Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A Low Distortion Williamson Circuit

Vizitator

Postări Recomandate

pentru adigh două situaţii clare fără echivoc EL34 push-pull clasa B şi respectiv EL34 push-pull clasa A (puteri precizate în secundar sarcină)

rvfrjd.jpg

ruxvmc.jpg

Da domnule, asa da. Acum e bine.

Nu intelesesem de ce aparuse in discutie acel PSF ciudat cu bias de 44mA si Ua 440V pentru clasa A si care nu se potrivea deloc cu Raa 5k.

Revenind la topic, driverul Williamson are totusi o hiba. Provine dintr-o catodina si nu poate fi facut sa ofere contradistorsiuni pentru tipurile de tuburi finale care cer contradistorsiune mare.

Prin comparatie driverul de la acel Mullard, un driver "Long-Tailed Pair", poate fi facut sa ofere si contradistorsiune atita cita dorim daca finalele o cer.

Asta inseamna ca semnalul sa intre deja simetrizat in traf iar clasa A sa compuna cei doi curenti simetrizind suplimentar. Doua simetrizari in loc de una in cazul catodinei daca ataca un PP clasa A.

Iar daca catodina ataca un PP clasa AB atunci in traf nu se pot compune cei doi curenti pentru a anula armonicele impare pe portiunea de clasa B.

Iata de ce consider superior Long Tailed Pair catodinei si implicit lui Williamson. Catodina se preteaza doar la tuburile finale ce nu cer multa contradistorsiune.

Editat de adigh
Link spre comentariu

Simplu, apăruse în discuţie pentru a evidenţia puterea obţinută în clasa A(conducţie 360°) pentru situaţia dată.

Pe tot parcursul subiectului am postat corect/bine fără să conduc audienţa în eroare.

Scăpări am văzut la gsabac evident nu cunoaşte clasele de funcţionare, acum/aici are ocazia să înveţe.

PS în opinia mea gsabac a încercat să moscolească acest subiect fără să deţină pregătirea necesară(există dovezi certe/concrete în acest sens).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Consider de interes sa se vada evolutia Ps la anod si THD tot la anod in cazul unui PP cu EL34 in modul UL pana la conexiunea trioda ,impropriu spus UL=100%.

Tensiunea de comanda pe G1 nu ajunge in regim pozitiv.

Sper sa fie de ajutor:

EL34 PP UL 43%:

PP_UL43_EL34.png

EL34 PP UL20%:

PP_UL20_EL34.png

si EL34 PP trioda,G2 conectata la anod,impropriu spus UL100%

PP_EL34_TRIODA.png

In tabelele din dreapta fiecarui grafic se poate vedea PSF-ul ales si marimile curentuilor si a tensiunilor intrare iesire si puterea pe sarcina de la anod si THD-ul

Link spre comentariu

?????

Nimic nou cu atitudinea dvs. este cunoscuta pe forum, nu mai impresioneaza pe nimeni.

Este un forum cu postari directe, oricine poate sa denigreze, asa cum se intimpla deseori, sper sa va calmati pentru binele dvs.

Eu am folosit urmatoarea schema pentru explicitarea functionarii etajului ultralinear de putere cu EL34.

post-238209-0-61705100-1509389924_thumb.png

Asa este modelul meu de pentoda, desi desenul este de tetroda.

Polarizare grilelor este cu sursa aditionala iar curentul de bias este 65mA iar tensiunea de 400V ca in documentatie,

iar transformatorul de iesire este cu rezistenta interna mult mai mica.

Un etaj ca acesta as fi vrut sa il aplic preamplificatorului modificat cu etaje bootstrap.

Poate cu alta ocazie pe alt topic, deoarece este serios de munca la adaptare si in acest topic nu se vrea.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Ultimul amplificator facut de mine cu EL34 a fost in clasa AB1 pentoda PP cu 480v tensiune anodica, transformatorul 7,8K/8ohm si Io=42mA iar puterea inaintea limitarii 35w, nu am insistat sa am distorsiuni prea mici fiindca amplificatorul l-am proiectat pentru chitara

Link spre comentariu

fără prea multă muncă(în circa 5-6 minute nu am cronometrat)

pentru tuburi finale cu panta mare şi puteri relativ mici în sarcină (tensiuni mici în atac până în 20Vef gc-gc exemplu EL84 A-AB1 negativare automată) se poate încerca această variantă simplificată cu 6n2p

(această schemă nu este simulată/probată/lucrată/muncită/cizelată/testată ca atare nu am ce precizări suplimentare să aduc)

cine doreşte "studiu de caz" amănunţit evident este liber să proceseze/procedeze

155iej6.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Felicitari, proiectarea este OK !

Punctele statice sunt ca pe schema si amplificarea este Au=82. Pentru tensiunea de iesire de 10Vef se obtin distorsiuni de circa 0,96%

Daca valorile rezistentelor din anodul primei triode sunt ca pe schema experiment a lui John C Wise,

de la postarea #1, adica 68K distorsiunile scad la 0,34% si sunt sigur ca pot scadea si mai mult la o optimizare atenta, pentru 6N2P

Un dezavantaj al schemei il reprezinta obligativitatea reglajului, dar si amplificarea globala mica obtinuta la iesirea transformatoruli,

deci efectul reactiei negative este mic. Merge si asa, merge si fara reactie negativa, dar pentru mai bine as adauga un etaj

de amplificare in fata pe care as aplica reactia.

@gsabac

Link spre comentariu

domnule gsabac cred că puteţi remarca mai jos limita clasei A (în regimul dumneavoastră de lucru cu etajul final)

se vede cu uşurinţă cum după o anumită putere în sarcină curentul de catod începe să stea pe palier 0 pentru porţiuni din perioadă practic se întrerupe conducţia 360°, perioada de conducţie devine mai mică decât 360°

urmăriţi curenţi din catod partea de sus în imagine V(t1) V(t2) limita clasei A(limita conducţiei 360°)

partea de jos în imagine V(t1) V(t2) conducţie întreruptă conducţie <360° curentul din catod stă pe palier 0 pentru o porţiune din perioadă

(de la 0ms la 1ms sunt 360° ,de la 1ms la 2ms sunt 360° ...)

dacă ne putem pune în acord cu această situaţie trec peste evaluările dumneavostră de până acum

Analiza_simulare_PP_Mullard_EL34.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Simplu, apăruse în discuţie pentru a evidenţia puterea obţinută în clasa A(conducţie 360°) pentru situaţia dată.

@valderama a pus in discutie acesasta problema, pentru ca nu a vrut sa inteleaga tranzitia claselor, dealtfel prezentata

foarte clar chiar in pozele din topicul anterior.

A facut rapid o trecere de la expunerea mea foarte importanta la altceva neesential, pe care il repeta.

Din pozele de mai sus se vede foarte clar, dai excitatie mica este clasa A ca in pozele de sus, o maresti este clasa AB ca in pozele de jos.

Singura problema a fost puterea la care se trece de la clasa A la AB, 10W vs 18W si am acceptat ca poate sa fie o zona

definita greu cu acuratete. Aceasta deoarece am folosit o schema cu polarizare fixa si prize diferite iar la mine la 18W,

curentul minim de catod este de circa 30mA, deci conductia inca exista si curentul de catod nu se anuleaza.

PS. Eu nu fac evaluarea nici unui user, dar poate sunt useri pe forum, care evalueaza activitatea creativa a lui @valderama

si ii apreciaza foarte mult cele 5310 postari.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu
Singura problema a fost puterea la care se trece de la clasa A la AB, 10W vs 18W si am acceptat ca poate sa fie o zona

definita greu cu acuratete. Aceasta deoarece am folosit o schema cu polarizare fixa si prize diferite iar la mine la 18W,

curentul minim de catod este de circa 30mA, deci conductia inca exista si curentul de catod nu se anuleaza.

@gsabac

din asemenea afirmaţii fantasmagorice deduc pregătirea dumneavoastră "solidă" în domeniu (cu referire la pasajul reliefat)

domnule fă bine şi expune aceste "teorii" bizare, lipsite de bază reală, neserioase în alt subiect.

nu necesită musai simulare ca să înţelegi cum stă etajul ăla final cu puterea în sarcină pentru clasa A, numai atunci când o să introduci corect transformatorul de ieşire în simularae o să găseşti limita clasei A 9W

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bine ca ati inteles ca exista o limita de putere la delimitarea intre clase si trebuie sa mai intelegeti si tranzitia spre AB.

Nu pricepeti ca in schema cu reactie negative si cu polarizare fixa, acesta tranzitie nu este brusca asa cum se arata

in curbele preluate cu copy paste?

In schema dvs. care de altfel am catalogat-o drept inspirata, si pentru care va laudati ca ati desenat-o repede,

sunt greseli mari: Nu ati copiat valorile corecte din model, de aceea si performantele sunt slabe.

Driverul este aproape saturat, si schema are o amplificare asa de mica incit reactia negativa este pusa degeaba.

Deasemenea spuneti Wati, dar pe ce transformator. Si tuburile folosite nu sunt demne de driverul Williamson modificat.

Deh, alegere neinspirata sau ce?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări