Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare cu C.I. DSP

Marele Savant

Postări Recomandate

Nu am dedus, am observat practic si am sa dau 2 exemple.

Primul, am 3 TV LED, unul mare si 2 portabile, ptr auto. Am incercat sa experimentez amplificatoare de antena, incercand sa receptionez semnalul rezidual de la cablu, cu o antena dipol.

Fara amplificator prindeau cateva posturi slab de tot. Cu amplificator, LA FEL desi am folosit BFP740 si MGF4919. Mai am si o combina veche nemteasca, Musikland se numeste, care include si un mic TV alb-negru. Fara amplificator prinde doar ceva dungi. Cu amplificator prinde 4 posturi aproape perfect, pe canalele 6-12. Diferenta uriasa.

Bun, am conectat pe rand "plasmele, concomitent cu acel TV vechi printr-un spliter si..s-a dus dracului tot, pe TV-ul alb-negru s-a vazut cat de tare pot sa bruieze.

Exemplul 2, la receptorul radio am atasat un mic frecventmetru LCD cu consum extrem de redus, prin urmare si cu radiatii f mici. Frecventmetrul e scos dintr-un aparat ca asta:

Special i-am pus intrerupator pe alimentare. Cand il conectez, in gama FM se ridica putin indicatorul de camp al radioului, iar in AM, odata cu ridicarea masuratrului de camp, se aude cum creste zgomotul, exact ca o fasaiala. Daca apropii antena de ferita de el, se aud si niste zbarnaieli ritmice.

Concluzie, acel mic frecventmetru impune din start o limita de zgomot, pe care am observat-o practic la receptia posturilor f slabe.

2. Daca radiatiile parazite sunt slabe, urechea le percepe exact ca un fasait obisnuit si probabil la fel se va "pacali" si analizorul. Nici eu nu mi-as fi dat seama daca nu ar fi indicat masuratorul de camp.

As mai da un exemplu: pe unde medii si lungi, indicatorul de camp simte "prezenta" unei tablete de la aprox 1m, iar daca deschid un joc anume, de la mai mult de 2m. Tableta, nu laptop, nu PC alimentat la priza.

Cel mai simplu si eficient mod de a detecta aceste radiatii, e cu o bobina de ferita si un amplificator audio sensibil. Merge si o bobina de unde lungi, bobinata gata.

Link spre comentariu

La nivel scazut al raportului semnal/zgomot comunicatia prin SSB este inca inteligibila, pe cand receptoarele digitale se blocheaza. Peste un prag minim al raportului semnal/zgomot comunicatiile digitale sunt superioare. Se vede si din datele de catalog ale cipurilor respective, ca la capitolul sensibilitate sunt deficitare. Circuitului digital trebuie sa i se ataseze in fata un preamplificator cu circuite acordate.

Un alt aspect, care n-ar fi chiar neglijabil, esta ca folosind tehnica analogica poti sa proiectezi si sa realizezi singur echipament de performanta. Nu cred ca sunt multi radioamatori care sa se priceapa serios la programare si la algoritmii folositi in comunicatiile digitale. Poate cei din generatia tanara sa aiba astfel cunostinte,

Simpla lipire pe cablaj a a unui cip cu DSP ne readuce in perioada din timpul gimnaziului, cand lipeam piesele dupa o schema data, fara sa intelegem bine cum functiona montajul.

Link spre comentariu

Asa este, d-l VAX, ambele tehnologii, digitala si analogica au avantajele si dezavantajele lor. Dar la programarea circuitelor digitale nu e nevoie de pricepere, ci de un minim de cunostinte software, un Pc, un cablu de date si programelele respective, sunt deja gata facute. Pe cand la analogic se poate pune la treaba din greu imaginatia. Pot spune in cunostinta de cauza:

image.jpg

Fata in fata cele 2 tehnologii fratele tanar fata de cel batran. Pot spune asa:

- ca sensibilitate atat pe AM cat si pe FM "fratele" Waxiba (modificat) e cu o clasa peste cel mic

-la selectivitate pe AM aproximativ aceeasi, pe FM din nou avantaj Waxiba

Tecsun insa nu are pic de frecventa imagine, avantaj el :d

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Eu cred ca zgomotele produse de partea digitala cresc o data cu complexitatea. apar trasee mai lungi spre butoane, afisaje, mai multe etaje cu semnale, etc, de aceea am incercat pentru inceput un ic cu minim de conexiuni externe. Am comandat si 4844 sa vad despre ce e vorba si dupa aia termin cu acest gen de radioreceptoare.

Link spre comentariu

La nivel scazut al raportului semnal/zgomot comunicatia prin SSB este inca inteligibila, pe cand receptoarele digitale se blocheaza. Peste un prag minim al raportului semnal/zgomot comunicatiile digitale sunt superioare. Se vede si din datele de catalog ale cipurilor respective, ca la capitolul sensibilitate sunt deficitare. Circuitului digital trebuie sa i se ataseze in fata un preamplificator cu circuite acordate.

[...]

Este un nonsens a compara "comunicatia prin SSB" cu "receptoarele digitale", este ca si cum ai compara mai rau decat merele cu perele, deoarece "comunicatia SSB" in sine se refera la un tip de modulatie a semnalului RF pe cand "receptoarele digitale" se refara la un tip de procesare a unui semnal oarecare, respectiv la un tip de echipament radio.

Este ca si cum ai compara modul CW cu... receptorul analogic, nu poti compara un tip de modulatie cu un... echipament radio ci doar tot cu un tip de modulatie.

Insa de cumva te referi la o comparatie intre un Rx SSB analogic si un RX SSB digital, sa stii ca RX-urile SSB "digitale", indiferent ca sunt cu post-procesare DSP sau cu Direct Sampling, nu manifesta fenomenul amintit mai sus.

Aiurea, ce programare e necesara la gama asta de integrate DSP?

[...]

Intradevar, tocmai s-a aratat aici un RX cu procesare digitala a semnalului la care nu a trebuit a scrie nici macar o linie de program... M.S. a avut nevoie doar de o schema, niste "pese" si un... letcon, deci nimic mai mult decat ar fi trebuit in cazul unui TDA1046 de exemplu. Iar multe TV-uri LCD inca de acum 15 ani folosesc demodularea digitala FM a canalului de sunet cu... DSP, fara ca asta se implice scrierea de catre proiectantul TV-ului a softwareului necesar a efectua aceasta demodulare.

[A nu se confunda constructia unui SDR sau RX cu procesare digitala utilizand DSP de uz general care necesita intradevar software din partea proiectantului, cu utilizarea unor CI dedicate, respectiv cu solutiile digitale "la cheie" cum este cazul mai sus].

Link spre comentariu

@Traian B

Asa am citit intr-o carte de electronica publicata de Editura Militara, ca la semnal extrem de slab comunicatiile analogice prin SSB pot sa asigure legatura, greu inteligibila, pe cand cele digitale se blocheaza. Am observat si eu la transmisia prin cablu TV (DIGI), ca atunci cand ploua torential sau ninge, se pierde semnalul (care probabil vine prin releie de UIF). La transmisie analogica imaginea ar fi devenit purecoasa, dar s-ar fi vazut ceva.

@lukeme

Unele postari s-au sters cand s-a upgradat serverul......

Editat de yo9hrb
Link spre comentariu

@Traian B

Asa am citit intr-o carte de electronica publicata de Editura Militara, ca la semnal extrem de slab comunicatiile analogice prin SSB pot sa asigure legatura, greu inteligibila, pe cand cele digitale se blocheaza. Am observat si eu la transmisia prin cablu TV (DIGI), ca atunci cand ploua torential sau ninge, se pierde semnalul (care probabil vine prin releie de UIF). La transmisie analogica imaginea ar fi devenit purecoasa, dar s-ar fi vazut ceva.

Este alta mancare de peste: in cazul discutat in acest topic si in cazul SSB nu este vorba despre modulatii digitale si transmisii de semnale digitale prin RF (cum este cazul DVBT) ci despre procesare digitala in RX a semnalelor RF modulate analog, respectiv cu MA sau MA cu BLU, este deci altceva.

Altfel, cu un RX HF SSB/CW/AM/FM 100% digital poti demodula si asculta zgomotul benzii si zgomotul propriu Rx-ului -ba chiar in conditii Hi-Fi!- si implicit poate fi utilizat si la rapoarte S/N foarte reduse. Practic, nu prezinta dezavantajul mentionat mai sus in ceea ce priveste demodularea semnalelor avand S/N redus, iar un semnal avand amplitudine crescatoare (de la zero) si deci S/N crescator "iese" la fel de "frumos" deasupra zgomotului ca si la un Rx analogic, fara "histerezis" la S/N redus.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări