Vizitator atelier scrimshaw Postat Octombrie 31, 2017 Partajează Postat Octombrie 31, 2017 Salutare si bine v-am gasit, Am in lucru un cuptor ptr tratament termic si aproape toate piesele 'in stoc'. Problema este la partea de electronica si anume legarea intregului ansamblu. Am vazut diverse scheme pe forumuri straine insa desi le inteleg oarecum nu specifica detalii. Nu sunt 100% inapt in sensul ca stiu sa fac conexiunile unui motor, sa realizez ceva aparate simple (am facut de ex un aparat de electrogravura dar asta nu a implicat mai mult decat cateva conexiuni intre transformatoare si intrerupatoare ) dat atat. Partile implicate in partea electronica sunt dupa cum urmeaza: PID controller, releu SSR, Termocupla; acestea trebuiesc legate impreuna si mai departe catre elemnetul de incalzire al cuptorului. Desigur ca pe aici mai apar si ceva intrerupatoare, sigurante... cel putin asa cred Atasez o schema facuta de cineva poate ma puteti ajuta sa o pun la punct 100% si sa inteleg exact ce e de facut. Multumesc anitcipat! Link spre comentariu
iop95 Postat Octombrie 31, 2017 Partajează Postat Octombrie 31, 2017 (editat) Schema e ok, Termocuplul va trebui montat in cuptor pentru a masura temperatura; informatia de temperatura este folosita de controller (comparata cu cea prescrisa) si comanda On/Off releu SSR care alimenteaza sau nu rezistenta de incalzire. Ar trebui montata o siguranta intre sursa si releu SSR, cu o valoare de aprox. 30% peste curentul maxim consumat de rezistenta. Ideal ar fi si o protectie termica montata pe cuptor care sa intrerupa alimentarea rezistentei in cazul in care temperatura depaseste o valoare maxima admisa. Nu e obligatoriu daca va lucra doar in mod supravegheat. Editat Octombrie 31, 2017 de iop95 Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Excelent, multumesc dar problema este: daca pun foto pid si schema de legare stiti cumva sa ma indrumati exact la ce borne ce sa leg? Multumesc mult! Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Inca ceva: ssr-ul si pidul se alimenteaza separat fiecare de la cate o priza 220v? Scuzati limbajul dar ca sa ma pot face inteles e mai bine sa spun asa 'pe babeste' ;) Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Aici atasez si schema de legare oferita de producator ;) Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Ce ssr si termocuplu aveti? Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Termocuplul este de tip k, teaca ceramica, temp max 1400 grade celsius; ssr-ul de 40 amp input 3~32vdc, out 24~380vac; sper ca e ok eu l-am cumparat copiind pe cei din afara care au facut astfel de cuptoare. Multumesc ptr ajutor! Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 (editat) La 11-12 este alimentarea de la retea 230V. Conectati termocuplul la pinii 4-5. Conectati pinul 2 cu 14. Pinul 1 la pinul minus de comanda al ssr iar pinul 15 la pinul plus. Rezistenta de putere se leaga in serie cu ssr (un pin de putere); celalalta pin de putere al ssr si celalalt capat al rezistentei se leaga la sursa de alimentare/sau retea daca rezistenta este pentru 230V. Editat Noiembrie 2, 2017 de iop95 Link spre comentariu
puriu Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Cateva sfaturi. Controllerul are un manual de programare foarte util. Daca lipseste, se gaseste pe Internet. Termocuplul cromel-alumel (K) nu masoara pana la 1400o C, acolo se topeste. Se foloseste pana la 800o C. La 1000 - 1500oC se foloseste numai termocuplul Pt - PtRh. Sudura rece a termocuplului se amplaseaza intr-un loc cu temperatura pe cat posibil constanta. Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Buna seara, Va multumesc ptr sfaturi! Intr-adevar termocuplul nu lucreaza pana la 1400 grade celsius (am cerut documentatia tehnica) si asa specifica acolo - termocuplu tip k1 - temp max de utilizare fara teaca 1150 grade celsius; sper sa nu fie ceva 'manarit' scuzati expresia... Manualul pid-ului il am, e stufos foarte insa nu ma intereseza setarile avansate; il voi calibra, ii voi seta tipul de termocupla si temp pe care o doresc si sper sa fie de ajuns (cel putin asa citesc pe forumurile din afara). Am sa intruduc termocupla in cuptor de sus chiar in centru cat mai aproape de piesa ce va fi tratata. Intrebare daca nu va suparati: 'Rezistenta de putere se leaga in serie cu ssr (un pin de putere); celalalta pin de putere al ssr si celalalt capat al rezistentei se leaga la sursa de alimentare/sau retea daca rezistenta este pentru 230V.' - adica la partea de 'input' cum scrie pe ssr leg pidul dupa cum mi-ati indicat iar la partea opusa unde apare simbolul de 'alternativ' (acea liniuta ondulata) si unde scrie 24-380 vac leg rezistenta pe un pin si impreuna cu celalat pin in priza direct corect? Ce specificatii tehnice trebuie sa aiba rezistenta ptr a sti ce sa cumpar exact?/ Ar mai fi ceva daca se poate: capetele (alimentarea) elementului de incalzire al cuptorului unde se mai leaga? Va rog sa ma scuzati ptr amalgamul de intrebari si va multumesc ptr rabdarea de a ma ajuta! Numai bine, Doamne ajuta! Link spre comentariu
TESSLA Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Eu am realizat un asemea cuptor. Am prezentat constructia pe site aici. Rezistenta am confectionat-o eu din khantal. Ce volum interior o sa aiba cuptorul? Ce PID o sa folositi? Aveti aici link-ul: https://www.elforum.info/topic/113485-realizare-cuptor-tratamente-termice/?hl=%2Brealizare+%2Bcuptor Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 @tessla - am vazut proiectul dvs si am 'furat: tot ce am putut intelege, limitat fiind in cunostinte. DTD4848V0 este pid-ul de la delta electronica taiwan; un pid economic care sper sa se descurce. Aparent pare ok fiind vandut si folosit cu succes si in america. Camera este f mica : 28x12x12 cm aprox calculand un necesar de aprox 1500 watt. Desigur ca nu pot face asta ca sa incapa sarma de 1.5 kanthal a1 asa ca il fac de 3300 watt si sper sa lucreze mai rapid. Numai bine! Link spre comentariu
iop95 Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Intrebare daca nu va suparati: 'Rezistenta de putere se leaga in serie cu ssr (un pin de putere); celalalta pin de putere al ssr si celalalt capat al rezistentei se leaga la sursa de alimentare/sau retea daca rezistenta este pentru 230V.' - adica la partea de 'input' cum scrie pe ssr leg pidul dupa cum mi-ati indicat iar la partea opusa unde apare simbolul de 'alternativ' (acea liniuta ondulata) si unde scrie 24-380 vac leg rezistenta pe un pin si impreuna cu celalat pin in priza direct corect? Da. Rezistenta o calculati functie de putere necesara. Curentul trebuie sa fie suportat de ssr. Pentru 3000W aveti nevoie de o rezistenta de aprox. 18ohmi. Aceasta va consuma aprox. 13A; deci ssr-ul trebuie sa suporte minim 15-20A. Link spre comentariu
TESSLA Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Am vazut ca PID-il scoate o tensiune de 14 vdc intre 1 si 2. Veti comanda ssr-ul cu aceasta tensiune. Un capt al rezistentei il conectati la unul din contactele groase ale ssr-ului. Celelalt capat al rezistentei si celalat contact gros al ssr-ului se leaga la retea pentru a alimenta cuptorul. Link spre comentariu
Vizitator atelier scrimshaw Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Salutare, Daca pe releu scrie 3 32 VDC- inseamna ca este ok si cu 14 VDC nu? Am refacut schema - va rog sa ma corectati daca am gresit (am folosit simboluri 'babesti' ca sa fiu sigur ca exprim ceea ce am inteles ;) ). Vreau sa va intreb @iop95 - ati mentionat ca ssr-ul se leaga la pinii 1 si respectiv 15; pe schema de pe el apare cum ca iesirea ar fi pinii 1 si 2 - nu va contrazic sub nici o forma sau va trag la raspundere vreau doar sa inteleg logica ptr a imi fi mai usor; care este semnificatia legarii pinului 2 cu 14? Probabil ca ati spus sa fac asa ptr ca legatura dintre pid si ssr sa se faca si prin porturile 14 si 15 de alarma? (foarte probabil sa bat campii si va rog sa ma scuzati). Multumesc pentru ajutor! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum