Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bateriile copilăriei.....

Postări Recomandate

Imi face impresia ca A336 erau un pic mai umflate decat R6-urile standard. Sper sa nu-mi joace mintea feste dar parca nu incapeau in gaura de baterii de la walkman.

Nu imi amintesc sa le fi vazut si in varianta similara cu R20. Cred ca existau, dar nu-mi amintesc.

Asa e precum spui cu acumulatorul din figura. L-am vazut la cineva care avea 2 la un radio SOKOL. Incarca pe unul, il folosea, si apoi pe celalalt, ciclic.

Incarcator cu condensator serie mai avea si lanterna ruseasca de culoare (portocalie, neagra, albastra, rosie, etc.) care se baga direct in priza. Avea inauntru 3 acumulatori cu gel cred, tip pastila. Lumina foarte puternic dar nu prea tinea.

Link spre comentariu

Erau mai " burtoase " din cauza hartiei de la eticheta , care numai subtire nu era . Elementii vestici aveau doar inscriptii foto pe tabla exterioara , nu adaugau grosime ... Initial au fost folosite in zona industrial - profesionala , " nude " . La populatie , trebuiau indicatii etc . Rapid , economic si rusesc a fost cu hartie . Altfel , din exces de zel cu cotele , se intampla si la occidentali . Am o lanterna Maglite in care anumiti accu de firma intra un pic " cu ajutor " , si ies mai greu , prin scuturari energice . Un pic prea ... sant necesare !

Editat de gauss
Link spre comentariu

DSC00990.jpg

DSC00988.jpg

El este....

Am avut si eu asa ceva cand eram copil....dar habar n-am pe unde o mai fi. L-oi fi pierdut...sau o zace printr-o cutie cu vechituri aruncata in pod. Cine mai stie...au trecut o gramada de ani de atunci.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Eu am vazut , am si folosesc asa ceva . Le - am cumparat , cu bani . Destui , erau scumpe . Sa detaliez ... am cateva lanterne Maglite , achizitionate de mult . Erau ( initial ) cu bec halogen . Le - am modernizat ..." bec " cu led , se montau in locul celui clasic , cu filament . Pe vremea aceea China nu producea led - uri , am folosit cele originale , tot de la Maglite . Merg si acum . Repet , scumpe ... dar si - au scos banii . La mine lanternele nu stau degeaba . Si bateriile au fost " gonite " , in locul lor am la cele mari elemente Ni- MH , tip " D " ( R20 ) de 10.000 mAH . Voi pune foto ... sper in timp util . Cele mici , cu R6 , le - am procurat direct cu led ... cele cu bec halogen le - am facut cadou . Bineinteles , accu ... acum low discharge .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Accu de 10.000 mAH . Scosi din trusa " de urgenta " , rezerve . Restul ( si alte marci ) sant introdusi in lanterne , si alti consumatori , asteapta apasarea pe butonul " ON " . In mod paradoxal , sant de prin 2007 ... si inca au in jur de 9.000 m AH . Urmeaza " becul " cu LED ... sa - mi fac timp !

2a5zqxs.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ramasesem dator ... Bec - led , sau led - bec Maglite . Direct compatibil ( inlocuieste becul xenon ) , cred ca in soclu e si ceva electronica . N - am fost curios s-o vad ... la masuratoare ohmetrica indica inegal in ambele sensuri , in polarizare " corecta " led - ul lumineaza . MAVO - 35 , se intampla pe scala X1 , tensiunea e cea a bateriei R20 .

2e1zybr.jpg

30x9y01.jpg

Editat de gauss
Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei

Gauss, curios am fost eu si-am taiat un bec LED foarte asemanator cu cel pus de tine. Inauntru e un convertor cu alimentare in curent constant a led-ului. N-am facut poze cand l-am demontat, sorry, faceam asta de amuzament sau plictiseala dar am mai invatat ceva nou. Nu pot sa refac experimentul, nu mai am becuri led maglite.

Am insa o alta curiozitate, si rog sa-mi fie iertata: eu m-am retras la tara, in fundul pamantului, intre doua buci de deal, sa joc table cu lupu sa ne treaca plictiseala. Dar tu, la oras, ce faci cu atatea scule de... doomsday?! :)

Link spre comentariu

Multumesc pentru informatie ... confirma ce banuiam . Scule de doomsday ? ... poate rigoare , comoditate si siguranta ca am nevoie de ceva si gasesc sigur . Reminiscenta din vremurile cand lucram la chestii serioase . O lanterna ( singura ) se mai strica . Un set de accu ... se mai descarca , se ratacesc etc . Eu mai lucrez ( si ) teren , imi pierd tragerea de inima si rabdarea daca n - am ce - mi trebuie . Nu numai lanterne . Nu vreau sa cer de la client , ca sa - i pot cere la final ceea ce merit . Ma rog , dupa parerea mea . Altfel , nu stiu ce s - ar mai incadra ( si ) la doomsday . Daca ma intrebati , raspund . N - am nimic de ascuns ... probabil in caz de ... n - as fi postat . Generic , cred ca am si un simt al posesiei mai dezvoltat decat media . In fine ...

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Andrei

Gauss, pe un alt topic mi-am amintit ca noi doi am fost impreuna intr-o alta padure.

Erau vreo 2 maniaci cu lanterne prin Crang, era unul care experimenta lanterne infrarosu...

Despre sculele de Doomsday, vin cu detalii personale: mi-am pus la uscat primele auxiliare (dispozitive care fac bum) cu pulberi metalice. Vine iarna, vine lupul, vine jivina bipeda la furat... e de bun simt sa o omenesti cu niste "chestii" care iau foc repede si apoi ard asa cum a fost prevazut, cu zgomot, flash si bang, ca in specificatia tehnica.

Acumulatoarele mele de la aparatele foto nu mai sunt ce-au fost, asa cum nici iarna nu mai este atat de diferita ca vara...

Intr-un fel, un pic masochist, mi-e dor de bateriile alea rare, greu de gasit, de 3 Volti, Pionier, care-mi trebuiau la ohmetrul meu rusesc...

Link spre comentariu

Ce chestii de doomsday ... vorbim discutii ! ( joke ) ... Baterii 2R10 produce Camelion . Vinde un nene pe OLX , e si membru ELFORUM . Ma rog , sant consumate ( vechi ) , desi sigilate ... dar nu conteaza ... Daca e nevoie , pun link .

P .S . - rucsacul meu si al sotiei sant in debaraua din holul de la usa apartamentului . Din cand in cand ... sant verificate . La continut . Mai pun , mai scot ... dupa inspiratie . Finetzuri , " baza " e neschimbata . Sper sa nu fie nevoie ( de ele ) , mama e foarte in varsta si greu transportabila . Ma rog ... rezolv . Doar ca imbatranesc , au si lucrurile astea timpul lor . Din pacate , nu alege ...

P .P .S . - vecinatatea oamenilor e ( intotdeauna ) mai periculoasa ca a animalelor .

Link spre comentariu

Daca vorbim de copilarie, in anii '50 erau putine baterii: ELBA 3R12, baterii anodice si pile de filament. Aparatele de radio cu baterii erau de doua feluri. Cele rusesti aveau acumulator cu plumb pentru filamentele de 2,2 V si baterii anodice de 90 sau 120 V ce contineau pile R12 inseriate si ingropate in smoala topita. Aparatele occidentale aveau pile de 1,5 V la filamente si baterii anodice de 45 sau 90 V. Bateriile de 90 V aveau priza mediana si puteau fi folosite de doua ori la 45 V. Pilele de filament de 1,5 V erau de diferite forme si dimensiuni. Toate aveau capacitati mari, zeci sau sute de Ah. Cele mai mici se foloseau si la sonerii. Erau de tip Leclanche cu depolarizant aer. Aveau dopuri din pluta parafinata pentru umplere cu apa si unul sau mai multe tuburi din sticla pentru "aerisire". In contact cu aerul, depolarizantul se regenera si marea mult capacitatea.

Dupa 1970 se aduceau de la rusi cele mai bune pile R6, alcaline cu mercur-zinc, de peste 3 Ah. Se puteau si incarca (cu precautii).

Pilele R6 "Duracell" au si in prezent indicator de incarcare, de fapt de curent de scurtcircuit.

Cele mai bune (si scumpe) pile R20 din comertul nostru sunt cele "Varta Industrial", fabricate in Germania. Au peste 20 Ah si pot fi incarcate.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări