Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

,,,curge caloriferul,,,

Vizitator a388

Postări Recomandate

Am un incident urat cu caloriferul din dormitor.

E vorba de un calorifer din fonta cu 10 elementi de tip de ala rusesc si a inceput sa curga la legatura dintre 2 elementi.

Am uscat cu feonul si am pus super glue dar nu are efect.

Cum sa fac ca instalatia e plina de apa si astia zic ca nu e voie sa o golesc,cu toate ca eu stau la etajul 10 dintr-un bloc cu 10 etaje,deci ce sa golesc?

Am fost in beci si am vazut vanele dar nu stiu cum sa le inchid,adica eu zic ca daca le-as inchide,eu locuind la ultimul etaj apa ar ramane in instalatie?

Va rog poate ati patit ca mine,spuneti-mi cum sa rezolv?

Link spre comentariu
Vizitator a388

Nu a fost nimeni in situatia mea?

Stau cu carpe sub calorifer si cu teama ca,cand or da caldura o pocnii de tot si sunt bun de plata la vecini.

La punctul termic e o femeie care mi-a spus ca nu e voie de golit(si ca trebuia sa repar vara,dar iarna trecuta nu a curs,acum a inceput cand au facut plinul),iar administratorul blocului e prieten cu paharul.

El mi-a dat cheile de la beci si mi-a zis sa ma descurc,dar cum?

In beci intra 2 tevi groase,care au 2 vane destul de mari,apoi se imparte in stanga si dreapta cu cate 2 vane mai mici,deci in total 6 vane?

Care dracu trebuie inchise?

Link spre comentariu

Ai reusit sa usuci cu feonul,sau doar ai avut impresia?Pt ca daca e doar un por si ai macar cateva minute la dispozitie pana se umezeste,poti carpi mai bine cu poxilina,pana reusesti sa golesti si sa schimbi caloriferul.Am reusit asta la o coloana fisurata,dar tot a trebuit sa intrerup circuitul si sa egalizez presiunea,sa nu mai tasneasca.Daca esti la ultimul nivel,poate ai noroc si nu trebuie sa golesti tot blocul(instalatia),ci doar sa scapi de presiune pe circuit,si sa golesti doar la tine in casa,dupa ce inchizi ambele vane de pe tur-retur din subsol(pe tronsonul pe care esti tu,nu trebuie sa inchizi generalul,daca ai separat si mai si sunt functionale,adica tin,etanseaza).Cheama si tu un instalator,pt ca daca nici sa intrerupi alimentarea cu agent termic nu stii,ma indoiesc sa poti face mai mult in casa.Caloriferul ala slabe sanse sa-l deniplezi si sa-l faci la loc,la vechimea lui(daca curge pe la imbinare si nu e fisurat-ca de obicei,zgarciti in amanunte,vreti doar rezolvare),deci mai mult ca sigur o sa trebuiasca schimbat,lucru care nu e chiar la indemana,daca nu ai ce-ti trebuie,si mai rau,nici nu ai habar.

PS-Interesant este ca ti-ai facut cont pe elforum pt asemenea problema,cand gaseai forumuri de profil...

Link spre comentariu
Vizitator a388

Eu nu vreau sa repar caloriferul,vreau sa-l schimb.Caloriferul curge exact unde se imbina ultimul element cu penultimul in partea superioara.

Problema este ca instalatia este plina.Am vorbit si cu instalator,dar nu se baga daca punctul termic nu-i da acordul.

Cred ca m-as descurca ,cu putin ajutor,am niste scule.

Problema este ca nu stiu cum sa inchid apa,ca de golit fiind la ultimul etaj,asa zic si eu,ca nu poate fi vorba de multa apa.

Link spre comentariu

Pai si cretinul ala de la punctul termic nu stie la ce etaj stai si ce golire presupune cazul asta?Daca aveai o teava sparta sau chiar din calorifer tasnea apa ca din fantana arteziana,ce faceai,te mai rugai de el sa-ti dea voie?Ai doua variante,ori il platesti,ori il pocnesti.N-ai cum rezolva fara intreruperea apei.Nu poate sa te indrume nimeni pt ca nu cunoaste configuratia subsolului si particularitatile instalatiei.Plus de asta,nu ai cum sa verifici daca vanele de la subsol sunt bune si te separa de restul instalatiei,de asta e bine sa ai si punctul termic de partea ta,in caz ca nu reusesti din subsol intreruperea.Sunt cazuri cand acele vane n-au fost miscate de ani de zile,sunt intepenite si chiar daca reusesti sa le misti, ai slabe sanse sa mai inchida cum trebuie.Umplerea facuta acum e tocmai pt teste,inca nu au inceput sa furnizeze agent termic,si indiferent daca au inceput sau nu,asemenea probleme se rezolva,nu pot fi amanate.Vezi ca cel din punctul termic are si un sef.

Ia un meserias si rezolva problema,lasa forumul,ca de aici nu prea ai rezolvare practica in asemenea situatie...asa se zgarcesc toti,vor sa rezolve singuri si pana la urma ajung la pret mult mai mare decat daca apelau de la inceput la un meserias.Daca vrei sa te apuci de instalatii,e bine sa incepi cu ceva mai usor,care nu implica riscul de a umple apartamentul tau si restul de jos,de apa.

Link spre comentariu

Avand in vedere ca stai la ultimul etaj si nu mai este nimeni deasupra ta, ia si inchide toate vanele si schimba caloriferu fara grija. Eventual vorbesti cu administratorul si/sau cu vecinii si le zici ca tai apa pt. jumatate de ora, asta in cazul in care nu stii care sunt tevile pt. agent termic.

Link spre comentariu

Eu nu vreau sa repar caloriferul,vreau sa-l schimb.Caloriferul curge exact unde se imbina ultimul element cu penultimul in partea superioara.

Problema este ca instalatia este plina.Am vorbit si cu instalator,dar nu se baga daca punctul termic nu-i da acordul.

Problema este ca nu stiu cum sa inchid apa,ca de golit fiind la ultimul etaj,asa zic si eu,ca nu poate fi vorba de multa apa.

Se procedeaza asa:

- daca blocul are gigacalorimetru, el trebuie sa aiba afara o mica constructie si in interiorul ei sunt robineti pe tur si retur

- daca blocul nu are gigacalorimetru, la subsol sunt tot doi robineti sau vane care se inchid dupa care se cauta robinetii pentru golire care pot fi si pe tur si pe retur,

- nu trebuie sa goliti toata instalatia, doar cateva galeti de apa, pentru ca sunteti la ultimul etaj

Daca nu va descurcati, chemati un instalator, oricum aveti nevoie pentru schimbarea caloriferului.

Chestia cu nu aveti voie este o tampenie, pai ce faceti, lasati apa sa curga si sa va degradeze casa si pe a aluia de sub dvs ?

Link spre comentariu

Vorbesti cu alt instalator . Ala cu care ai vorbit e retardat daca ti-a spus ca-i trebuie vreo aprobare de la punctul termic .

A explicat @itube cum sa faci . Golesti instalatia pe coloana respectiva pana la etajul inferior . Nu trebuie golita toata coloana .

Si cheama un instalator calificat pentru montare/demontare calorifer . Oi fi avand scule , dar se pare ca nu prea ai idee ce sa faci cu ele in cazul asta .Daca stiai , nu mai postai aici .

Link spre comentariu

Chestia cu nu aveti voie este o tampenie, pai ce faceti, lasati apa sa curga si sa va degradeze casa si pe a aluia de sub dvs ?

Corect, locuiam la etajul 1(blocul avea 10 etaje) si s-a stricat robinetul, practic, cand au pus sub presiune instalatia, a aruncat robinetul si s-a inundat garsoniera, au oprit agentul termic si au golit instalatia pentru reparatie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Cei care sint racordati la sistemul de incalzire centralizat, pot sa-si monteze robineti de garda la fiecare calorifer pe tur si retur. Asta presupune ceva investitii si anume robinetii plus manopera. Bine-nteles ca toata aceasta treaba trebuie facuta cind nu se mai da caldura .Am vazut la mai multe persoane din Bistrita prin anii '80 astfel de lucrari. Cum in Bistrita s-a inchis Proditermul(societatea de termoficare),toate apartamentele au centrale de apartament.

Link spre comentariu

Asta presupune filetare la pozitie(daca este permisa operatiunea) sau sudare de stuturi filetate.Cu piesa zero parca n-as avea incredere sa fac modificarea.Plus de asta,trebuie cautati robineti de calitate,pt ca altfel pot constitui puncte de potentiale avarii.Daca la apa rece/calda,ai la indemana un robinet de trecere,la agent termic doar din subsol se poate intrerupe la caz de nevoie(in unele cazuri din canale de langa bloc,daca nu au subsol tehnic).Pana ajungi sa golesti,se umple casa de bucurie.Tin minte ca apa din calorifere cand eram bransat la termoficare,era neagra,parca ar fi avut grafit in ea...nu mi-ar fi placut s-o am nici limpede in casa :rade:

Link spre comentariu
Vizitator a388

La punctul termic e o cretina(ce pot sa-i fac,i-am vorbit frumos),iar administratorul e un pensionar bautor,dar macar mi-a dat cheile de la beci.

Locuiesc in Bucuresti,undeva mai sus de Cutitul de Argint,e a doua iarna.

Am fost azi in beci cu un prieten si am gasit o bara sub forma de litera pi.

Am incercat la vanele mari si cu greu s-au miscat,dar parca nu se mai termina.Roata e cam de diametrul unui volan auto.Curios ca deasupra la vanele mari se afla ca un batator de covoare si cu un scripete.La ce o fi bun ala?

Vanele mai mici le-am inchis usor,pana la blocare.

Am gasit si la capatul fiecarei vane mici niste bucati de teava cu o canea in cap,ca la aragaz.

Prietenul meu care e mai priceput zice ca astea sunt de golire si le-am miscat cu moxul,dar tasneste apa cu o presiune nebuna.N-am mai vazut asa ceva.

Interesant ca am lasat cateva minute sa curga din fiecare canea (sunt 4,la fiecare iesire din vana mica),apoi ne-am dus in casa si caloriferul nu mai curge.

Cred ca-l lipesc cum mi-ati spus cu poxilina,cum mi-ati spus.

Link spre comentariu

La punctul termic e o cretina(ce pot sa-i fac,i-am vorbit frumos),iar administratorul e un pensionar bautor,dar macar mi-a dat cheile de la beci.

Locuiesc in Bucuresti,undeva mai sus de Cutitul de Argint,e a doua iarna.

Am fost azi in beci cu un prieten si am gasit o bara sub forma de litera pi.

Am incercat la vanele mari si cu greu s-au miscat,dar parca nu se mai termina.Roata e cam de diametrul unui volan auto.Curios ca deasupra la vanele mari se afla ca un batator de covoare si cu un scripete.La ce o fi bun ala?

Vanele mai mici le-am inchis usor,pana la blocare.

Am gasit si la capatul fiecarei vane mici niste bucati de teava cu o canea in cap,ca la aragaz.

Prietenul meu care e mai priceput zice ca astea sunt de golire si le-am miscat cu moxul,dar tasneste apa cu o presiune nebuna.N-am mai vazut asa ceva.

Interesant ca am lasat cateva minute sa curga din fiecare canea (sunt 4,la fiecare iesire din vana mica),apoi ne-am dus in casa si caloriferul nu mai curge.

Cred ca-l lipesc cum mi-ati spus cu poxilina,cum mi-ati spus.

Faci o mare greseala "reparandu-l cu poxilina". Daca ar fi asa de buna solutia ar fi utilizata de instalatori. Intreaba unul si vezi ce zice.

Inainte de golire si oprirea vanelor, in instalatie era presiune mica, sub jumatate din cat trebuie.

Cand va baga caldura, mai ales sub -10 grade, presiunea creste la 5-8 atm si sa te vad atunci cu poxilina.

Schimba caloriferul, nu ai incotro.

Dupa reparare, umpli instalatia si ulterior trebuie sa faci aerisirea instalatiei.

Pentru aerisre: inchizi turul, returul deschis si deschizi robinetul de aerisire pana iese tot aerul, apoi deschizi si turul.

Care este turul sau returul ? turul este intotdeauna mai cald ca returul.

Cand da caldura tot timpul, mai aerisesti odata, chiar de mai multe ori in timpul sezonului.

Editat de itube
Link spre comentariu

V-as contrazice, din experienta mea reparatia cu adezivi de baza epoxidica

(poxipol, poxilina, etc, dar NU cianoacrilati gen superglue sau picatura!!!)

au comportare foarte buna, insa trebuie ca:

1 Sa aiba calitate si proportie corecta (adezivii epoxidici sunt bi-component

si trebuie respectata cat mai exact proportia de amestec)

2 Sa aiba ADERENTA buna; curatati TEMEINIC zona de aplicare, fara

URME de rugina, vopsea, grasimi!!

3 Daca aveti dubii, recomand "armarea": se aplica un strat de amestec epoxidic

pe "rana", apoi se acopera cu un material de armare (o fasie de panza curata

e foarte buna, dar infasurata de 2-3 ori in jurul zonei de niplare, pentru a asigura

suplimentar "plasturele", apoi aplicat un nou strat de epoxi peste zona cu problema

4 Asteptati sa se intareasca plasturele; daca e proaspat si are raportul de amestec

corect ar trebui sa nu dureze mai mult de 10 minute. Puteti incerca sa accelerati

intarirea prin incalzire cu un uscator de par.

La vara veti schimba, pe indelete caloriferul; radiatoarele de fonta sunt in general

"nemuritoare", cu conditia sa nu fie inghetate sau lovite, dar cele ucrainene nu sunt

prea grozave, au volumul de apa mare si suprafata cam mica, sa nu va para rau dupa

el.

Bafta!

PS Poxilina e vazuta ca o solutie provizorie de instalatori, care multi sunt carpaci,

betivi si nu "ii trage ata" sa invete nimic nou (in urma cu vreo 10 ani am adus un

"meserias" sa-mi faca o modificare cu autogenul, peo instalatie veche, din teava

de otel; din vorba in vorba, imi exprima regretul ca vechile vane cu ventil si sertar

nu se mai prea folosesc, ca pe alea le mai ungeau le mai curatau si "luau banu' "...

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări