Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becurile cu Led nu se sting complet.

Postări Recomandate

Puteţi folosi condensatori nepolarizaţi în locul rezistenţei, condensatorul deşi mai voluminos, are avantajul că nu produce căldură şi nici nu consumă inutil.Rezistenţele se încălzesc la circa 50-60 grade probabil, uneori chiar mai mult.Depinde în special de valoarea lor, e preferabil de ales valoarea cea mai mare posibilă care anulează curentul rezidual.

Link spre comentariu

Ar trebui să măsuraţi tensiunile şi curenţii în diverse puncte şi se poate calcula astfel ce valoare trebuie.Dar ce întrerupător aveţi de nu-i puteţi anula curentul rezidual ? Faceţi totuşi un efort şi scoateţi ledul şi puneţi un beculeţ cu Neon.Va putea fi anulat curentul lui cu o rezistenţă de 100-200k sau condensator de maxim 470nF.Beculeţele cu Neon se găsesc cu tot cu rezistori de limitare, dacă nu găsiţi, am eu o grămadă noi nouţe, mi-a adus cineva o plasă din Italia.

Măsoară tensiunea reziduală la bornele becului sau corpului de iluminat.Apoi măsori curentul rezidual, cu becul stins binenţeles.Astfel poţi calcula cu Legea lui Ohm rezistenţa echivalentă a circuitelor şi poţi estima ce valoare trebuie.Dar repet, dacă indicatorul din întrerupător e cu led, trebuie schimbat fiindcă ledurile consumă imens de mult faţă de tuburile miniatură cu Neon, e vorba de câteva ordine de mărime...de acolo şi problemele create.Dacă nu se poate anula curentul cu un condensator de maxim 1uF, nu trebuie continuat în acest sens şi nici nu se pune problema să pui rezistor fiindcă va disipa mult şi periculos de fierbinte....

Editat de validae
Link spre comentariu

Nu stiu sa existe beculete cu neon colorate (alb si rosu) si de aceeea nu vreau sa renunt la leduri (care sunt de la Gewiss gama chorus). Pentru unii aceste detalii conteaza :)  . Asadar ledurile raman - daca nu reusesc cu rezistentele le voi alimenta direct la 220 sa stea tot timpul aprinse si aia e... :84

Sunt surprins cum cei de la Gewiss nu au luat in calcul acest aspect - din punctul meu de vedere aceste produse puse in vanzare nu sunt conforme, ar trebui retrase nu?

Link cu ledurile:

https://www.vonmag.ro/produse/info/gw10881-pret-bec-led-albastru-230v-gewiss-chorus?gclid=CjwKCAjwq_D7BRADEiwAVMDdHhHEO0-lB94yEmpEWK4WipGQUV4FeqYmvVVKroaO9z3mq5o13im4zBoCVdgQAvD_BwE

Link spre comentariu

Producătorii de întrerupătoare nu au ţinut pasul cu tehnologia noilor corpuri de iluminat, la becurile clasice chestia curenţilor reziduali era neimportantă fiindcă nu avea niciun efect.Ce culoare are ledul sau ledurile ? Dacă sunt galbene sau verzi, sunt cele mai proaste din punct de vedere energetic.Cele mai economice leduri sunt cele roşii şi albe..

Dacă vrei neapărat leduri, selectează prin testare din loturi mari leduri care se aprind vizibil cu rezistenţe de valori foarte mari înseriate.Efectiv faci un mic montaj de test dintr-o baterie de telefon sau de 9V, înseriată cu o rezistenţă de circa 10k.

Selectezi doar ledurile care se aprind vizibil c acest circuit, restul reject...

Altă soluţie e să laşi ledurile acolo dar schimbi rezistorii de limitare şi fie pui valori duble/triple decât ce găseşti acolo, fie înlocuieşti rezistorul cu un mic montaj pus în spatele întrerupătorului, în doză.Acest montaj e compus dintr-o punte miniatură (se găsesc prin becurile cu led) şi un condensator de 470nF/275Vc.a. înseriat pe ramura alternativă a punţii.Astfel ledul va lumina puternic, dar montajul va avea un curent rezidual redus..

Editat de validae
litere
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna dimineata,

Am urmarit cu interes subiectul, am fost si eu intr-o situatie asemanatoare. Am citit toate mesajele, mi-au fost de folos.

Cazul meu: 

Bloc din anii '60, instalatie electrica cu fir aluminiu, intenc, Foarte greu de intervenit prin doze deoarece izolatia era coapta, pocnea imediat daca indoiai capatul firului, iar despre aluminiu.... ce sa mai spun, la a 2-a indoire  se rupea firul.

Am montat lampi cu led in baie si bucatarie (lampile au ledurile lipite pe placa, nu tip bec interschimbabil) si am avut parte de fenomenul descris aici, stingere incompleta. Mentionez ca fiecare lampa are 81 leduri, nu am retinut modelul, pe lampa e scris 20W.

La bucatarie am rezolvat repede, am scos becul cu neon din intrerupator.

La baie nu a fost asa de simplu, faza intra direct in lampa. La inceput doar se stingea incomplet, nu ma deranja, dupa cateva saptamani a inceput sa se aprinda/stinga ca un blitz, la interval de 1-2 secunde desi intrerupatorul era pe pozitia stins, deci circuit intrerupt. Dupa cum a explicat validae, circuitul se inchidea parazit prin aer, tensiunea de alimentare a ledurilor probabil era la pragul de deschidere a ledurilor, de aici fenomenul. Am incercat metoda cu montarea condensatorului, nu a avut afect, lampa nu se aprindea daca nu era montata pe perete cand era pusa pe un scaun, deci izolata. Daca puneam mana pe ea sau o montam pe perete, ledurile se aprindeau slab. Am tot evitat sa umblu in doza, sa schimb faza nu nulul din motivele aratate la inceputul acestui mesaj. Negasind rezolvare, mi-am asumat riscul, am desfacut doza, am tras firele afara, am schimbat firele lampii, am pus nulul pe lampa si faza prin intrerupator. A fost destul de anevoios, a trebuit sa sparg mult in jurul dozei, am pus o regleta pt acces mai usor. Ca sa nu risc ruperea firelor prin indoirea si impingerea lor in doza existenta, am lasat capetele si regleta in afara dozei, am acoperi totul cu o cutie de conexiuni mai mare, aplicata peste vechea doza. La cutie am decupat fundul, am lipit-o de perete cu mastic siliconic, am vopsit-o cu lavabila in culoarea peretelui. 

Am vrut sa evidentiez ca mie mi se pare cea mai sigura rezolvare, schimbarea firelor faza/nul. Cel putin in cazul meu, doar asta a avut efect.

Va multumesc, mi-ati fost de ajutor.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Va salut,

Am si eu o problema de acest gen doar ca e la un reflector cu senzor. In momentul in care este stins, sunt cateva led-uri care raman aprinse slab. Am incercat inversarea fazei cu nulul, niciun rezultat.

Am desfacut senzorul(pentru a avea acces la firul care merge la led-uri) si am pus un condensator de 470nF pe alimentarea led-urilor, la fel niciun rezultat.

Comanda led-urilor nu este cu releu ci cu triac. Are vreo influenta faptul ca se face comanda cu triac si nu cu releu?

Sa mai incerc cu valori mai mari de condensator sau sa incerc cu rezistente? Loc este ff putin in partea cu senzor, partea cu led-uri nu o pot desface ca este lipita, cred, sticla(e varianta slim- in traducere, de unica folosinta).

Am cumparat doua reflectoare si ambele fac la fel.

Multumesc

Link spre comentariu
Acum 3 ore, dan_b11 a spus:

Comanda led-urilor nu este cu releu ci cu triac. Are vreo influenta faptul ca se face comanda cu triac si nu cu releu?

Exact asta este problema, triacul este un intreruptor static, la comanda de blocare(scaderea curentului pe poarta sub valoarea de mentinere IH ) curentul prin acesta tinde la zero, nu este 0! In foaia de catalog este notat cu ID(off state current) sau curent de scurgere si la cei mai prosti poate sa atinga valori de peste 2mA cu usurinta. Aceasta valoare este suficienta sa aprinda acele cateva LED-uri care au o tensiune de deschidere mai mica. Tind sa cred ca in circuit se foloseste un tiristor si nu triac, dar povestea ramane valabila.

Link spre comentariu

Deranjează aşa de mult cele câteva leduri foarte slab aprinse ? Că nu le afectează cu nimic şi nici consumul nu e unul sesizabil pe contor.Asta dacă nu eşti genul care vrea ,,zero consum în st-by,,...

De obicei sunt deranjante doar becurile cu led sau fluorescente cu iluminat ,,rezidual,, aflate în dormitoare, că dacă noaptea stai întins pe spate, nu prea poţi să le ignori...

Editat de validae
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Buna am si eu o intrebare!Am montat un reflector led in curte si dupa stingere lumineza slab am verificat si am legata intrerupatorul pe null  pot pune un condensator undeva pt a remedia situatia fara a acimba firele?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări