gica70 Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) Antena loop nu este alceva decat bobina circuitului LC din colector care poate fi si o bobina obisnuita completata cu o antena baston de cca 17 cm (lambda/4) conectata in colector. S-a adoptat aceasta modalitate tocmai pentru miniaturizare, compactare dar, in acelasi timp, sa radieze cat mai mult. Se poate incerca aceasta modificare folosind o bobina ca acea a unei sonerii wireless a receptorului montata in locul buclei. Dupa cum vad cablajul este cam grea o asemenea modificare, o alta solutie ar fi refacerea cablajului (numai partea de RF) dar este o modificare si mai grea! In prima schema avem o bobina care are si rol de antena montata in colector si (+) si o bobina de soc care blocheaza scurgerea RF-ului spre masa. Pentru ca bucla trece (partial) pe sub bateria nasture, adica masa, avem aici ceea ce se numeste circuit "stripline" sau "microstrip antenna". Daca vei cauta dupa aceasta denumire vei gasi multa informatie, spre exemplu in revista "Radiocomunicatii si radioamatorism" (care se poate descarca moca) nr.12 din 2000, pg.25. Editat Octombrie 30, 2017 de gica70 Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 In situatia de fata , antena aia loop nu are nici o valoare .Se va comporta exact la fel cu ce ai facut pana acum. Daca te uiti pe schemele postate de tine e simplu sa vezi ca de fapt acolo e un circuit "aproape" acordat pe frecventa . De fapt , castigul il da tranzistorul ala . Asa cum ti-am explicat in unele posturi din urma. Calculul este aritmetic , antena loop singura are un castig sa zicem de - 10 dB. Adica atenueaza cu -10 dB nivelul semnalului . Adica emite pe o raza de 2 m!! Tranzistorul ala amplifica cu aproximativ 12 dB . Adunand obtinem un castig total de 2 dB . Adica emite pe o raza de 200 m!!! Asta e tot ce trebuia sa intelegi din toata povestea asta. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Practic, nu-i asa de simplu. In locul buclei se pune o bobina iar bucla va fi "mutata" in colectorul trz amplificator. Daca nu se iau masuri se poate intra in autooscilatie, acesta este pericolul amplificarii pe aceeasi frecventa. Deasemenea poate fi o problema si cu acel condensator de cuplaj dintre oscilator si amplificator (adaptarea intrarii, in inalta impendanta sau in joasa), apoi cu acordul circuitului final. Mai pe scurt, trebuie experienta in astfel de modificari si ceva aparatura. Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Nu-i dracu chiar atat de negru ! E un montaj clasic de amplificare rf . E de cercul de electronica , de minitehnicus !! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 (editat) acest modul, nu are deja un tranzistor de amplificare npn ?.. mai pot sa-i pun un alt tranzistor ? Editat Octombrie 30, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
sesebe Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Unde-i tranzistorul? Link spre comentariu
Mircea Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 Eu am folosit module facute pentru alimentare la 3V. https://linxtechnologies.com/wp/product/lr-series-rf-transmitter-receiver-modules/ Cel de-l are OP are puterea de 15dBm la 12V si nici o informatie despre cat radiaza la 3V. Nu-i musai sa dai cu multi dB cata vreme receptorul este sensibil. Cat de sensibil e receptorul cu care lucreaza H34A? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 receptorul are cam -115dB sensibilitate. date de producator... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 30, 2017 Partajează Postat Octombrie 30, 2017 rezultatul final e cam asa. in exterior nu am incercat, dar in interior, in bloc de beton, merge in fiecare camera, usi inchise... iar de pe casa scarii...de la etajul inferior sau superior. pentru mine e ok. cand o sa pun antena mai buna pe receiver, o sa fie si mai ok. m-ar interesa totusi, un exemplu de schema cu tranzistorul amplificator, pentru viitor. daca folosesc un tranzistor, trebuie neaparat antena in loop, sau merge sa pun pe colector un rezistor, si in paralel antena (prin Capacitor ) ? Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 31, 2017 Partajează Postat Octombrie 31, 2017 Incearca asta: Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 31, 2017 Partajează Postat Octombrie 31, 2017 (editat) o sa incerc, dar trebuie sa-mi cumpar ceva sarma. un tranzistor recomandat ?...sau aleg eu ceva pana in 6Ghz ? Editat Octombrie 31, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gica70 Postat Noiembrie 1, 2017 Partajează Postat Noiembrie 1, 2017 Un bfx89, bfr 93 chiar si-un bf173.Succes. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2018 Partajează Postat Februarie 8, 2018 (editat) Am aflat intre timp ca, pe placuta producatorului la Q1 este piesa asta: https://www.tme.eu/ro/details/mga-30689-blkg/amplificatori-operationali-smd/broadcom-avago/ totusi, nu se respecta prea mult indicatiile producatorului.... Editat Februarie 8, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
ndor Postat Februarie 9, 2018 Partajează Postat Februarie 9, 2018 Ce anume nu se respecta ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2018 Partajează Postat Februarie 10, 2018 vezi pag.10 din DS Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum