Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tester leduri din electronica de la bec ?

cearda

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

3

• The Stressmaker

2

• cearda

2

• Electronicserver

1

Top autori în acest subiect

Eu as zice diferit, fara sa citesc DS.

CS inseamna curent sensing - deci daca vrem acelas curent nu modificam nimic acolo.

Insa pinul 2 - OVP adica protectie supra-tensiune trebuie sa i se modifice rezistenta conform DS, pentru a ramane functionala protectia (daca catena este mai scurta) sau pentru ca protectia sa intre mai tarziu, daca catena este mai lunga.

Ce ma nedumireste este ce spui de 14 leduri - pentru ca de obicei sunt multe jonctiuni, cam 70 incat tensiunea pe ele sa fie peste 200V.

Poate ledurile tale sunt multi-jonctiune...

Apropos - cam aiurea ales titlul.

Link spre comentariu

Da. Au de obicei doua structuri inseriate. Am desfacut si eu un bec din comert (13 W). Pe circuitul intern se pot monta pana la 24 de LED-uri, la mine sunt 18, iar la varianta de 10 W sunt 14. Locurile goale sunt suntate din fabrica cu niste strapuri (rezistente zero SMD). Pe fiecare LED cade 6,1 V la 120 mA. Cu acelasi driver si circuit se pot obtine puteri diferite modificand numarul de LED-uri. Ramane problema racirii lor, becul meu fiind cam dubios din acest punct de vedere.

Link spre comentariu

Eu zic ca nu trebuie modificat nimic, inafara inlocuirii strapurilor cu leduri. Chinezul nu pune rezistente diferite pentru acelasi montaj ci recicleaza schema cat mai mult. Din datasheet deduc ca se schimba doar frecventa de lucru la modificarea tensiunii pe leduri asa ca, in teorie, frecventa creste odata cu cresterea tensiunii necesare la leduri. Diferenta este ca odata cu cresterea frecventei de comutatie creste si incalzirea capsulei integratului iar la o anumita valoare (cam 150 grade celsius) scade curentul prin leduri prin limitarea puterii disipate pe integrat. Reglajul de supratensiune cred ca este deja setat (pentru acea inductanta) la valoarea maxima a numarului de leduri.

Parerea mea este ca se poate regla putin curentul prin leduri prin marirea rezistentei din pinul CS pentru a scadea curentul prin leduri si astfel se obtine un regim de lucru mai rece pentru integrat si leduri plus o usoara eficienta a ledurilor si o durata de viata mai mare dar cu scaderea puterii maxime. Nu de alta dar chinezul impinge curentul maxim prin leduri ca sa reziste maxim 2 ani, poate mai putin.

PS: http://www.winsemi.com/en/upload/20160322030442_2040.pdf

Link spre comentariu

Suntem intr-un subiect intitulat aiurea, te rog Vali sa modifici...

In data sheet se da clar modul de calcul pentru rezistente de programare OVP - daca este pusa acoperitor nu va intra in protectie, dar daca cumva intra - atunci tot ce trebuie este sa modifici acea rezistenta.

In plus valoarea rezistentei respective este invers proportionala cu Rcs, deci daca scadem si curentul si marim si numarul ledurilor aproape sigur va trebui intervenit.

Se pare ca subiectul deviaza spre "UPGRADE BECOLED" daca asa este ar trebui multe schimbate:

- upgrade racire

- reducere curent pe la 50% din initial

- schimbate toate ledurile / marit numarul . Merita leduri corecte ca randament si CRI, cele originale nu corespund niciodata...

Multe nu rezista in configuratia OEM nici 500 ore de functionare, in timp ce un montaj suficient ca racire (asta nu e usor de facut in carcasa de becoled) nu vad de ce nu ar atinge 50.000 ore...

Link spre comentariu

Eu as zice diferit, fara sa citesc DS.

CS inseamna curent sensing - deci daca vrem acelas curent nu modificam nimic acolo.

Insa pinul 2 - OVP adica protectie supra-tensiune trebuie sa i se modifice rezistenta conform DS, pentru a ramane functionala protectia (daca catena este mai scurta) sau pentru ca protectia sa intre mai tarziu, daca catena este mai lunga.

Ce ma nedumireste este ce spui de 14 leduri - pentru ca de obicei sunt multe jonctiuni, cam 70 incat tensiunea pe ele sa fie peste 200V.

Poate ledurile tale sunt multi-jonctiune...

Apropos - cam aiurea ales titlul.

Titlul este bine ales,eu de fapt asta și doream,dacă pot folosi asa ceva pentru a verifica baretele din tv-uri.

Asta sa fie varianta ieftina (tester leduri).

Am găsit un ci chinezesc,care folosește nr de leduri diferit.

Același ci fără componente în plus poate folosi 14,60,100 leduri.

Link spre comentariu

Pai atunci te afli intr-o grava confuzie... in nici un caz ce propui tu nu va functiona BINE.

Fa testerul normal si simplu, ala este ooarecum insensibil la lungimea catenei si merge in situatii foarte variate.

Ce este cu un integrat dedicat are protectiile de care vorbeam, va intra in multe cazuri in protectie (catene mai lungi sau mai scurte deca doreste dumnealui...) deci vei avea multe rezultate false profund.

Ca de obicei se vine cu precizarea relevanta numai dupa ce iti bati capul pe o ipoteza diferita (incercand sa deduci ce se doreste...)

Atitudinea asta denota cel putin lipsa de respect fata de inerlocutori.

Eu chiar as sanctiona-o (in masura in care conteaza asta)

Deci eu ma retrag din subiect.

Link spre comentariu

Pai in cazul acesta puteti privi in "gradina lamparilor", in special la capitolul stabilizatoare de tensiune de inalta tensiune cu limitare de curent. Se pot modifica usor in stablilizatoare de curent pentru leduri si cu ajutorul unui transformator separator, la o putere ceva mai mare decat a baretelor de leduri testate, se realizeaza separarea galvanica (protectie la electrocutare).

Cel mai simplu tester de acest tip il vad folosind un transformator separator de 20W-40W si un circuit redresor cu punte redresoare si condensator (400V sau 450V, atentie ca este tensiune letala) urmat de un stabilizator simplu de curent cu un tranzistor cu Uce de 500V minimum, montat pe un radiator.

Daca totusi vreti sa folositi acest montaj cu integrat din discutiile precedente trebuie sa stiti ca nu are separare galvanica adica exista riscul de electrocutare. Masa TV-ului (tabla) nu este separata de masa baghetelor.

@Dxxx: integratul nu stie daca alimenteaza o bagheta dintr-un TV sau ledurile originale, el alimenteaza ledurile la acelasi curent. Pe acest rationament s-a bazat intrebarea.

@cearda. Nu cred ca puteti mari numarul de leduri (jonctiuni) in serie peste cel existent in bec din cauza limitarilor constructive gen tensiune de lucru a componentelor smd, toleranta si alti parametri care vor limita acest numar de leduri. Dar cel mai important factor limitativ este tensiunea de lucru a ledurilor sa nu se apropie prea mult de tensiunea de alimentare (dupa redresare ar fi 325V). Ar insemna ca se pot folosi, teoretic, cam 100 de jonctiuni in serie (3V cadere de tensiune pe jonctiune). Practic... cam 50 maxim 60, depinde de frecventa limita a integratului si blocarea acestuia pentru ca nu stie sa faca limitare liniara a curentului. Si cum un led/capsula poate avea 2,3 sau 4 jonctiuni se limiteaza numarul acestora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări