Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schimbare driver la un subwoofer

spinach

Postări Recomandate

• Răspunsuri 60
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

21

• sesebe

17

• Shambala

10

• tomalex

3

Top autori în acest subiect

Pentru cele 2 difuzoare gasiti usor parametrii pe net, masurati exact volumul intern al cutiei si puteti face o oarecare simulare cu winisd care e gratis - am venit cu o sugestie la un pret relativ ok si cu difuzoare care au un fs jos, deci teoretic merg pentru subwoofer, dar nu o sa faca nimeni toata treaba in locul dvs - in plus, puteti decide daca se doriti sa investiti atat in difuzorul de bas.

Succes!

Link spre comentariu

"dar nu o sa faca nimeni toata treaba in locul dvs " , ... eh ..

M-am gindit la fs , ca evident o ia de la Fs in sus . Actual Fs , atit cit am putut sa il masor , are cam 30 hz ; La acel Monacor , Fs=26 Hz ; bun. Are insa spl la 91 dB ; mi-as fi dorit cu 95 ; Are 2 infasurari ; pentru 4 om , probabil ca se pun in paralel si va rezulta un disponibil de 300W ; pt 8 om , probabil ca se foloseste o singura infasurare si va rezulta 150w , cam putin .

Are un defect : este cam scump ; l-am gasit in un singur loc cu 120 E ! oricum , se retine .

Cit priveste calculul cu wisd , ce sa zic ; am construit un sub pe baza acelui calcul , si nu mi-a placut cum sa auzit ;cred ca este sun soft care actual nu prea mai merge ; actualele suburi , au volume foarte mici si evident se bazeaza in principal pe drivere .

Sa concluzionam

1.ar trebui sa fie ceva cu Fs mic , daca se poate 20

2.ar trebui sa cu spl peste 93 ,

3.ar trebui sa fie de 300w/4 om

4.ar trebui sa aibe un pret care sa permita joaca asta .

Link spre comentariu

Un subwoofer cu SPL peste 93db și sa mai aibă și preț tangibil..... Continua sa visezi!

Difuzoarele pt sub-uri au SPL mic.

Dacă vrei ceva cu SPL mai mare trebuie sa te uiți și la cele PRO dar alea au f3 mult mai ridicat, nu coboară as bine în frecventa.

Link spre comentariu

Am senzatia ca mai mult de 2 parametri , nu am sa nimeresc . Ce ar fi mai important ; spl sau fs ?

"Difuzoarele pt sub-uri au SPL mic. " ; Ce valoare o putem socoti normala , medie ?

Link spre comentariu

Asta este bun de woofer nu de subwoofer iar la gain....stii sa interpretezi un grafic? Cit are gain in zona de "subwoofer"? 85db la 40Hz?

Oricum are o cursa cam mica pt un subwoofer +/-3.25mm. Cauta ceva peste +/- 5-7mm.

Un subwoofer il alegi in functie de

frecventa minima pe care vrei sa o reproduci,

daca se vrea reflex (cu toate variantele gen TL, etc) sau compres,

si dupa presiunea maxima dorita.

In functie de presiunea acustica dorita iti rezulta Fs si cursa necesara membranei,

iar in functie de gainul difuzorului iti rezulta puterea necesara pt acea presiune acustica.

edit: compara gainul la 40Hz in graficele urmatoare:

4yLe3nJ.png

nwVdrO4.png

2Lq51EN.png

Asta este un difuzor adevarat pt subwoofer cel putin in specificatii pt ca nu l-am auzit.

11.5mm Xmax

hIl1iRx.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Ți-am dat și un exemplu care se pliază mai bine pe cerințele tale (și-i de 12 inci) , poate mai puțin prețul....dar tot nu atinge 93db.

Edit: vroiam numai sa înțelegi ca degeaba are un gain superb dacă nu-l are acolo unde trebuie,

iar pt gain mare la 30-40hz îți trebuie membrana serioasa și motor puternic pe lingă o cursa a membranei semnificativa.

Ca să-ți răspund la întrebare, cauta o cursa cit mai mare la membrana (pt 10-12 inci măcar 7mm) și tine cont ca pt fiecare 3db pierduți la gain îți trebuie o dublare a puterii.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

SPL-ul dat in cifre nu este cel maxim ci o valoare medie.

Nu alegi difuzoare fara grafic de raspuns, in general sunt chinezarii.

Graficul masurat este in aer, incinta schimba raspunsul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări