Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limitator curent incarcare acumulatori


Postări Recomandate

Salutari!

 

Am un proiect audio pe care-l alimentez cu un pahcet de acumulatori 18650 (8 in serie). Problema este ca incarcatorul folosit are 2 A, ceea ce (cred) ca este peste cat ar trebui acumulatorii sa primeasca, ei fiind pana in 2000mAh, realistic probabil in zona 1700-1800.

 

Intrebari: Este vreo metoda simpla de a limita curentul de incarcare pana la - sa zicem 1A? Dar in acelasi timp restul circuitului sa aibe acces la toata puterea incarcatorului?

Link spre comentariu

Imi pare rau, dar nu cred ca ceri ceea ce iti trebuie.

 

1.

Un incarcator de 2A - o sa dea 2A, doar daca este in curent constant, altfel da cu mult mai mult, defapt cu atat mai mult cu cat este mai bun - deci eu cred ca acolo nu ai nativ nici o limitare la 2A.

Chiar daca este SMPS cu protectie OC, atunci daca are nominal 2A protectia actioneaza peste 3A si oricum nu este un regim utilizabil, cel cu intrare in protectie.

 

2.

18650 este element litiu-ion, asta inseamna ca trebuie incarcat CC + CV si apoi taiere totala a curentului la curentul limita.

Or parametrii de curent trebuie cunoscuti, nu luati generic, trebuie sa ai DS elementului respectiv.

 

3.

Singura varianta pe care o vad sa acopere ce vrei tu este un incarcator lent, sub curent constant DAR trebuie sa aiba decuplare automata la atingerea a 4,2V maxim. Curentul trebuie sa fie apropiat ca valoare de curentul limita, de decuplare, adica 5-10%C insa, din nou valoarea corecta este in DS, nu orice element respecta conditia generica...

 

Vezi ca altfel = incendiu / explozie...

Link spre comentariu

Nu stiu daca incarcatorul stie CC + CV, dar cica ar fi un "intelligent charger" si are un LED care-i rosu in timpul incarcarii si se face verde la final. Tensiunea de iesire este 33.6V deci cred ca este facut special pentru configuratie 8S. Pe celule am BMS cu protectie over charge/discharge si are si functie de balansare.

Cred ca pana la urma voi inlocui acumulatorii cu altii de capacitate (si calitate) mai mare, o varianta ar fi ICR18650-26H (de 2600mAh) iar in felul asta problema ar fi rezolvata destul de simplu, curentul de incarcare fiind lejer sub 1C iar in DS scrie ca este permis "rapid charge" de pana la 2600mA.

 

Pot sa-mi dau seama daca incarcatorul este CC + CV cu ajutorul multimetrului digital?

Link spre comentariu

Daca ai incarcator specializat trebuie sa stie si CC si CV si decuplare. Poti masura cu 2 aparate puse ca A si V metru, sau cu un singur aparat, dar il pui succesiv la 2 incarcari pe cate una din functii.

 

Credeam ca pui un alimentator "chior" - dar asa sunt sanse bune sa mearga.

Link spre comentariu

Nu stiu cat e de specializat dar carcasa este identica cu cele de pe Aliexpress cand dai cautare "33.6v charger" (cele cu dungi si un dreptunghi mic langa LED). Singura diferenta este ca al meu are un logo in acel dreptunghi - probabil rebranduit - dar interior identic (sper) pt ca la aproape toate de pe Ali scrie ca au CC CV. Deci probabil are, dar voi verifica la incarcari cu multimetrul. In principiu curentul de incarcare va fi apxoimativ 2A pana tensiunea fiecarei celule ajunge la cati V dupa care treptat scade?

 

multumesc pentru raspunsuri

Link spre comentariu

CC curentul este de valoarea X pana se ajunge exact la 4,2

CV urmeaza dupa aceea, adica tine constant U=4,2V

deconecatre faza ultima la reducerea curentului (in faza CV) sub 2 - 5 -10% din C asta este specific elementului respectiv... Cred ca generic merge 5%. Deconectarea TREBUIE sa fie totala, curent zero.

 

Evident ca totul se refera la o singura celula / si pentru incarcare 100%.

Link spre comentariu

18650 reprezinta gabaritul elementului, 18 mm diametru si 65 mm lungime. Capacitatea si tensiunea maxima pot sa difere de la un producator la altul. Tensiunea maxima de 4 V este preferabila, deoarece asigura acumulatorului o viata mai lunga decat cea de 4,2 V, iar incarcarea este peste 80%.

Curba de incarcare recomandata prezinta o faza de incarcare cu curent constant, egal cu capacitatea, pana la atingerea tensiunii maxime. Urmeaza faza incarcarii la tensiune constanta. Curentul scade lent, exponential, pana la valori foarte mici.

Incarcarea se poate opri cand curentul ajunge la 3 - 5 % din capacitate, dar acumulatorul se poate lasa sub tensiune oricat de mult fara consecinte.

Acumulatoarele cu litiu nu suporta supraincarcarea, nici supradescarcarea, nici supraincalzirea. Incarcarea unei baterii cu 8 elemente trebuie facuta, ideal, separat pentru fiecare element, eventual si cu controlul temperaturii. Astfel, incarcatorul devine sigur si mai scump decat bateria.

Link spre comentariu

 

 

Incarcarea se poate opri cand curentul ajunge la 3 - 5 % din capacitate, dar acumulatorul se poate lasa sub tensiune oricat de mult fara consecinte.

Acumulatoarele cu litiu nu suporta supraincarcarea, nici supradescarcarea, nici supraincalzirea. Incarcarea unei baterii cu 8 elemente trebuie facuta, ideal, separat pentru fiecare element, eventual si cu controlul temperaturii. Astfel, incarcatorul devine sigur si mai scump decat bateria.

Nu sesizați contradicția ? Nu , nu se pot lăsa oricât de mult.

EDIT. Fac o corecție aici . Dacă limităm la 4,0-4,1V și curentul este mic ( 3-5%) putem să lăsăm un timp îndelungat dar este un nonsens - capacitatea oricum nu ajunge la 100% .

Totuși termenul de ”timp nedeterminat”, ca la NiCd, de exemplu, când încărcăm sub 0,1C, nu are echivalent la Li Ion.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Evident ca UDAR are dreptate.

 

Odata ce curentul a scazut la cel prescris in DS incarcarea trebuie oprita cu totul - acumulatorul nu va ramane decat sub propria lui tensiune (deci da, va fi sub tensiune, dar nu sub o tensiune externa) adica curentul care "intra" in el trebuie sa fie ZERO.

 

Un alt curent, diferit de zero, adevarat cu o valoare mica, se numeste trickle current si este nu numai permis dar si benefic pentru a mentine incarcate 100% acumulatoare cu nichel sau cu electrolit acid - acumulatoare care sunt insensibile, in sensul ca nu se degradeaza cu asa ceva.

Insa trickle current este interzis la acumulatorii cu litiu.

 

Valoarea respectivului curent nu este 3-5%C aia este o generalizare fara valoare - ea este ce specifica producatorul in DS, am vazut si 1%C si 10%C, si posibil sa existe prescrieri si inafara acestui interval.

 

Iar daca ce am spus mai sus nu este clar atunci hai sa precizez concret pentru cazul particular:

Si daca incarcam la numai 4V in momentul cand curentul scade la valoarea precizata in DS incarcarea trebuie oprita total.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
Vizitator tasedoru78

Salutare vin și eu cu o întrebare: Exista un redresor care sa încarce din un sistem votovoltaic un alt acumulator? Exemplu pe timpul zilei am tensiune limitata de regulator de 14,4v și aproximativ 4A bateria este încărcată dar as vrea sa mai încarc și alt acumulator dar nu îl pot pune pe borne, as avea 14.4 v și 95 A mi-ar trebui ceva sa reducă amperajul 

Link spre comentariu
8 hours ago, tasedoru78 said:

dar nu îl pot pune pe borne

De ce nu?

 

8 hours ago, tasedoru78 said:

as avea 14.4 v și 95 A

Cum ajunsesi la concluzia asta ( cei 95A )?

 

PS: Incearca sa fii mai coerent in prezentarea problemei/situatiei, nu te grabi, da cat mai multe detalii. 

Editat de Marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări