sesebe Postat Octombrie 31, 2017 Partajează Postat Octombrie 31, 2017 Ai dreptate dar dintre subwoofere sint cam singurile mai ieftine. Oricum ideea este ca daca se vrea o reparatie de calitate atunci trebuie cautat o gramada pe net, gasit variante, simulate in cutia pe care o are si per total studiat serios ca sa obtina ceva si de calitate dar nici sa nu-l lase in cu...ul gol. Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 3, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Referitor la exemplu dat anterior cu diagrama de la un Ciare 12sw , se observa ca are Fs=43 hz ; daca are functia de sub , evident ca domeniul cautat este 20-150 hz . Intrebare : cum se poate acorda mai jos de Fs ? Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 (editat) Am si eu o intrebare de novice: un difuzor chiar nu reda nimic sub frecventa de rezonanta? Astept un raspuns documentat cit de cit, daca se poate. Multumesc Editat Noiembrie 3, 2017 de sesebe Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Redă binențeles și alte frecvențe, dar la frecvența de rezonanță are randamentul maxim.... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Exact ce vroiam sa aud. Daca vrei sa faci un subwoofer care sa redea si 20HZ la un SPL rezonabil atunci de duci la difuri de 18-22 inci si preturi de la citeva sute pina la poate zeci de Euroi in sus. Era o discutie acum citiva ani de diyaudio unde cineva vroia sa redea16Hz de la orga, intr-o catedrala parca, si nu reusea sa obtina un SPL suficient nici cu 6-8 bucati de 18inci /2500W. Subwooferele comerciale pt utilizat mai mult in casa, nu au banda aproximativ liniara pina pe la 20-30HZ ci cad tare incepind de pe la 40-60Hz astfel ca la 30Hz au poate chiar si minus 10db. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 3, 2017 Partajează Postat Noiembrie 3, 2017 Uite aici un exemplu de 12 inci. Il gasesti si in Ro.Are: frecventa de rezonanta de 43Hz 95db 10.8 liniar excursion gama de frecventa redata 20Hz-125Hz E un exemplu bun si pt hspinache pt ca se vede ca la o frecventa de rezonanta de 43hz banda recomandata coboara pina la 20hz - mult sub frecventa de rezonanta. Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 4, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2017 Da , dar vrea volum de 220 L . ! Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 4, 2017 Partajează Postat Noiembrie 4, 2017 Măcar te-ai uitat la specificațiile din link-ul pus de mine? Sigur ca nu pt ca altfel ai fi văzut ca volumul recomandat este de 35litri pt incinta inchisa și de 42litri pt incinta tip BR. 220l la un subwoofer auto?!? Cum dr...u ai ajuns la valoarea asta? Și unde pui 220l într-un portbagaj? Poate într-un portbagaj de autobuz.... Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 4, 2017 Partajează Postat Noiembrie 4, 2017 Eu m-am uitat la specificatii (inca de ieri) si am o intrerbare - exista vreo relatie de transformare pt SPL "in car" si SPL "free air" pt a ne putea face o idee comparativa cu alte suburi ? Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 6, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 6, 2017 Am utilizat un calcul de aici :http://www.mh-audio.nl/reflexboxcalculator.asp Referitor la calcule , am mai facut pentru exercitiu calcule cu winisd ; totul pleaca de la Fs in sus ; nu am putut sa observ ca apare ceva sub Fs . Incep sa cred ca prima oare trebuie sa ne uitam la Fs si apoi la SPL Am mai facut un exercitiu cu ScanSpeak 31w4558T00 si iese mult mai bine . Din pacate , pretul .... Ceva chinezesc cu Fs mic exista ? Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 6, 2017 Partajează Postat Noiembrie 6, 2017 @hspinache daca stii ceva engleza poti citi aici o explicatie destul de interesanta legata de cum se comporta un difuzor la frecvente foarte joase. Link spre comentariu
spinach Postat Noiembrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 Aoleu , pai se discuta acolo , mult prea sofisticat . Eu am o cutie mica ; deci sa visez sa o acordez sub frecventa de rezonanta , cred ca nu ar fi prea corect . Pina acuma , ma gindesc : a-sa pot sa cumpar piesa b-sa fie cu Fs < 25 hz c-sa aibe Vas adaptabil la cutia mea Si SPL , ce sa zic , ce o rezulta .; oi mai umbla in amplificator , dupa ce il voi masura pus in cutie . Gindesc gresit ? Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 7, 2017 Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 (editat) Indiferent de difuzorul ales cel mai mult la un subwoofer te ajuta excursia membranei. Chiar daca are un Fs <25hz, daca are excursie de numai +/-2mm nu o sa se auda prea tare pt ca v-a atinge foarte repede excursia maxima dar daca are un Fs de sa zicem 40hz dar are o excursie de +/-10mm vei putea obtine o presiune acustica muuult mai mare chiar si la frecvente mai mici decit Fs. Fs iti da informatii despre intervalul de frecvente in care ai randamentul maxim de transformare a energiei electrice in energie acustica dar nu-ti spune cit de tare se poate auzi, volumul de aer dislocat iti da informatii despre cit de tare va putea suna iar asta depinde de diametrul membranei si de excursia ei maxima. Principala problema pe care o vad eu in cazul unui difuzor cu un Fs mai ridicat dar cu un Xmax rezonabil o reprezinta "cocoasa" ce ar putea aparea (nu-i obligatoriu sa apara) la frecventa de rezonanta, cocoasa ce la un subwoofer activ este mult mai usor de rejectat cu un filtru notch activ - mic si ieftin - comparativ cu un filtrul notch pasiv necesar in cazul unui sistem pe mai multe cai separate pasiv. In cazul unui sistem pe mai multe cai separate pasiv, filtrul notch de la bass va necesita o bobina imensa si scumpa impreuna cu un condesator sau tank de condesatoare de valoare mare, filtru ce este mult mai scump si greu de reglat / optimizat decit unul activ plasat direct pe semnalul de nivel mic. In cazul unui subwoofer realizat deja (industrial sau nu) schimbarea difuzorului cu un altul de alt tip, nu este foarte simpla pt un incepator dar totusi nu este nici foarte complicata. Trebuie sa ai in vedere ca aproape sigur in electronica interna din subwoofer exista deja citeva filtre active acordate in functie de driverul si de cutia utilizata, filtre ce netezesc peak-urile de SPL prezente fara ele. In cazul tau, daca vrei sa faci o treaba profesionala, pui noul difuzor si masori raspunsul cu acele filtre eliminate (ti-ar prinde bine sa ai schema electrica la dispozitie) si apoi, eventual folosind un egalizor reglabil pt zona de bas sau un egalizor universal pe 30 de benzi (emulat pe placa de sunet de exemplu) cauti sa obtii un raspuns liniar. Dupa ce ai obtinut raspunsul liniar, transferi curba de egalizare obtinuta in filtrele deja implementate pe placa electronica a subwooferului schimbindu-le frecventele de acord si amplitudinea corectiilor. Editat Noiembrie 7, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Shambala Postat Noiembrie 7, 2017 Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 Treaba de incepator in ale electronicii, ce mai.... Este explicatia riguroasa a indemnului din postul #10. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 7, 2017 Partajează Postat Noiembrie 7, 2017 (editat) Pai ce sa fac daca se codeste ca fata mare la maritat ?!?! Eu puneam demult un sbwoofer de 10inci de la Pionner sau altii specializati pe domeniul asta si apoi vedeam daca mai trebuie facut ceva sau sint multumit de felul cum suna. Nu-mi bateam capul prea tare cu un Fs foarte jos, ala conteaza mai mult cind ai separare cu filtre pasive intr-o incinta pe mai multe cai dar la un sub activ pt mine nu conteaza deloc. In cazul lui sint, dupa mine, numai citeva variante: a) pune difuzorul original si s-a rezolvat totul. - rascoleste netul si forumurile de innebuneste sa gaseasca care este diful original sau varianta alternativa, - repararea difuzorului original nu-i o varianta prea buna pt ca oricum in urma repararii parametrii se for schimba si atunci ajungem tot la b) sau c); b) pune un alt difuzor ales sa se potriveasca cit mai bine mecanic si daca ar avea parametrii electrici ai difului original sa se potriveasca si la aia cit de cit, si spera sa fie multumit numai cu asta; c) pune un difuzor dedicat pt subwoofer cu performante de subwoofer cit mai bune dar si cu un pret decent iar apoi face reacordarea electronicii la noul ansamblu : difuzor - incinta. d) varianta d nu exista. Nu are cum sa gaseasca difuzorul perfect uitindu-se numai prin specificatii pe net si facind simulari cu programele free de pe net, mai ales ca nici macar parametrii de semnal mic de la difuzorul original nu-i are. edit: Comform manualului service, driverul original este: 25pr12fzx-dw04-e iar pt achizitionarea lui poti sa incerci sa-i contactezi pe mail pe cei de la JBL. Editat Noiembrie 7, 2017 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum