Vizitator Postat Octombrie 21, 2017 Partajează Postat Octombrie 21, 2017 Salutare, imi poate spune, cineva, va rog, care-i tensiunea de alimentare corespunzatoare benzii aleia din tuburile (inlocuitoare fluorescent) FT0504-12-18W. Aici ma refer strict la alimentarea DC a benzii respective, facand abstractie de configuratia initiala. Am recuperat doua din tuburi cu sursa parlita, si ma plictisesc... sursele le-am aruncat. Multumesc! Link spre comentariu
Vittorino Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Salutare! NU stiu exact la FT0504-12-18W, dar din ce am desfacut eu, banda e facuta din module serie de cate 3 LED in serie cu o rezistenta de 47 ohmi, modulele fiind legate in paralel si alimentate cu 12V. BAFTA! Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Ar fi bine sa fie atat de simplu, dar nu e asa. Evident ca pot investiga, doar ca nu am acces acum la laborator, nu pot decat ochiometric, si nu disting traseele, pcb-ul fiind vopsit. Ma gandeam ca poate stie cineva din experiente anterioare. Daca nu, aflu eu... Din putinul pe care-l pot distinge, pare sa fie o serie foarte lunga. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Am reparat recent un astfel de tub cu sursa arsă. Tensiunea de lucru a benzii din interior e dată practic de numărul de leduri înseriate. Practic, eu am înlocuit sursa arsă cu un condensator de circa 1-2uF/400Vc.a. și o punte redresoare cu 1N4007. Tubul meu are 66 de leduri, deci tensiunea minimă de funcționare de circa 200V. Dacă redresăm tensiunea de rețea, obținem circa 320Vc.c. iar condensatorul se comportă ca o sursă de curent constant, capacitatea lui dictează direct curentul prin leduri.Stabilizarea tensiunii o fac chiar ledurile, dar pentru siguranță eu pun un Zenner de minim 1W în paralel cu tot șirul de leduri, valoarea lui fiind cu circa zece Volți mai mare decât tensiunea de lucru a șirului.Nu mai știu exact ce capacitate am pus în tub, dat fiind că nu mi-am notat modificările, dar am ales o valoare care să menajeze ledurile, dar să asigure o lumină satisfăcătoare.Oricum, puterea e mai scăzută (circa 9W), dat fiind că aria luminată e destul de restrânsă. Tubul e montat sub un corp suspendat din bucătărie, deasupra mesei. Lucrează de mai mult de jumătate de an și sunt mulțumit de el.. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Cererea ta de ajutor imi pare neclara - asta din cauza terminologiei... Banda LED inseamna cea care se vinde la metru, se poate taia, si este facuta din "celule" cum ti-a descris Vittorino. Insa in diverse "tuburi led" ca nici nu stiu cum sa le spun este vorba de o structura liniara fizic, dar electronic similara cu ce este intr-un becoled - de asta hai sa-i spunem BAGHETA pentru a face diferenta. <iti modific titlul> Varianta mura-n-gura este ca cineva sa-ti poata spune valorea acelei tensiuni... Varinata "muncita" este sa vezi exact cum este facut cablajul, cate leduri sunt inseriate. In functie de faptul ca sunt/sau nu catene in paralel vei estima curentul prin fiecare catena , tinand cont de putere... Aceasta vaolare a curentului o folosesti in pasul urmator. Adica testezi o dioda din catena (injectezi curent LIMITAT EVIDENT, ADICA CURENT ~ CONSTANT la valoarea de mai sus) si citesti valoarea pe o singura capsula. Calculul este simplu, adica inmultesti valoarea cu numarul dintr-o catena. Vezi ca structura probabila este cum zici in postarea 3, cu multe capsule in serie. In plus sunt uzuale capsule care contin un led, adica o jonctiune, cum este "normal" / dar exista destul de uzual si capsule care contin 2 jonctiuni (de aia m-am si referit cu termenul capsula). Pe primele ai Vf~3v, pe celelalte Vf~6V. In plus alimentarea este evident in curent constant, deci valoarea tensiunii este numai orientativa, ca sa alegi o sursa de curent constant care sa aiba un domeniu de tensiune in care da curentul constant, iar acest domeniu de tensiune sa fie acoperitor. Intre timp a raspuns Vaidae, inclusiv cu o solutie practica... Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Bagheta, corect... astea ale mele au 75 LED. Nu pot distinge configuratia cablajului, si cum spuneam, pentru moment nu am acces la nicio scula pentru depanare. Multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Sunt înseriate fără îndoială, e configurația cu un curent minim. Link spre comentariu
Dxxx Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Pai daca sunt toate serie este foarte probabil ca discutam de aproximativ 220V curent continuu pe bagheta si atunci in mod sigur sunt cu o jonctiune pe capsula. Tensiunea cat mai mare pe catena si curentul minim posibil - este solutia cea mai convenabila ca randament si cost, cum bine spune Validae. Totusi nu se poate exclude cu totul si varianta ca ar fi doua catene in paralel. Nu trebuie sa gasesti neaparat structura cablajului fizic - in cele mai multe cazuri geometria conexiunilor este regulata, deci poti presupune cam unde se duc. In plus, se poate ca in majoritatea cazurilor sa poti face contactul pe terminalele ledurilor, deci cu Ohmmetrul poti sa urmaresti relativ repede si simplu din terminal in terminal - atunci vei fi sigur daca toate sunt insiruite intr-o singura catena. **** A, apropos de scula de depanare, nu cred sa ai nevoie in faza de diagnostic de mai mult decat un avometru. Mai poti foarte usor sa vezi care este + si -, testand un singur led, de la un capat. Apoi, iei o rezistenta de macar 0,5W cam de 300kOhmi, o inseriezi cu un 1N4007 - poti ca din acest montaj simplu sa dai alimentare baghetei. Vei avea bine sub 1mA, asta daca toate ledurile sunt OK, si vei avea lumina. Alimentarea, evident direct de la retea. Daca lumina este prea mica poti reduce rezistenta. Daca nu da lumina sa nu deconectezi, pentru ca vei putea sa localizezi usor ledul defect, cu voltmetrul, vezi intre ce leduri este intreruperea... Daca totul este OK, masori si tensiunea la acest 1mA. Cu mentiunea ca la curentul nominal, care este mult mai mare, va creste aceasta tensiune cu 5-10 procente, poate mai mult. Link spre comentariu
eugenbt Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 "si cum spuneam, pentru moment nu am acces la nicio scula pentru depanare." de masurat, nu poate masura, nici cu Mavo, nici cu Avo, nici cu Ohmo. nici nu poate lipi decat cu faina si apa. a cerut un raspuns precis: "care-i tensiunea de alimentare corespunzatoare benzii aleia din tuburile (inlocuitoare fluorescent) FT0504-12-18W. Aici ma refer strict la alimentarea DC a benzii respective, facand abstractie de configuratia initiala." stie cineva? Link spre comentariu
giliman66 Postat Octombrie 23, 2017 Partajează Postat Octombrie 23, 2017 Banda led 1174 mm, 76 leduri, DC 118 V. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 2, 2017 Partajează Postat Noiembrie 2, 2017 Multumesc mult de raspunsuri! Incep sa gasesc nejustificata refolosirea acestora. Eventual, recuperarea elementelor LED, si incercat alte experimente. https://www.youtube.com/watch?v=FFzNVsSw7Gs https://www.youtube.com/watch?v=sNXe6QQ0xSs Astept sa mi se mai arda in hala ceva tuburi. Deocamdata am recuperat vreo 225 leduri... mereu ma iau de muncitori cand le vad aruncate. Multumesc inca odata! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum