Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

,,,curge caloriferul,,,

Vizitator a388

Postări Recomandate

Eu am mansonat cu poxilina o teava de 3/4,coloana de tur la et 1 intr-un bloc P+4 bransat la termoficare.S-a vrut sa tina pana in primavara,insa dupa 2 ani inca nu se intervenise cu sudura si mansonul era tot acolo.Daca se tine cont de ce a postat blazeu mai sus,in mod sigur nu da gres.Se aplica in inel(de asta am spus mansonat),nu ca un dop ce poate fi aruncat de presiune afara.Se consuma mai mult,dar si tine garantat.Pana la urma nu este nici un interes sa ramai cu un pachet de poxilina pe jumate consumat.In mod normal acolo trebuia sudat porul de la teava,sau taiata bucata cu fisura si inlocuita cu alta teava.Rasina s-a vrut a fi o solutie de compromis,care sa amane termenul de reparatie pana la golirea instalatiei.Era in decembrie,in preajma sarbatorilor,cand nu vine nici naiba la o reparatie din asta.

Faci o mare greseala "reparandu-l cu poxilina". Daca ar fi asa de buna solutia ar fi utilizata de instalatori. Intreaba unul si vezi ce zice.

Inainte de golire si oprirea vanelor, in instalatie era presiune mica, sub jumatate din cat trebuie.

Cand va baga caldura, mai ales sub -10 grade, presiunea creste la 5-8 atm si sa te vad atunci cu poxilina.

Incearca si o sa vezi ca tine.Totul depinde de marimea sparturii.Daca ai un por,in mod sigur il stopezi cu poxilina.Daca ai ditai vagauna de la corodarea tevii de rugina,atunci normal ca o sa plesneasca alaturi si tot nu va tine.Nu mai fiti atat de categorici daca nu ati incercat.Presiunea in circuitul de caldura se opreste undeva la 6 bari.N-am vazut niciodata 8,dar nu contrazic,posibil in alte puncte termice sa pompeze ca nebunii.Cu 4 bari ajungi lejer la nivelul 10 si mai si ramane o rezerva,cu 6 esti lejer.La ce le-or trebui unora 8 bari nu inteleg,dar asta e.

Link spre comentariu

La mine in Bucuresti, cartierul Berceni, lipit de punctul termic, este un atelier de meseriasi.

Acestia au golit putin instalatia, au demontat caloriferul de fonta si au inlocuit un element fisurat.

Aveau niste scule puternice specializate si garnituri noi de clingherit. Dupa 6 ani inca merge bine.

Ulterior cind au fost montate repartitoare, am platit si am schimbat instalatia la toate caloriferele,

cu montarea unui robinet fluture pe teava de tur si un robinet de retur de calorifer. Aceasta pentru

a putea izola caloriferele in caz de defectiune, schimbare sau de inlocuire a robinetului termostatat.

Concluzia, cautati meseriasi priceputi cit mai repede, deoarece este posibil sa aveti eventuale cresteri ale

debitului de scurgeri sau chiar aparitia unor crapaturi.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Incearca si o sa vezi ca tine.Totul depinde de marimea sparturii.Daca ai un por,in mod sigur il stopezi cu poxilina.Daca ai ditai vagauna de la corodarea tevii de rugina,atunci normal ca o sa plesneasca alaturi si tot nu va tine.Nu mai fiti atat de categorici daca nu ati incercat.Presiunea in circuitul de caldura se opreste undeva la 6 bari.N-am vazut niciodata 8,dar nu contrazic,posibil in alte puncte termice sa pompeze ca nebunii.Cu 4 bari ajungi lejer la nivelul 10 si mai si ramane o rezerva,cu 6 esti lejer.La ce le-or trebui unora 8 bari nu inteleg,dar asta e.

O fi bine, ca prea cu foc se sustine, poxilina ! Asa am auzit la instalatori ca maxim este 8 atm. cand afara este foarte frig, -15 - 20 grade.

Link spre comentariu

Acestia au golit putin instalatia, au demontat caloriferul de fonta si au inlocuit un element fisurat.

Am vazut si eu cum se denipleaza un calorifer,dar de multe ori daca nu ai autogen la indemana si caloriferul e de 40 ani,ai sanse sa nu reusesti si sa spargi elementii.

O fi bine, ca prea cu foc se sustine, poxilina ! Asa am auzit la instalatori ca maxim este 8 atm. cand afara este foarte frig, -15 - 20 grade.

Cand scade temperatura de afara,creste temperatura agentului termic.Pompele sunt aceleasi,deci presiunea este constanta.Nu am sustinut ca poxilina este solutia idelala,insa e de incredere,te poate scoate din necaz in unele situatii.In cazul pe care l-am relatat eu,proprietara era o batrana,si rudelor le-am spus ca pana in primavara nu sunt probleme,insa nu mi-am inchipuit ca o sa lase teava asa, ani la rand.Batrana s-a prapadit,apartamentul a fost vandut,si poate noii proprietari or fi inlocuit carpeala aia.Țîșnea in perete ca un fir de par,un jet de apa,care se prelingea pe langa teava la vecinul de jos,prin trecerea in planseu.La batrana era uscat tot,la ala de jos ud tavanul...era gata sa sparga planseul crezand ca acolo era buba.

Link spre comentariu

@doru, Acum am citit mai bine, in cazul tau este teava de otel, care-i usor de mansonat, si nu o imbinare de doi elementi de fonta de la calorifer in cazul lui @a388

Sunt doua situatii diferite.

Link spre comentariu
Vizitator a388

Deci m-am hotarat,am demontat caloriferul ,robinetul de pe tur si cotul de pe retur.

Am cumparat https://www.romstal.ro/set-robineti-radiator-tur-retur-bianchi-1-2-p5698.html si 2 reductii ca nu am gasit robineti la diametrul tevii ,care este cica de 38 iar robinetii de 12.

Am luat si un fuior de canepa si am montat robinetii.

M-am dus in beci si am deschis toate vanele,apoi av venit in casa si cu o galeata am facut proba la robinet,si vine apa.

Nu intaleg ce e chestia aia cu scripete de deasupra vanelor mari,care arata ca un batator de covoare?

Ramane sa caut calorifer,cred ca iau tot unul de fonta ca sa nu modific prinderile.

Noroc de prietenul meu care le mai stie,ca cu administratorul si cu femeia aia de la punctul termic eram terminat.

Acum cica mai apare o problema ca robinetele cumparate au stuturile de 12 iar caloriferele de fonta au intrarea cu 12,dar am inteles ca schimb reductiile alea mari de pe fonta.

Link spre comentariu

Acum am citit mai bine, in cazul tau este teava de otel, care-i usor de mansonat, si nu o imbinare de doi elementi de fonta de la calorifer in cazul lui @a388

Sunt doua situatii diferite.

Asa si? Cine te impiedica sa formezi un manson din poxilina in jurul acelei imbinari? Mai ales cand nu prea ai alternative,sau cele care le ai sunt mult mai scumpe si implica alte miscari in front.Si eu am crezut la fel atunci,ca nu tine,dar am zis,wtf,merita incercat,pot pierde cel mult,un pachet de poxilina.Rezolvarea am tot zis,tot aia clasica ramane valabila,dar e o vorba,la vreme de seceta,e buna si o grindina.Ca solutie de moment,merita luata in calcul pt ca e viabila,nu pt ca e cea mai buna.Pt unul care nu stie cum sa intrerupa apa in instalatie,e mult mai usor sa bandajeze caloriferul si sa transleze problema pana in primavara,cand se goleste instalatia,decat sa incerce sa schimbe singur caloriferul.

Link spre comentariu

Am un incident urat cu caloriferul din dormitor.

E vorba de un calorifer din fonta cu 10 elementi de tip de ala rusesc si a inceput sa curga la legatura dintre 2 elementi.

Am uscat cu feonul si am pus super glue dar nu are efect.

Cum sa fac ca instalatia e plina de apa si astia zic ca nu e voie sa o golesc,cu toate ca eu stau la etajul 10 dintr-un bloc cu 10 etaje,deci ce sa golesc?

Am fost in beci si am vazut vanele dar nu stiu cum sa le inchid,adica eu zic ca daca le-as inchide,eu locuind la ultimul etaj apa ar ramane in instalatie?

Va rog poate ati patit ca mine,spuneti-mi cum sa rezolv?

Salut, curatati vopseaua unde curge,degresat cu otet,uscat si apoi lipit cu poxilina,asa i-am facut tatalui meu acum 5 ani la un calorifer de fonta care avea por si curgea.Se intareste poxilina de nu o poti zgaria nici cu varful cutitului.

Link spre comentariu
Vizitator a388

A aparut cu intarziere

Deci m-am hotarat,am demontat caloriferul ,robinetul de pe tur si cotul de pe retur.

Am cumparat https://www.romstal.ro/set-robineti-radiator-tur-retur-bianchi-1-2-p5698.html si 2 reductii ca nu am gasit robineti la diametrul tevii ,care este cica de 38 iar robinetii de 12.

Am luat si un fuior de canepa si am montat robinetii.

M-am dus in beci si am deschis toate vanele,apoi av venit in casa si cu o galeata am facut proba la robinet,si vine apa.

Nu intaleg ce e chestia aia cu scripete de deasupra vanelor mari,care arata ca un batator de covoare?

Ramane sa caut calorifer,cred ca iau tot unul de fonta ca sa nu modific prinderile.

Noroc de prietenul meu care le mai stie,ca cu administratorul si cu femeia aia de la punctul termic eram terminat.

Acum cica mai apare o problema ca robinetele cumparate au stuturile de 12 iar caloriferele de fonta au intrarea cu 12,dar am inteles ca schimb reductiile alea mari de pe fonta.

Link spre comentariu

Probabil o mica macara utila cand vrei sa inlocuiesti robinetii aia mari.

Link spre comentariu

Mai degraba pentru interventia facila in operatiile de mentenanta anuale...daca vorbim de vane cu sertar pana/paralel. Oricum nu se mai fac aceste operatii si din cate am vazut ele treptat se inlocuiesc cu robineti pe bila.....

Editat de Eusebiu Angelescu
Link spre comentariu
Vizitator a388

eroare

am cumparat calorifer de la remat si am avut noroc ca era acolo cineva cu un autogen si l-am rugat sa-mi scoata reductiile.

Am cumparat 2 reducrii care sa intre in calorifer si care au 12 si am rezolvat problema.

Mai ramane sa-l vopsesc.

eroar

Editat de a388
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări