THOMAS Postat Octombrie 29, 2017 Partajează Postat Octombrie 29, 2017 (editat) Cel mai elegant ar fi sa ramanem cu discutiile in topic! @valderama a expus niste chestii foarte interesante iar treaba cu clasele de functionare trebuiesc intelese si nu sunt fara interes,asa zic eu. Cred ca cel mai sanatos din punct de vedere tehnic ar fi sa stim foarte bine ce facem,eu nu sunt multumit de mine nici acum pentru ca nu cunosc suficient de mult pentru cat as dori eu sa cunosc....asta inseamna pana la urma progres,daca facem si nu stim ce facem inseamna ca nu facem nimic,clar. Editat Octombrie 29, 2017 de LMOlimpiu 1 Link spre comentariu
adigh Postat Octombrie 29, 2017 Partajează Postat Octombrie 29, 2017 (editat) domnule adigh uite o supoziţie 5k anod-anod 440V Ua Ug2 şi 19W disipaţie la anod (ia_0=44mA) PP-EL34 dacă ai tinp în baza acestor date estimează te rog dumneata puterea utilă în clasa A având în vedere că fiecare tub în parte vede cât vede la anod (estimează limita clasei A) Limita clasei A nu se poate stabili din acel PSF. Se poate stabili doar limita acelui PSF. Iar cu acel PSF adica Ia=44mA Ua=440V si Raa=5k in mod evident puterea este mica. Pentru creterea puterii ori se scade tensiunea si se creste curentul pastrind acel Raa=5k (daca tinem neaparat la el), ori se pastreaza acel PSF dar se mareste Raa (cazul simulat). Din doua una. Oricum nu se atinge si nu are cum sa se atinga limita teoretica de 19W cu 2x19W disipati. Vorbim de tuburi si trafuri reale nu ideale. Niciodata nu m-am gindit la impedante de 16k pentru PP clasa A EL34. Poate pentru ca e dificil de construit un asemenea traf de iesire sau poate pentru ca nu am grafic cu Ua pina la 800V ca sa pot face niste evaluari. Poate ca nici nu e o solutie practica. Dar principial vorbind, merge. Editat Octombrie 29, 2017 de adigh Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2017 Partajează Postat Octombrie 29, 2017 (editat) pentru adigh două situaţii clare fără echivoc EL34 push-pull clasa B şi respectiv EL34 push-pull clasa A (puteri precizate în secundar sarcină) Editat Octombrie 29, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 29, 2017 Partajează Postat Octombrie 29, 2017 Cu prize pe traf pt grile cum ar arata? Scuzati dar tuburile nu-s domeniul meu si eram curios. Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 29, 2017 Partajează Postat Octombrie 29, 2017 (editat) o variantă posibilă Editat Octombrie 29, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Pentru audiţii se poate merge cu etajul final EL34 ca în configuraţia de mai sus(mod ultra linear) unde primi 7W-8W sunt în clasa A.Transformatoare de ieşire cu priză UL care asigură 6K6 anod-anod se găsesc uşor. Dacă daţi click pe imaginea de mai sus se măreşte puteţi urmări evoluţia distorsiunilor totale armonice atât în buclă deschisă cât şi în buclă închisă uşor de remarcat că pentru situaţia 25W în sarcină buclă închisă distorsiunile totale armonice au valoare nesemnificativă Din această diagramă mai rezultă sensibilitatea la intrare (cu sau fără reacţie negativă) şi gradul de reacţie negativă Editat Octombrie 30, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Sa vedem ce prezinta Mullard in legatura cu EL34, amplificator PP un model ultralinear. Pe grafice sunt trecute adnotari in legatura cu tranzitia claselor de functionare si puterea maxima la 5% distorsiuni. Pentru 10% se poate estima o putere de peste 45W, pentru aceasta configuratie si valori de tensiuni si curenti. Se remarca Ra-a = 7K dar si polarizari cu rezistente de 500 ohm in catozi, bineinteles decuplate cu condensatori. Daca unele scheme prototip dau alte date, inseamna ca inca nu au ajuns la un produs final, sau componentele folosite nu sunt de clasa, dupa parerea mea. Sa explicitam putin modul de functionare. Pina in zona rosie, circa 18-23W amplificatorul lucreaza in clasa A si distorsiunile sunt mici, apoi cresc mai abrupt in urmatoarea zona de functionare, ce reprezinta zona de racordare (incrucisare) de compunere a celor doi curenti anodici, care incep sa fie asimetrici. In continuare se trece la clasa AB, curentii anodici cresc ca la orice PP, randamentul creste iar puterea disipata pe fiecare anod scade. La functionarea in clasa A se obtin distorsiuni sub 1%, apoi cresc constant pina la puterea maxima, deci acest amplificator se poate clasifica in mai multe moduri, dupa cum doreste fabricantul. De exemplu sa spuna 18-20W de inalta fidelitate sau 42W cu sau fara sa specifice ca sunt date la 5% distorsiuni, sau puterea la 45-48W la 10%, etc. @gsabac Editat Octombrie 30, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 @gsabac, trebuie sa precizati PP UL 20% Screen grid taping, pentru 43% sunt alte valori. Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Desigur, nu am trecut in text, dar este in textul de pe grafic si pentru polarizare fixa sau alte tensiuni de alimentare sau rezistente de g2 se obtin alte performante. Valorile Mullard sunt pentru o functionare sigura, cu un coeficient de acoperire rezonabil si spre deosebire de profesionisti, amatorii pot face amplificatore prezentate drept "minuni" dar cu o durata de viata limitata. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Unde vezi domnule în diagrama Mullard clasa A pentru "circa 18-23W" când anod-anod găsim 7K ?!.Clasa A însemnă conducţie neîntreruptă pentru fiecare tub final luat în parte (unghi de conducţie 360°) Editat Octombrie 30, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Nu apreciez in nici un fel atacul la persoana si nu raspund la provocari, dar sper ca s-a inteles modul de functionare al acestui amplificator, ceea ce este de dorit. Asa prezinta Mullard si am prezentat curbele originale, date de firma si interpretarea am facut-o pe grafic si in text. Chiar daca este o putere mai mica in clasa A, la 65mA prin fiecare finala la 7Ka-a nu are importanta. In orice situatie, chiar daca puterea in clasa A este ceva mai mica de ex. 8-10W , postarea mea consider ca explica destul de bine dinamica fenomenului de crestere a puterii odata cu excitatia si asta trebuie vazut in postare. @gsabac Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 De obicei cand se prezinta o schema sau un material se indica si sursa de inspiratie. Mai multe despre ''celebra'' schema gasiti aici: http://www.sowter.co.uk/schematics/Mullard%205-20.pdf sau cartea intreaga aici: http://www.sowter.co.uk/pdf/Mullard-Circuits-for-Audio-Amplifiers.pdf Discutiile pe diyaudio se desfasurau prin ...2003 http://www.diyaudio.com/forums/tubes-valves/12023-mullard-5-20-a.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Se remarca Ra-a = 7K dar si polarizari cu rezistente de 500 ohm in catozi, bineinteles decuplate cu condensatori. Daca unele scheme prototip dau alte date, inseamna ca inca nu au ajuns la un produs final, sau componentele folosite nu sunt de clasa, dupa parerea mea. Sa explicitam putin modul de functionare. Pina in zona rosie, circa 18-23W amplificatorul lucreaza in clasa A @gsabac explicaţie dezastruoasă domnule să revedem ce scrii cu atenţie aşa înţelegem mai bine cu cine dialogăm dacă etajul final la care faci referire push-pull EL34 7k anod-anod 20% UL are o limită a clasei A de doar 9W în sarcină la ieşire dar dumneata precizezi "circa 18-23W amplificatorul lucreaza in clasa A" ce înseamnă ?! Editat Octombrie 30, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Mi-am permis o simulare pentru schema MULLARD 20W utilizand niste modele de tuburi EL34 facute real pe tuburi MULLARD NOS si....se pare ca nu "bate casa cu masa". Se observa modulatia in curent pe 360* in catozii finalelor pentru o putere pe sarcina de ~9,2W dupa care modulatia in curent va fi mai mica de 360* cand amplificatorul va intra in clasa AB,urmariti cu atentie evolutia curentilor in catozii tuburilor finale si puterea pe sarcina data in secundarul OT.Raa este ales exact ca in schema de 7K si priza UL este la 20%. schema de test: rezultatele din simulare: P.S nu are cum sa iasa altfel in simulare decat cum spune clar teoria claselor de functionare pentru PP fie UL sau nu. Editat Octombrie 30, 2017 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) foarte frumos şi clar explicat LMOlimpiu (360°) Editat Octombrie 30, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum