Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bateriile copilăriei.....

Postări Recomandate

Le-am cautat pe Internet. Cam asa aratau. Aparent aparusera pe piata prin 1990.

baterie.jpg

Alea au fost " adevarate " . Eu am avut una de 3 V , din seria foto . Luata din magazin , am pus - o la un multimetru ( pentru ohmetru ) . Pe care l - am instrainat ... am inteles ca merge si in ziua de astazi .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Aparuse apoi un tester..cu doua lamele care culisau iar in capul lor aveau un bec de 2,5v...pentru probarea bateriilor rotunde de 1,5v. Va aduceti aminte de testerul ala? Am cautat o poza pe net cu acel tester ...dar nu gasesc.

DSC00990.jpg

DSC00988.jpg

Nu se stie ... de obicei se pun in scurt , lucru care se remediaza prin conectarea scurta la o sursa , sau descarcarea unui condensator incarcat . O spalare energica cu apa de robinet si o periuta ... mai iese electrolit din ei , de multe ori un strat invizibil . Cei pe care i - am avut au fost incredibil de rezistenti . Ma rog , exploatati corect , Ni-Cd au regulile lor .

Am dat de caseta azi,dupa indelungi sapaturi.Asa cum spuneam de mai bine de 10 ani nu am mai pus mana pe ei.Bilantul ar fi cam asa...3 elementi au 0,7V.Alti 3 elementi au 0,2V,iar restul zero,probabil sunt in scurt.Pe cei cu 0,7V maine o sa incerc sa-i bag pe o sursa sa vedem daca mai primesc ceva.Ce e curios,dupa cate depuneri aveau la polul pozitiv,contactele casetei sunt neatinse.Dupa o spalare cu pensonul si apa fara alt fainosag,arata ca noi.

DSC00987.jpg

DSC01002.jpg

DSC01004.jpg

Elementul primit de la #kripton acum cativa ani,pe care l-am expus in postarea nr.26,e vorba de cel sovietic,are la borne 1,4V.Este fabricat in luna iulie 1970.Chiar daca aparatul de masura este modest,garantez ca indica bine.

DSC00992.jpg

DSC00993.jpg

DSC00997.jpg

Link spre comentariu

Tester din ala cu urechi si saiba de carton sau clingherit la imbinare am avut si eu.

Elementul ala rusesc seamana cu alte baterii de la rusi pe care le-am vazut de-a lungul vremii. Erau unele mai mici si mai bondoace decat R14. La un capat erau imbinate si separate de o "garnitura" din plastic alb care impiedica sa faca contact + cu -. Aveau o hartie rosie cu albastru drept invelitoare.

Tot dintre ciudatenii de la rusi am vazut R20-uri din carton, umplute cu un fel de "smoala". Electrodul central din carbune, dupa ce dezmembrai bateria puteai desena pe asfalt cu el Celalalt electrod era din zinc cel mai probabil. Nu prea tineau la lanterna. Si miroseau ciudat.

Le-am gasit pana la urma pe Internet. Mi-am pus rusa ruginita la bataie.

batareyka11.jpg

Alea de care ziceam is cele 3 din stanga sus.

Aia de carton e centrala. Scrie 343 pe ea. Ah, si le sarea si tumburucul ala din varf. Mergeau si fara el dar mai rau ca nu prea faceau contact.

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Cele rusesti A 336 sant alcalinele lor R6 . Asa sant si R14 , precum si R10 in discutie , carcasa dintr - o bucata cu minusul izolat , din motive de coroziune . Cel din dreapta jos este acumulatorul lor de 9 V din vechime , se livra ( la cerere ) printre altele la SOKOL si alte radioreceptoare , insotit de incarcatorul de retea , cu condensator serie , fara transformator . Are in interior 7 elementi NI - CD " pastila " de 0,1 Ah .

Editat de gauss
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări