Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ciocan lipit mini


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Sfatul meu este sa nu dai banii pe asa ceva, in general sa nu dai banii pe letcon la care nu ai surse de varfuri de diverse marimi si forme si de piese de inlocuire (macar rezistenta).

 

Daca nu este chestie de "moda" in sensul ca doresti neaparat ceva minuscul indiferent de alte considerente... atunci orice letcon termostatat cu temperatura reglabila poate sa faca exact acelas lucru.

 

Astea mici de principiu nu au termostatare si pentru ca sa poti sa faci lipituri inseamna ca lasat in stand-by se duce pe la 5-600 grade si asta probail ca ii afecteaza viata.

 

In schimb un letcon cu termostat clona Hakko 936 poti sa-l iei mai ieftin si ai toata gama de varfuri, in plus cu un varf 1C poti face lipituri foarte fine destul de confortabil.

Evident insa ca va trebui sa dai ceva mai mult pe statia termostatata care sa-l alimenteze, dar pentru puteri mici te vei bucura de rezultate foarte bune (letcoanele respective au unele handicapuri dar care se manifesta doar cand ceri putere mare, in schimb este greu sa le gasesti bube la puteri mici).

Link spre comentariu

Pai daca alimentezi cu puteri asa mici faptul ca nu ai termostatare devine un "avantaj".

 

Adica ce are termostat este principial supavoltat, daca accidental este conectat la tensiunea nominala direct atunci temperatura se duce undeva foarte sus si de obicei asta arde rezistenta rapid sau imediat.

Adica pentru constructor (...ultilizatorii au alta impresie...) termostatul este pus defapt ca sa protejeze rezistenta de topire - ca asta are efecte necesare utilizatorului, cum este reglarea temperaturii, este numai ceva secundar.

 

In schimb fara termostat ai alimentare 100% si daca varful ajunge in stand-by 400 grade mai ai un oarecare ecart de pierdere de energie in timpul lipiturilor pana pe la 300 grade si in zona aceea trebuie sa te inscrii.

Daca faci lipituri prea frecvente sau care dreneaza prea multa energie va trebui sa mai iei pauza ca letconul sa-si revina la o temperatura utilizabila.

 

Ce iti pot spune este ca un letcon Gordak are nevoie de 8-10W ca sa se mentina la 350 grade (stand-by) / un JBC nu am masurat exact, insa puterea necesara este mai mica, semn ca risipeste mai putina energie.

Deci un letcon mic cum face Ersa si realizat in ideea economisirii energiei cred ca poate sa se descurce bine la 5W, dar cu ameliorari si numai pentru lipituri tip SMD cred ca poti sa faci ceva functional si pe la jumatate din puterea asta.

 

Insa la un letcon Gordak ideea de a-l utiliza la 12V nu este decat chinuiala - m-am contrazis cu un coleg care sustine aberatia asta.

Nu este permis ca sa fie necesar dupa o lipitura sa faci "pauza de incalzire" dupa cateva lipituri oricine capituleaza. Bun, daca trebuie neaparat sa faci o lipitura la masina va functiona pentru una singura, dar asta nu este exploatare.

Cum cu letcoanele respective m-am jucat destul pot spune ca numai pentru lucrari fine puterea minima pentru o utilizare confortabila este de ~18W ceea ce corespunde la alimentare cu 16V. Sub pragul asta este chinuiala.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări