Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A Low Distortion Williamson Circuit

Vizitator

Postări Recomandate

Performantele obtinute sunt in principal datorita nivelului mic de iesire, 15Vef.

Dupa mine este o greseala in schema si anume in modul de echilibrare cu circuitul de balansare.

Daca tensiunile din anodul si catodul etajului defazor sunt principial egale, care ar fi scopul micsorarii nivelului

pe ramura anodica, la sarcini egale?

Explicatii pot fi mai multe, una dintre ele ar fi ca schema face parte dintr-un amplificator complet

si aceasta este oarecum confirmata si de prezenta conexiunii NFB.

Concluzia mea, autorul precizeaza ca amplificatorul se poate folosi si independent, dar nu da si solutia completa de schema.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

domnule gsabac catodul din sarcina distribuită mai vede ceva în ac dincolo de o grilă de comandă şi o rezistenţă de 1MΩ, circuitul de balansare amplituni ieşire defazor stă relativ bine reprezentat valoric

să privim acum doar parţial(poate aşa se vede mai bine)

256zcdg.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu va referiti la ce trebuie, pe schema este un potentiometru "balance" 100K, acesta in serie cu rezistenta serie de 47K,

micsoreaza din start nivelul din anod de la circa 30% fata de catod la peste 100%, in functie de reglaj.

@gsabac

Link spre comentariu

Vede 1M paralel cu 68k, total 63,67k( cu circa 10% mai mica decit 68K), dar aceeasi sarcina este si in anod, 68K paralel cu 1Meg,

deci eventuala amplificare in anod se anuleaza si revin cu observatia ca in schema este o greseala sau ca amplificatorul

este un driver pentru un final care necesita tensiuni diferite la intrare.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

etajul final teoretic nu necesită amplitudini diferite în atac pe ramură

aveţi un condensator încadrat în careu verde(poate acum ne înţelegem)

2rfdnyf.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

bravo domnule (mă bucur) aţi venit de acasă

de, ora matinală îşi spune cuvântul

repetăm întrebarea

aşadar ce sarcină vede catodul din sarcina distribuită aproximativ ?

PS scheme de Wiliamson greşite nu am întâlnit(posibil pot fi greşit preluate/re-editate/tipărite)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Da, acum m-ati convins, reglajul este corect si util.

@gsabac

In ce sens este corect reglajul si util? Ar fi fost corect sa primim si niste explicatii,asai?

Uite cum vad eu: prima trioda are sarcina 68K+68K.Din catodul umatoarei triode(defazor catodina) se culege semnalul IN FAZA si se intoarce la semnalul injumatatit din anodul primei triode realizanduse o reactie pozitiva cu un plus de amplificare in catodul defazorului catodina.Din acest motiv este necesar reducerea semnalului in anod.

Link spre comentariu

Scuze ca am conversat doar cu @valderama, dar nu erau alte interventii in topic !!!

Eu vad ca prima trioda are in anod, are o sarcina complexa, care este un circuit "bootstrap" simplu,

care in fapt mareste impedanta vazuta in anod de citeva ori.

Adica acei (68K+68K)=136K, cresc dinamic spre 300K sau mai mult si astfel se mareste amplificarea.

In catod, avem 68K//1Mohm si in paralel cu impedanta din anodul tubului, astfel incit rezulta o valoare

mai mica de 68K. Pentru ca valoarea medie a impedantei reglajului "balance" este 68K//100K =40,5K,

deduc ca impedanta reala din catod este de circa 40K, iar reglajul amplificarii este corect.

Dupa mine o problema reala de folosire a acestui preamplificator pentru un PP de putere medie, 50W,

este nivelul mic de iesire la care se dau performantele si nu stiu ce tuburi pot fi folosite in final pentru

aceasta putere. In nici un caz EL34 sau tuburi echivalente, care necesita o tensiune mult mai mare.

Ar fi interesant ce distorsiuni sunt la 30-50Vrms.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

atenţie EL34 se atacă foarte uşor inclusiv în clasa B mai corect spus AB2 fără intrare în regim de curent cu grilă de comandă(EL34 nu necesită curent gc)

dacă se precizează 50Vrms probabil că ar fi bine să specificam pentru toată suflarea cum vine treaba asta :

1. final EL34-PP pentodă Vin(gc-gc)rms 50V asta înseamnă că pe ficare ieşire luată în parte din defazor/atac am nevoie de doar 25Vrms adică 70Vpp satisface chiar o negativare fixă de gc_0 EL34 = -35V (situaţie mai rar întâlnită EL34)

2. nu strică să precizam şi pentru final EL34-PP pentodă clasa A Vin(gc-gc)rms 22V sau poftim gc 11rms pe ficare ieşire luată în parte din defazor/atac(Rk190 independente, Ua 300V, Ug2 300V)

...

PS sincer vorbind dacă intenţionez să folosesc amplificatorul pentru audiţii muzicale personal mă orientez către push-pull UL clasa A(EL34 sau alte tuburi finale) sau hai măcar AB1(dacă deţin boxe mai puţin sensibile)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am recitit articolul si pe undeva pe la inceput se spune ca s-au imbunatatit performantele unui

amplificator Williamson, prin metoda bootstapului aplicata de autor.

Tuburile finale folosite la amplificatorul original ar fi 6550s (1955) si distorsiuni masurate de 0,5%

tub care este un fel de "văr" a lui 6L6 sau EL34.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări