Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Extindere banda US radio rusesc Olimpik-402

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

Posed 2 exemplare Olimpik-402, lungimi de unda UM/US1+US2.. Functioneaza fara probleme si sunt multumit de sensibilitatea aparatelor (TCA440 este un circuit integrat excelent!). Modelul negru are benzile de scurte sub-impartite in 2 game: 25-31m si 41-49m, ceea ce permite o buna separare a posturilor. Modelul verde insa, are doar banda de 31m si benzile 41-49m. Initial nu mi-am dat seama ca, de fapt sunt 2 modele diferite, ulterior am sesizat diferentele. Aparatele arata identic la exterior, difera doar un mic detaliu la scala, care precizeaza benzile. La interior, ca diferenta, singurul detaliu care este vizibil este amplificatorul audio, care la modelul cu benzile 25-31m are 4 tranzistoare, iar la cel cu 31m are 5. As vrea sa-I fac extinderea de 25 m aparatului care are doar banda de 31 m si nu stiu cum sa fac. Am gasit pe site-urile rusesti schemele pentru cele 2 aparate, dar nu imi dau seama unde sa umblu. Exceptand partea de AAF, schemele difera foarte putin. Am facut cu rosu ce apare in plus la varianta de 31m. Ma poate lamuri cineva unde sa umblu ca sa extind ''in jos'' banda de 31m? Nu pare mare lucru, dar problema ma depaseste.

Va multumesc anticipat!

post-188860-0-90216000-1508492110_thumb.jpg

post-188860-0-87944000-1508492123_thumb.jpg

post-188860-0-92920900-1508492135_thumb.jpg

post-188860-0-08452000-1508492147_thumb.jpg

post-188860-0-32091200-1508492159_thumb.jpg

Editat de Kostas1
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

3

• gica70

2

• ndor

1

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am vazut ca ai evidentiat modificarile; DACA bobinele sunt la fel atunci se pot face acele modificari, deasemenea va fi nevoie de aparatura pentru a vedea rezultatul; daca nu este atunci, prin comparatie cu celalalt receptor, intr-o noapte frumoasa cu multe efemeride, faci reglaje! Succes!

Editat de gica70
Link spre comentariu

Versiunea verde reprezinta o "imbunatatire" a versiunii negre. Subbanda superioara (KB1) a fost extinsa mai mult pentru comoditatea acordului in segmentul de 31 m si s-a pierdut segmentul de 25 m. Extinderea s-a facut prin modificarea condensatoarelor serie si paralel cu bobinele de intrare, respectiv de oscilator (C1, C3, C4, C10). Se poate reveni la extinderea variantei vechi prin inlocuirea condensatoarelor din schema noua cu cele din schema veche si ajustarea inductantelor. Valoarea modificata a rezistentelor nu conteaza, probabil ca asa merge mai bine. In finalul AF, montarea in paralel a doua tranzistoare NPN este o golanie, puteau sa puna un tranzistor NPN care sa se imperecheze mai bine cu cel PNP

Link spre comentariu

..., intr-o noapte frumoasa cu multe efemeride, faci reglaje! Succes!

"O efemeridă este o lucrare, sub formă de tabele, alcătuită de un observator astronomic care anticipează fenomenele cerești ce se vor desfășura în anul următor. Cele mai cunoscute efemeride sunt tabelele care conțin pozițiile planetelor din sistemul solar la anumite date calendaristice, tabele care ușurează găsirea acestor planete pe cer."

- https://ro.wikipedia.org/wiki/Efemerid%C4%83

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări