul" a ceea ce propun eu:

- pai cu becuri proaste le inlocuiesti la 1-2 ani, trebuie sa pierzi timp ca sa cercetezi ce iei, oricum esti la capriciul sansei. Cum spunea UDAR chiar deranjul de a schimba becul poate fi major.

- un interval de 5 ani pare atragator, chiar daca atunci manopera este mai mare, sa montezi termic COBul nou si sa-i lipesti firele.

- cum spuneam ulterior justificarea unui upgarade poate sa devina semnificativ mai rar, poate discutam doar de 3 upgrade-uri la 5, 15 si 30 ani pe durata de 50 ani.

In plus ai oricand varianta de a obosi si de a ramane cu ultima varianata instalata, care ar trebui sa mearga pe partea de COB inca 50 de ani din momentul cand a fost pusa.

Daca la ultima revizie ai schimbat si niscai electrolitici prin sursa probail si ea va tine cei 50 ani...

A, si ca pret - la cei 4200 lm ledurile pe care merita sa le inlocuiesti astazi sunt ~40 lei, pentru 4 bucati.

Cat costa becoleduri, de calitate macar medie pentru 4200lm? Cred ca la costuri pe termen lung solutia mea este mai ieftina si in 5-10 ani iti acoperi investitia initiala mare, apoi inca 40 ani esti net pe cost anual mai mic.

Link spre comentariu

Sunt sigur ca aveti dreptate,domeniul nu e chiar in preocuparea mea,deci nu mi-as permite sa contrazic,dar eu deja mi-am facut testamentul,n-am chef sa-l modific ca sa trec si becurile in el.

Link spre comentariu

NU este decat o optiune, dupa cum si a ta este o optiune perfect valabila.

Ce varianta alegi din diversele disponibile este determinat de propriile conditii/conceptii etc.

Si in mod sigur, in conditii diferite, solutia cea mai buna este de asemenea diferita.

Eu numai doream sa explic un anumit punct de vedere, poate cam extremist - dar care are fundamentarea lui - si probabil ca este cel mai bun in anumite imprejurari. Insa in mod clar nu in toate imprejurarile.

Link spre comentariu

Si-ar mai fi un aspect poate nu asa de important dar tine de.. aspectul corpului de iluminat. Dupa atatia ani de folosire se inegreste, cocleste, ingalbeneste, materialele devin casante iar intretinerea un chin! Nu mai spun de moda..!

Link spre comentariu

Si-ar mai fi un aspect poate nu asa de important dar tine de.. aspectul corpului de iluminat. Dupa atatia ani de folosire se inegreste, cocleste, ingalbeneste, materialele devin casante iar intretinerea un chin! Nu mai spun de moda..!

Pai nu-s facute sa tina o vesnicie! Dupa ce s-ar satura piata,producatorii ar inchide''mustaria''. De aceea le fac sa tina doar o perioada limitata.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări