Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Montare si intretinere panou solar apa calda


Vizitator

Postări Recomandate

Va salut!

Sambata am operatiunea alpinistul. Ma sui pe casa si montez magaoaia asta. Nu am vazut-o inca si nici nu stiu ce mufe are. (filet interior/exterior, dimensiune sau tip filet). Daca aveti, imi puteti descrie putin cum se conecteaza? Stiu ca intrarea e in vasul mic, cu flotor. Voi culege apa incalzita prin mufa de sus in bazinul mare. Mai e un racord aerisit pentru dilatare, un fel de supraplin. Cred ca am supraplin si la flotor dar nu stiu sigur. Iarna se cam goleste, am un racord cred, si pt asta. Dar e pus pe butoi. Nu vad cum ar curge apa din tuburi, par a fi ca niste cani lungi de 1,5m, nu e ca un calorifer sa il golesc pe jos. Cum se face golirea iarna?

Daca e gol si e soare, se sparge?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Din cite stiu eu, prin tuburi nu trece apa. In tuburi este un lichid care sub actiunea razelor solare se incalzeste transformindu-se in abur. Acesta ajunge in partea superioara a tubului. Capatul superior al tubului este introdus vasul cu apa. Aburul din tub in contact cu apa se condenseaza revenind in partea inferioara a tubului si ciclul se repeta. In mare acesta este principiul de functionare al panoului solar. Lichidul din tuburi nu ingheata iarna. Chiar si iarna, in zilele insorite,panoul produce apa calda. Banuiesc,ca vasul,vasul de expansiune si tevile care intra si ies din vas sint izolate pentru ca apa sa nu se raceasca si sa nu inghete iarna. Cred ca sint colegi care au astfel de panouri. Ei te-ar putea lamuri mult mai bine decit mine.

Poti intra pe net si acolo o sa gasesti mult mai multe informatii.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Merci. Am cautat si pe net. Am gasit ca apa ingheata in tuburi pe la minus 30. E apa in tuburi. Ele sunt goale acum si se vor incarca pe masura ce umplu vasul. Nu cred ca se ajunge la aburi care sa condenseze. Pur si simplu, daca fierbe se va evapora pe aerisitor. E panou nepresurizat. Nu e cu tub care are alt tub de cupru in interior.

Am gasit pe net ca e bun de uz pana la primul inghet, martie octombrie. Ca tuburile rezista dar trebuie golite tevile si vasul. Acestea ar ceda la inghet. Eu imi puneam problema ca daca trebuie golit anual, desfac fiecare tub si il golesc. Mi se parea absurd ca nu il pit goli eficient.

Link spre comentariu

Panoul ar trebui sa aiba intrarea in vasul de expansiune pe 1/2 G",iesire apa calda 3/4 G",golire bazin 3/4 G",aerisire bazin 1/2G".Vasul de expansiune are in el un flotor care inchide apa rece atunci cand nu este consum de apa calda,cat si un stut care permite apei reci sa fie evacuata la exterior atunci cand flotorul se defecteaza.Tot pe acel stut curge si apa calda atunci cand se dilata(aproximativ 1-2 litri in zilele foarte calduroase).

Panourile solare atmosferice trebuie golite tuburile pentru a nu se sparge iarna ,unele au in partea din spate suporti gauriti in forma de T si se ridica tuburile pana curge apa din ele in bazin,altele nu si atunci se scoate fiecare tub si se goleste de apa.

Link spre comentariu

Acel panou solar este nepresurizat deci nu este nici o presiunie in el ,este panou cu vas cu flotor este foarte bun ai apa calda toata perioada intre lunile martie si noiembrie ,in perioada de iarna trebuie sal golesti,doar bazinul nu si tuburile tuburile nu au nici o treaba cu inghetul

Link spre comentariu

Da, m-am lamurit. Trebuie golite tevile si bazinele ca sa nu inghete. Cu timpul, apa din tuburi cica se evapora. Intrarea in flotor a fost 1/2, iesirea si aerisirile 3/4. Complicat cu prinsul pe acoperis de tigla. Nu mai eram zmeu ca la 15 ani. Multumesc pentru opinii tuturor celor care au postat.

 

post-249000-0-64963100-1508690297_thumb.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Apa din tuburi nu se evapora in totalitate si un prieten a avut o exprienta neplacuta,(in urma cu vreo doi ani pe niste geruri de -15 gr.C),pe care nu o va uita prea curand, deoarece doua tuburi s-au spart,cost suplimentar aproximativ 300 Ron.Daca presiunea apei calde nu va multumeste,va trebui sa montati o pompa.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

In tuburi NU este apa! E un "agent termic", care se vaporizeaza pe zona calda (ce e in exteriorul bazinului

ala de 105 litri) si cedeaza caldura prin condensare in zona rece (care e in interiorul aceluiasi bazin),

incalzind apa.

Cantitatea de substanta e relativ mica iar temperatura ei de inghet e SUB zero grade Celsius; intrebarea e

CAT de "sub" e, avand in vedere ca mai da si cate un ger pe paralela asta de 45 de grade, departe de ocean....

 

Montarea pe acoperis economiseste spatiu de teren si imbunatateste expunerea, insa ingreuneaza accesul!...

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

   Parintii mei au unul de aproximativ 10 ani, a fost curatat o singura data (apar depuneri in boiler si pe interiorul tevilor), golirea se face in zi insorita, astfel incat apa din tuburi sa se evapore, ei au modelul cu iesirea de apa calda prin partea de jos a boilerului, pentru golire trebuie desfiletata piesa care patrunde in boiler (piesa este o bucata de teava din inox filetata la un capat pentru conexiunea de apa calda, peste teava este o presetupa care se infileteaza in corpul boilerului, alunecarea tevi prin presetupa iti permite sa reglezi nivelul de la care este preluata apa calda), singura problema a fost in primul an de utilizare deoarece din necunoastere au incarcat boilerul la ora 12 pe zi cu soare puternic astfel s-au spart 4 tuburi, in timpul iernii nu au fost probleme.

 

 Cu stima

Barbu Paul

Link spre comentariu

ma, eu nu inteleg.

eu am pus o instalatie asemanatoare, cu tuburi vidate la tara.

diferenta este ca instalatia este presurizata.

dar tuburile sunt la fel, si nu circula nici o picatura de apa prin ele....

apa trece doar pe sus, prin colector.

tuburile au in ele un lichid care trece din stare lichida in stare gazoasa si invers, cedand caldura colectorului.

 

Deci in acele tuburi nu are ce sa inghete.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări