Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

,,Spălare de creier,,

Postări Recomandate

Cel mai sigur ar fi sa nu se mai invete nimic . In liceu , ca de el e vorba . Vorba ? ... vorba ceea ..." Nu lasa scoala sa - ti strice educatia " . In trecutul indepartat ( mileniul trecut , ultimele decenii ) , analiza matematica , alaturi de alte surori vitrege , denaturate si repudiate ... algebra , si alea cu linii fara sens ( geometria si trigonometria ) , constituiau companioanele viitorilor ( posibili ) ingineri , in primele doua zile ale unei chestii nashpa de tot ... denumita concurs de admitere . In a treia zi , partenera era fizica . Se aduna " darul " din fiecare zi din cele trei ( luat , nu dat ... ) , se impartea la 3 si rezulta un numar cu o cifra si doua zecimale . Cateodata cu 2 cifre , si fara zecimale , au fost cazuri . Asta aparea pe niste foi scrise la masina ( de scris , nu autoturismul fiecarui viitor adult , far' de care , n' asa , nu se poate ) , si afisate unde dorea muschiul ( si uneori traditia ) viitorilor asupritori universitari . Loc de pelerinaj pe cateva zile , prilej de surasuri si ( cateodata ) lacrimi . Asa era poporul liceean pe atunci , naiv si simtitor . Alaturi de niste alte fiinte , denumite parinti ... interesate si eIe ( cateodata ) la fel sau mai mult decat combatantii . In fata numarului ( sortat descrescator , mama ei de aritmetica ) , erau numele combatantilor , in totalitate . Chiar daca nu te prezentai . Pe undeva , aparea o linie rosie , trasa de obicei cu pixul , d'ala de Flaro . Semana cu alea de la meniurile din carciumile de azi , si era ( chipurile ) destul de importanta . Cateodata marca destine , mai ales in cazul celor de sex masculin , functie de partea din care o priveai . In fine ... s - a intamplat atat de demult , incat ( personal ) cred ca e doar o legenda , fie ea si urbana . Urbana , fiindca stabilimentele astea universitare erau prin orase ( de obicei mari ) , si nu democratic , cum este astazi , in fiecare localitate sau cartier , la alea mai rasarite . Astazi , lucrurile stau altfel . Mult mai bine , si sant in continua evolutie si perfectionare . Proces adanc ... naste intrebari de genul celor din topic . Justificate , fara doar si poate . La astea , n - am raspuns . Ma rog , unul demn de a inegri topicul p' aci ... Varsta ( uneori mai inaintata ) are si avantaje , te scuteste ( cateodata ) sa vorbesti prea mult . Ceea ce eu , cu scuzele de rigoare , n - am facut in postare ... ghinion !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Occidentul e mai laconic ... La noi se numea ( tot pe vremuri ) " Strict secret de maxima importanta " . N - am avut acces la asa ceva , m - am oprit la etajul imediat inferior ... si acolo de putine ori . Mai comestibile erau secretul de serviciu , si secretul " simplu " . Ma rog , mapa , caietul cu lista documentelor din interior , plastelina cu saliva , sigiliul , verificarile etc . Si mai ales tanti de la ghiseu ... apropiata de sufletul ( si nu numai ... ) celor mai de sus !

P .S . - scuze de off - topic , sant chestii mult mai importante in topic .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu nu ma refer la procedurile de consultare a unor documente din arhiva biblotecii tehnice a uzinei "noastre " , din fosta epoca industriala a Romaniei , ci la obtinerea unui certificat ORNISS pentru acces la SSID :) , pe principiul necesitatii .

Cine are nevoie , va avea acces .

Cine nu , pa .

De aia sunt o gramada de intrebari inocente fara raspuns pe aici !

Cine stie , cunoaste :) .

Link spre comentariu

Din fericire ... nu mai sant in postura sa - mi propun asa ceva . Exista un loc si un timp pentru ( asa ceva ) , eu nu ma mai calific . NIci macar nu - mi doresc , curiozitatea s - a atenuat pana la extinctie odata cu varsta , invers proportional cu ( sa zicem ) cunoasterea , si eventual intelepciunea , cata o fi ea ( oricum putina ) . Oricum , sant persoane de sex feminin , cu varsta sub 25 de ani , pe care tara le - a considerat demne sa stie totul despre ea ... deci nu ramane locul gol !

Editat de gauss
Link spre comentariu

Eu asta nu inteleg, daca curgea asa de mult lapte si miere in Anglia, salariile sunt de 1 milion pe an, de ce mai vin oamenii inapoi sa pazeasca stana si sa faca contrabanda cu tigari ? Chiar as multumi pentru explicatii simple.

Simplu. Milionul este pentru cei care au absolvit (minim) o facultate de elita. Parca asa scris-a nepotul .. Oare câti din cei care vin (sau fug) înapoi se încadreaza în aceasta categorie?

Link spre comentariu

Simplu. Milionul este pentru cei care au absolvit (minim) o facultate de elita. Parca asa scris-a nepotul .. Oare câti din cei care vin (sau fug) înapoi se încadreaza în aceasta categorie?

Probabil destul de putini . Si mai ales nu din ratiuni profesionale , ci conexe . Exista un soc al adaptarii , cu multe componente . Unele , destul de lipsite de importanta ( cel putin in aparenta ) . Bariera lingvistica ( desi la un absolvent de ceva semnificativ nu ar trebui sa existe ) , singuratatea , un debut profesional problematic , sau pur si simplu dorul de familie , prieteni , etc . In fine ... marea majoritate , mobilizati de castigurile materiale , afirmarea profesionala , perspectiva unei cariere , si altele mai subtile ... fac eforturi si depasesc momentul . Avantaj tara de adoptie , un " creier " mai putin spalat in minus la noi ... si fenomenul se repeta cu ratie crescatoare , am mai scris in alte topicuri . Oarecum in cunostiinta de cauza , ai mei presteaza sub steag strain de ceva ani . Nu cred ca se vor mai intoarce ... sant multumiti ( cu plus ) pe noile meleaguri . Trist ... dar nu am putut face nimic sa - i impiedic . Poate nici nu am dorit ( prea ) mult ... se iroseau aici , pe retributii rusinoase , pacat de cate carti au " mancat " ( nu numai copertile ) , sub sefi incompetenti , corupti , mojici , agresivi etc . Fiindca sant si de - acestia ! ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Romanas in Anglia, fara scoala, sofer la o firma de curierat. A nascut sotia. Ca sa primeasca alocatia a venit o tanti in control de zicea bunica/ vecina mea ca era mai dura decat Codruta. A masurat metri patrati, aer, bai, scari, zugraveli...Baietii stiau legea si au inchiriat o locuinta corespunzatoare. O durea in cot ca parintii sunt romani saraci. Ea era platita pt. siguranta copilului si isi facea meseria. Nu stiu de ce toti ar trebui sa fie doctori, ingineri, arhitecti. Societatea are nevoie de o acoperire cat mai completa a necesarului de servicii sociale si nu e rusine de nicio munca depusa.

Link spre comentariu

Fata unei vecine din blocul unde a locuit sotia a plecat de 20 de ani in Anglia . Era cosmeticiana , d' aia adevarata . Cu scoala , practica etc . Avea si facultate ... pe alt profil . Acum are doua cabinete cosmetice ... ma rog , infrumusetare etc . , inclusiv " hairstyling " , c - asa - i zice la ei . Si o gradinita , destul de mare . Nu i - au cazut din ceruri ... a muncit aproape 15 ani de n - au mai recunoscut - o rudele . La noi ajunsese datoare la intretinere , si alte chestii . Ce sa zic ... o fi bine , o fi rau ... nu stiu !

Editat de gauss
Link spre comentariu

O fi usor sa speli un creier neted si golas. Un creier bine scris de la inceput, nu se lasa spalat si reprogamat. Cand am intrat in scoala, prima noastra carte de citire era plina cu povestiri despre Stalin si niciunul dintre noi nu a devenit stalinist. Adultii care ne-au format, inclusiv profesorii, erau de formatie interbelica si nimeni nu reusise sa le spele creierul. Propaganda de orice fel se prinde doar pe creiere vulnerabile, din pacate cam multe.

Vechea scoala se adresa elevului. Nu avea caracter utilitar, ci formativ. Avea trei functii: instructie, educatie si selectie. Scoala forma o cultura generala de uz propriu. Matematica te obliga sa gandesti, romana sa vorbesti si sa scrii corect, etc. Cea mai importanta functie era selectia. Analfabetii nu treceau in clasa a doua. La sfarsitul clasei a patra se dadea un examen si se primea o diploma de absolvire. Cine se multumea cu patru clase se putea califica in anumite profesii. Cine avea cinci clase ajungea seful celor cu patru clase. Absolventii de sapte clase care nu intrau la liceu aveau la dispozitie scoli de meserii pentru alte profesii. La fel era si pentru celelalte trepte.

Scoala moderna este utilitara, se adreseaza mai mult societatii. O lasa mai moale cu cultura, dar pregateste elevii pentru a se descurca mai usor in viata, inclusiv in activitati care inca nu exista. Poate este mai bine asa.

Scoala romaneasca este intr-o tranzitie ametita. Merge din inertie fara motor si frana. Cine vrea, invata. Singura selectie este la bacalaureat, cu sau fara diploma.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări