Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recunoasteti aceasta lampa ?

Postări Recomandate

Printre lămpile mele am găsit una cu scrisul șters și structură asemănătoare cu E/PABC80. Nu se cunoaște nici fabricantul.

Lampa are baza B9A, pentru soclu noval și este mai scurtă cu 7-8 mm față de E/PABC80.

Am pus-o în radio Darclee (filament la 6,3V) funcționează bine, dar ajunge la regimul normal de funcționare cu 15-20 secunde mai tîrziu.

Am pus-o într-un televizor Stassfurt (filamente la 0,3A), la fel, ajunge la regimul normal de funcționare tot cu 15-20 secunde mai tîrziu.

Am pus lampa pe stand și am alimentat filamentul pînă am ajuns la același nivel de energie (2,84 W) ca și originalele E/PABC80.

Astfel, am alimentat filamentul cu 8,35V și 0,34A. La acești parametri, cele 3 filamente se încălzesc normal, catozii au culoarea roșie

obișnuită și toate elementele tubului funcționează în parametrii din catalog, specifici lămpilor E/PABC80.

Filamentul nu prezintă ”scurt” la catozi sau alți electrozi.

Prin toate cataloagele și datasheet-urile care le am nu am găsit nici un tip de lampă cu acești parametri la filament.

Poate fi vreun model industrial sau vreo construcție specială sau vreo serie restrînsă ? Voi ați întîlnit așa ceva ?

xABC80.jpg

Link spre comentariu

Mulțumesc pentru răspunsuri.

Lampa nu ”bate” cu PABC80, fiindcă funcționează cu filamentul alimentat la 8,35V și 0,34A.

Lampa PABC80 are 9,5V și 0,3A, iar lampa EABC80 are 6,3V și 0,45A.

Nici electrozii (anozii) nu seamănă cu cei de E/PABC80 și asta mă duce cu gîndul la ceva industrial.

Este o altă categorie. Mai caut. Poate dau de vreo urmă ...

Link spre comentariu

eu în multe ocazii am identificat  ce continea în balon privind cu ochelari sau lupă , triode ,diode , pentode, și identificam ce tub(lampă) era aceea. 

doar din -65 mi-a plăcut electronica. 

Succes, toate cele bune !

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu
La 24.11.2019 la 14:32, deneinvins a spus:

Printre alte componente am găsit lampa din imaginea alăturată. Ați mai întîlnit ? Știți ceva ?

La.jpg

Contor Geiger Muller ?

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Un experiment mai puțin obișnuit :

În urmă cu mai mult timp am cumpărat (cu preț modic) 15 tuburi 6J1P. Fiindcă erau foarte murdare cu praf și o substanță uleioasă,

le-am spălat cu apă și detergent. Mai aveam eu vreo 10 tuburi identice și le-am supus toate aceluiași test.

După spălare și clătire, le-am lăsat în apă și am observat că unele plutesc (11 buc), unele se scufundă (12 buc) și unele stau în imersie (2 buc).

Le-am marcat pe fiecare apoi le-am supus verificării pe standul de testare.

Rezultat : - lămpile care s-au scufundat și care au rămas în imersie, au funcționat bine, iar la parametri s-au încadrat în datele din catalog ;

- lămpile care au rămas la suprafață aveau curent anodic redus, emisie scăzută sau defecte de izolație între filament și catod.

Nu am încercat cu alte tipuri de lămpi, dar o să încerc și vă comunic.

j8.jpg

Link spre comentariu

dupa baia neobisnuita pt tuburi , ar trebui uscate pe calorifer si pinii date cu WD40 , ca oxideaza rau dupa un timp ....

fenomenul este interesant ..... normal tubul are aceasi greutate indiferent de uzura .Poate variantele scufundate sunt mai bune din constructie avand elementii mai grosi din interior .Le-as pune din curiozitate pe un cantar fin....

Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Cum pot deosebi între ele tuburile EBF80 și EBF89 ?

Am cumpărat un lot (mare) de lămpi (noi și uzate), iar printre ele sînt EBF80 și EBF89, cu scrisul șters.

Acestea funcționează (bine) în radio, dar nu le pot deosebi între ele, fiindcă în interior sînt asemănătoare.

Pe stand toate dau „bine”, sînt funcționale, dar după catalog au parametri diferiți.

Cunoașteți vreo metodă pentru recunoașterea lor ? 

Mulțumesc anticipat pentru orice răspuns ! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări