Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator pentru casti OT si OTL

gsabac

Postări Recomandate

Am reeditat mai sus cu precizari in legatura cu modificarile cerute de dvs.

Sigur ca sunt fenomene cunoscute din studiu sau din auzite, dar in postare sunt si masurate si calculate,

ceea ce nu prea am vazut pe forum sau in alta parte.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

pentru popa marius

Aşa cum am mai spus schema arată/măsoară foarte bine https://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2017/post-238209-0-53813200-1508767166.png

Nu cred să existe loc de ameliorare sau poftim dacă vrem musai un control mai bun la frecvenţe joase(20Hz) se renunţă la primele două cuplaje capacitive(cu recalibrare R1 R3 R5 R13 R15 R16 R19 R20 C15 C16...eliminare R17 C4 C11) se păstrează câştigul în tensiune 10

Evident schema este elegantă şi frumoasă aşa cum se găseşte acum. Eventual pentru situaţia practică ar trebui marcaj stelat R2 (semnalul ac culeas după R2 asociat cu parametri U2 dictează distorsiunile, ne spune chiar autorul schemei)

pentru gsabac

În opinia mea această schemă nu necesită transformator la ieşire, prezenţa unui transformator la ieşire va înrăutăţi performanţele actuale. Dacă se vrea un control al câştigului pentru diferite impedanţe de sarcină mai de grabă o reacţie negativă comutabilă cu diferite trepte de câştig (2/5/10/20) pun la ieşire sarcină de impedanţă mică scad câştigul şi Ri

+reglaj potenţiometric la intrare

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

pentru popa marius.

Ăsta este principiu pentru schema dată în subiect (fără condensator la intrare şi un cuplaj ceva mai strâns la joase 0,47µF/1MΩ)

img76.gif

în schema din subiect principiul a suferit îmbunătăţiri substanţiale dar au fost uşor neglijate frecvenţele foarte joase(prea multe cuplaje capacitive patru se putea cu două sau chiar un singur cuplaj capacitiv cu sarcina dacă se adaugă încă un element activ)

schema asta marius poate fi realizată şi în bază siliciu semiconductor va avea aceeaşi distribuţie armonică(pare impare) posibil performanţe ceva mai bune

(schema este dată cu tuburi electronice pentru a fi în ton cu secţiunea-forum pe care ne aflăm)

este o schemă pusă la liber aşa afirmă gsabac dacă nu ne convine ceva "bricolăm" pe schema asta sau concepem alta (o expunem sau nu aici după bunul nostru plac)

post-238209-0-53813200-1508767166.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bineinteles, este la liber pentru orice imbunatatire sau modificare, dar se va testa ca sa vedem rezultatele.

Mai jos am pus raspunsul in frecventa.

post-238209-0-15986900-1509183432_thumb.png

Credeti ca este ceva de imbunatatit la amplitudine sau faza ?

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

am în faţă două răspunsuri în frecvenţă(bode) pentru +20db aceeaşi schemă cu aceleaşi valori acelaşi aparat matematic în simulare

1-pentru unu NU văd puterea specificată şi nici impedanţa de sarcină, văd doar +20db ăia (ştim din start că are câştigul în tensiune 10) mai pot încerca/aproxima -0,4db la 10Hz în raport cu 1Khz

2-la doi văd specificaţia 643mW/600ohmi şi mai văd peste -4db la 10Hz în raport cu 1Khz

nu văd bine sau ce se întâmplă ? de unde aceste diferenţe între graficul 1 şi graficul 2 ?

hai, reformulez

ce atenuare în bandă estimează simulatorul la 10Hz în putere(sau amplitudine cum vă convine mai bine egal) pentru 600mW/ 600Ω raportat la 1Khz ?, două cuplaje capacitive nu sunt prinse de bucla de reacţie negativă intrare respectiv ieşire (sau sunt prinse şi am orbit de tot)

puneţi vă rog un sqw 10Hz 600mW/600Ω ( dacă nu-i deranjul prea mare)

1.post-238209-0-15986900-1509183432.png

2.Rezultate_simulare_GS17.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Sunt doua variante, una facuta de @LMOlimpiu in pozele de jos si una facuta de mine cu circa 80mW la iesire,

care corespunde la 1Vv (707mV eff) la intrare.

Simularea pentru 2800mVv ( 2000mVef) la intrare si cu circa 600mW la iesire este mai jos.

post-238209-0-39714600-1509200087_thumb.png

In legatura cu semnal dreptunghiular de 10Hz la intrare, raspunsul este o cadere de 95% al palierului,

dar asa si doresc pentru eliminarea "bufniturilor din casti" Daca condensatorul de intrare devine 1uF

si cel de iesire 220uF palierul la 10Hz este aproape drept, dar inacceptabil pentru o functionare corecta.

@gsabac

Link spre comentariu

e da

acum bat cele două simulări peste -4db(-4,5db) la 10Hz (raportat 1Khz) sarcina 600mW/600Ω se vede un 60° la 10Hz

rămâne să vedem sqw poate ne pune ceva LMOlimpiu 10Hz eventual 10Khz

de ce apare scris/marcat în colţ stânga sus aici ECC99-ampCasti (graficul ăsta bode cu -0,4db 10Hz) care arată un 9° la 10Hz

o fi bode de la un alt amplificator de căşti(ECC99 în etajul final)

probabil borcane încurcate

am fost întrebaţi aşa pentru acesta diagramă bone

citat: "Credeti ca este ceva de imbunatatit la amplitudine sau faza ?"

răspunsul meu NU mă pot pronunţa(lipsă date) nu cunosc amplitudinea în sarcină nu cunosc valoarea sarcini(dacă reflectă doar 10mW în sarcină) văd decât +20db -0,4db la 10Hz, 9° la 10Hz nu înţeleg ce schemă intră în discuţie(ECC99-ampCasti)

post-238209-0-15986900-1509183432.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Raspunsul SQW pentru amplificatorul de casti GS-17 pe o sarcina de 600 ohmi:

10_Hz.png

100_Hz.png

1000_Hz.png

10_Khz.png

P.S as avea o intrebare: la pozitia #49 pe diagrama Bode se vede ca proiectul a fost un amplificator de casti cu ECC99,daca-i asa datele se pot schimba radical fata de montajul cu 6C31B in final,pentru ca tuburile nu au nicio legatura,mai ales daca sunt utilizate modele gasite pe net si nu sunt modele generate pe tuburi reale.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Am facut si un model cu ECC99 cu o schema asemanatoare si valori optimizate adaptate pentru acesta.

O simulare cu ECC99 am introdus-o din greseala in topic. Este interesanta si tubul ECC99 are 3,5W puterea

maxima disipata la anod si caracteristi bune ca tub final de audio pentru casti. Asa il recomanda producatorul.

Recommended use:

Driver of power triodes such as 300 B, 2A3..., Output

stage headphone amplifiers, preamplifiers, power

stage little P-P triode amplifiers (10W-4xECC99) and

parallel voltage power supplies. Can be used instead

of 5687, E182CC, 6840, 6BL7.

Note: Outlets on some of these types could have

different set-up.Limiting

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Ia uitati ce fac chinezii!

amp_casti_china.gif

amp_casti_china_2.gif

nu-i asa ca este interesant,astia ne fura ideile......!?

....si ca o remarca; pun valori la condensatori de la o valoare "X" pana la de 10 ori acea valoare,oare ce vor sa spuna cu asta??

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aceste amplificatoare chinezesti probabil sunt fabricate si vindute de multi ani.

Pe forum am inceput aplicatia la solicitarea userului @stryx care a indicat si tuburile:

https://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/page-188

Schema a fost modificata si rafinata pentru performante imbunatatite si este aproape identica cu modelul chinezesc.

Desigur modelul chinezesc este mai bun, deoarece este si aplicat in practica, dar ar trebui pentru veridicitate,

sa fie verificata pe simulator sa se vada daca nu cumva schema si valorile sunt "fake" si daca performantele

de frecventa si putere corespund.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Aceste amplificatoare chinezesti probabil sunt fabricate si vindute de multi ani.

Pe forum am inceput aplicatia la solicitarea userului @stryx care a indicat si tuburile:

https://www.elforum.info/topic/54841-simulari-scheme-cu-tuburi-electronice/page-188

Schema a fost modificata si rafinata pentru performante imbunatatite si este aproape identica cu modelul chinezesc.

Desigur modelul chinezesc este mai bun, deoarece este si aplicat in practica, dar ar trebui pentru veridicitate,

sa fie verificata pe simulator sa se vada daca nu cumva schema si valorile sunt "fake" si daca performantele

de frecventa si putere corespund.

@gsabac

Sigur,va dau dreptate in ceea ce priveste elaborarea unei schema,dar v-as contrazice in sensul ca daca o schema este pusa si in practica,in speta cea chinezeasca nu inseamna ca este si foarte buna.

Eu am vrut sa subliniez doua aspecte:

- in cazul aplicatiilor cu tuburi electronice nu se mai fac "inventii",iar noi nu facem altceva decat elaboram si le perfectionam la maxim tot ce s-a facut dealtfel cu zeci de ani in urma si:

- cat de rapid lucreaza chinezii astia si cat de mult pot sa copieze si mai ales sa...falsifice!

Stiti bine ca eu nu am verificat prin simulare aceste scheme,imi este extrem de usor (cetva minute!) si asta pentru ca nu ma intereseaza si nu ar reprezenta nicio noutate pentru mine,bootstrap-ul se cunoaste de mult,etajul final White Fallower de tip Pearl se cunoaste din 1944,restul sunt amanunte care pana la urma fac diferenta.Utilizand aici niste cuvinte pompoase,asa zis academice,postand zeci de formule pe care daca nu sunt facute in scoala si la timpul lor degeaba sunt scoase din context pentru ca nu vor fi intelese,in zadar incercam sa invatam un copil tabla inmultirii daca pana acum el inca nu cunoaste cifrele... si sper sa nu gresesc.Ce am postat eu aici a fost ceva legat cat mai aproape de practica chiar daca am introdus si cateva trimiteri teoretice si va asigur ca vb in cunostinta de cauza.Am primit sute de mailuri in care am fost rugat sa mentin aceasta activitate pe forum si chiar zeci de colegi care au realizat practic extrem de multe scheme proiectate sau simulate de mine.

Mii de scuze pentru off-topic,daca se considera necesar,sa se stearga aceasta interventie

Multumesc

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

In completare la postarea foarte buna, adaug ca sunt pe forum useri cu diverse aptitudini, pregatiri tehnice sau teoretice

si mai presus de toate cu pasiunea electronicii.

De aceea este util sa dialogam pe intelesul celor interesati de topic, fiecare cu ce crede ca este mai relevant.

In continuare as vrea sa fac o schema integrala, ca sa fie un topic finalizat cel putin la nivel de incitare

pentru o constructie practica.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări