Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bateriile copilăriei.....

Postări Recomandate

Cine avea noroc si relatii , mai prindea ceva SAFT - uri , format R6 , de la RTP - urile de IEMI . In fine ...

Eu am avut noroc si mai putine relatii,dar m-am aflat la momentul potrivit la locul potrivit,si am salvat de la o casare 10 elementi de 1,2V care in mod normal isi facusera datoria.Din anul 1981 si pana prin 2005 i-am folosit si i-am incarcat periodic chiar daca uneori nu au facut servici.Intre timp imi facusem rost de alte modele mai performante,dar la astea am tinut doar ca sa vad cat sunt in stare sa duca...si au dus.Inca ii mai am si de curiozitate o sa masor sa vad daca macar unul mai are ceva vlaga in el.Nu am mai pus mana pe ei de mai bine de 10 ani,dar nici nu m-au incurcat pt ca sunt intr-o caseta de RTP...mai mult ca sigur ca sunt praf.In vremurile lor bune,imi facusem pe o placa de cablaj o rezistenta din nichelina de 0,4mm si imi aprindeam tigara cand nu gaseam bricheta.

Link spre comentariu

Nu se stie ... de obicei se pun in scurt , lucru care se remediaza prin conectarea scurta la o sursa , sau descarcarea unui condensator incarcat . O spalare energica cu apa de robinet si o periuta ... mai iese electrolit din ei , de multe ori un strat invizibil . Cei pe care i - am avut au fost incredibil de rezistenti . Ma rog , exploatati corect , Ni-Cd au regulile lor .

Link spre comentariu

Cati dintre voi ati incercat bateriile patrate de 4,5v sau cele dreptunghiulare de 9v cu limba?

Eu asa le probam cand eram copil...sa vad daca sunt bune. Daca ma pisca la limba era ok.

Eram in stare sa le probez cu limba si pe cele rotunde de 1,5v.....dar nu intrau in gura si nici nu stiam cum trebuie sa inchid circuitul. Copil prost la minte...ce eram.

Aparuse apoi un tester..cu doua lamele care culisau iar in capul lor aveau un bec de 2,5v...pentru probarea bateriilor rotunde de 1,5v. Va aduceti aminte de testerul ala? Am cautat o poza pe net cu acel tester ...dar nu gasesc.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Eu nu intelegeam de ce erau acre si luam cu dulceata.

Toate bateriile care le gaseam le probam cu limba...si pe jos daca gaseam o baterie tot cu limba o probam...

Ce vremuri frumoase...ce mai imi placea sa ma joc pe strada cu copiii!

Cea mai grea interdictie pentru mine...cand faceam vreo prostie...era sa nu ma mai lase parintii sa ies pe strada, sa ma joc. Ce ma mai ofticam...cand copiii erau pe strada si eu stateam in curte sau in casa la invatatura, sa-mi fac temele.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Rahatu' asta de ora schimbata ... Baterii AG3 se gaseau tot la " distribuitorii " de ceasuri . Pentru cei mai flexibili la minte , care cereau ( si ) asa ceva . In rest ... tot felul de experimente pentru " reincarcare " . In afara de sonerii , din cipuri ( placuta ) de ceas se faceau si frecventmetre , se folosea semnalul de 64 Hz , prelucrat ulterior , se substituia baza de timp clasica . De asemenea , ceasuri " translatate " , cu afisare pe digiti LED , sau cu alte drivere pe segmente mari , ceasuri de perete . Primele exemplare au fost precise ... , multe aveau trimeri de reglaj . Dupa un timp , calitatea a scazut , unele aveau abateri de cateva minute pe zi . Probabil cele pentru vanzare la noi au fost sortate ... ramaneau in urma , nu se putea face nimic . Cele care o luau inainte , se corijau cu trimeri improvizati din sarma foarte subtire rasucita ... din care se taia cate un pic . Din epoca ... am un Citizen dual , venit pe alta " filiera " , si la alti bani ... merge bine si astazi , 2-3 sec . pe luna , cateodata mai putin . Vreo 10 ani a mers la secunda ... probabil cuartul s - a depreciat . Are trimer , dar mi - e lene sa actionez . E o procedura de durata . Oricum , a fost " tras " pe dreapta ... port ( mai frecvent ) un Luminox , dupa cum am scris in topicurile cu " fosfor " .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Tot asa probam si eu bateriile,punind limba pe lamelele bateriei de 4,5V. Bateriile R20 erau bunicele si le foloseam numai la lanterna,dar aveau ''prostul obicei'' de a ''curge'', corodind totul. Cind eram dusi o perioada mai mare de timp,scoteam bateriile Daca piscau destul de tare ,dupa parerea mea, erau bune.N-am avut nici un aparat care sa fie alimentat de la baterie de 9V. Primul aparat de radio a fost un Albatros. Duminica ascultam muzica pe Europa Libera. Dimineata Metronom muzical iar dupa masa 4 ore de muzica tot pe Europa Libera. Intre timp au inceput sa se emita si in UUS ,asa ca mi-am cumparat un Neptun1 care receptiona si UUS. Seara ascultam muzica pe Radio Luxemburg,care emitea pe UM. Se auzea destul de bine,dar trebuia sa acordez periodic aparatul de radio pentru ca ''fugea'' de pe post.

Un bun prieten avea rude(cumnata,surori si o bunica) in SUA. Odata a mers in vizita in SUA si cind a venit acasa, mi-a dat o ''felicitare'' care avea un CIP,casca piezo,si o baterie ''nasture'' de 3V, pe care erau inregistrate vreo 8-10 melodii. De cite ori deschideam ''felicitarea'', cinta alta melodie. Mi-am facut o sonerie care a functiona destul de multa vreme. Nu stiu pe unde am ratacit-o. Sigur o am dar nu dau de ea.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Asta cu pusul limbii inca o am si acum la cele de 9v. Obicei periculos. Un prieten a fost la 3 cm de moarte. Era suit pe scara si nu a avut multimetru sa verifice sursa unei camere. A scos mufa sa o testeze cu limba cand il vad ingalbenit. "Ba, camera asta e la 220v". Noroc ca a citit eticheta de pe camera.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări