Kostas1 Postat Octombrie 20, 2017 Partajează Postat Octombrie 20, 2017 (editat) Buna ziua! Posed 2 exemplare Olimpik-402, lungimi de unda UM/US1+US2.. Functioneaza fara probleme si sunt multumit de sensibilitatea aparatelor (TCA440 este un circuit integrat excelent!). Modelul negru are benzile de scurte sub-impartite in 2 game: 25-31m si 41-49m, ceea ce permite o buna separare a posturilor. Modelul verde insa, are doar banda de 31m si benzile 41-49m. Initial nu mi-am dat seama ca, de fapt sunt 2 modele diferite, ulterior am sesizat diferentele. Aparatele arata identic la exterior, difera doar un mic detaliu la scala, care precizeaza benzile. La interior, ca diferenta, singurul detaliu care este vizibil este amplificatorul audio, care la modelul cu benzile 25-31m are 4 tranzistoare, iar la cel cu 31m are 5. As vrea sa-I fac extinderea de 25 m aparatului care are doar banda de 31 m si nu stiu cum sa fac. Am gasit pe site-urile rusesti schemele pentru cele 2 aparate, dar nu imi dau seama unde sa umblu. Exceptand partea de AAF, schemele difera foarte putin. Am facut cu rosu ce apare in plus la varianta de 31m. Ma poate lamuri cineva unde sa umblu ca sa extind ''in jos'' banda de 31m? Nu pare mare lucru, dar problema ma depaseste. Va multumesc anticipat! Editat Octombrie 20, 2017 de Kostas1 Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 20, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 20, 2017 Am gasit si alte diferente in schema. Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 20, 2017 Partajează Postat Octombrie 20, 2017 (editat) Am vazut ca ai evidentiat modificarile; DACA bobinele sunt la fel atunci se pot face acele modificari, deasemenea va fi nevoie de aparatura pentru a vedea rezultatul; daca nu este atunci, prin comparatie cu celalalt receptor, intr-o noapte frumoasa cu multe efemeride, faci reglaje! Succes! Editat Octombrie 20, 2017 de gica70 Link spre comentariu
puriu Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 Versiunea verde reprezinta o "imbunatatire" a versiunii negre. Subbanda superioara (KB1) a fost extinsa mai mult pentru comoditatea acordului in segmentul de 31 m si s-a pierdut segmentul de 25 m. Extinderea s-a facut prin modificarea condensatoarelor serie si paralel cu bobinele de intrare, respectiv de oscilator (C1, C3, C4, C10). Se poate reveni la extinderea variantei vechi prin inlocuirea condensatoarelor din schema noua cu cele din schema veche si ajustarea inductantelor. Valoarea modificata a rezistentelor nu conteaza, probabil ca asa merge mai bine. In finalul AF, montarea in paralel a doua tranzistoare NPN este o golanie, puteau sa puna un tranzistor NPN care sa se imperecheze mai bine cu cel PNP Link spre comentariu
ndor Postat Octombrie 22, 2017 Partajează Postat Octombrie 22, 2017 ..., intr-o noapte frumoasa cu multe efemeride, faci reglaje! Succes! "O efemeridă este o lucrare, sub formă de tabele, alcătuită de un observator astronomic care anticipează fenomenele cerești ce se vor desfășura în anul următor. Cele mai cunoscute efemeride sunt tabelele care conțin pozițiile planetelor din sistemul solar la anumite date calendaristice, tabele care ușurează găsirea acestor planete pe cer." - https://ro.wikipedia.org/wiki/Efemerid%C4%83 Link spre comentariu
gica70 Postat Octombrie 23, 2017 Partajează Postat Octombrie 23, 2017 "Rusaliile (sau efemeropterele, efemere, efemeride) sunt insecte zburătoare grupate în ordinul Ephemeroptera." Link spre comentariu
Kostas1 Postat Octombrie 23, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 23, 2017 Va multumesc pentru raspunsuri, in special d-lui Puriu, pentru explicatiile amanuntite! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum