Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becurile cu Led nu se sting complet.

Vizitator

Postări Recomandate

Era vorba de însumarea disipaţiilor, era clar că fiecare va disipa tot atât, dar patru vor acumula de patru ori mai multă căldură la un loc...la asta mă refeream.

Eu am pus şi 47k/1W la nevoie...pentru asta ar fi nevoie de patru de 220k în paralel.

Editat de validae
Link spre comentariu

Daca nu aveti rezultate bune cu rezistori sau condesatoare in paralel pe bec, chemati un electrician sa va inverseze faza si nulul pe circuitul respectiv din doza de deasupra intrerupatorului sau din tabloul electric. Faza trebuie trecuta prin intrerupator, astfel la bec ajunge doar nulul si poate "curentul rezidual" datorat martorului din intrerupator. Acesta poate fi bypassat fata de lampa prin rezistorul sau condensatorul paralel, astfel ca tensiunea la bornele lampii va fi aproape de 0.

Daca la lampa ajunge faza, permanent vei avea 230V in borna lampii dar nulul trecut prin intrerupator . Tensiunea mare va creea un curent (foarte mic) rezidual prin capacitatea parazita creata cu tavanul, curent ce tine semiaprinsa lampa sau incarca un condensator pana la pragul de aprindere si apar licurici. La curentul prin capacitatea cu tavanul se adauga si curentul prin martorul din intrerupator (daca exista).

Asadar, daca becurile LED sau economice nu raman complet stinse, primul pas ar fi verificarea fazei la intrerupator si a nulului la bec, apoi artificiul cu condensator /rezistenta.

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Poţi să schimbi faza cu nulul degeaba, curentul rezidual e cauzat de beculeţul cu Neon sau ledul din întrerupător, care astfel nu izolează complet circuitul şi permite un curent de ordinul microAmperilor sau miliAmperilor prin bec.Un bec cu incandescenţă nu ,,simte,, acel curent, dar becurile cu sursă îşi încarcă condensatorul din acel mic curent şi pot da ,,flash-uri,, sau stau aprinse slab.

Link spre comentariu

Corect in ceea ce spuneti domnule @validae, curentul martorului din intrerupator in "dirijezi" prin condensatorul sau rezistorul pus in paralel cu becul in cauza, dar curentul parazit de care ziceam eu nu il rezolvi cu condensator. Daca @TybyShok este in ambele situatii cu led in intrerupator (se vede in poze ca are led) si faza la bec degeaba tot pune condensatoare si rezistente ca treaba nu se rezolva complet. 

Concluzia mea , dupa ce am citit mai atent incercarile lui @TybyShok ar fi ca ori se renunta la intrerupatorul cu martor, ori se elimina martorul din intrerupator. 

Editat de AdR!@N
Link spre comentariu

Eu am în toate camerele întrerupătoare cu martor luminos, unele cu Neon iar altele cu led, dar niciodată nu am întâlnit caz care să nu poată fi remediat cu rezistenţă sau condensator în paralel cu becul.În cel mai rău caz, am mărit rezistenţa serie cu becul din întrerupător, de la circa 300-470k la 1 MegaOhm şi a mers perfect.

Link spre comentariu
Acum 14 ore, validae a spus:

Poţi să schimbi faza cu nulul degeaba, curentul rezidual e cauzat de beculeţul cu Neon sau ledul din întrerupător, care astfel nu izolează complet circuitul şi permite un curent de ordinul microAmperilor sau miliAmperilor prin bec.Un bec cu incandescenţă nu ,,simte,, acel curent, dar becurile cu sursă îşi încarcă condensatorul din acel mic curent şi pot da ,,flash-uri,, sau stau aprinse slab.

Asa este, eu am patit-o cu un tub cu led-uri! Era un tub cu descarcare in gaze (Ne) acolo in intrerupator si l-am desfiintat! (intrerupt un piciorus).

Editat de gica70
Link spre comentariu

Păi de desfiinţat becul sau ledul ,,vinovat,, sau înlocuit tot întrerupătorul, nu e greu.Chestia e că unii le preferă tocmai datorită acelei luminiţe, care e foarte utilă la orientarea pe timp de noapte.Sau faptul că văzînd acea lumină de control, ştii că mai e activă reţeaua, sau chiar că becul respectiv încă funcţionează....

Eu băgam leduri în întrerupătoare de pe vremea când aşa ceva nu se prea găsea prin magazine.Scopul acestui topic e tocmai să ,,împăcăm,, funcţionarea noilor dispozitive de iluminat cu aceste indicatoare de funcţionare, nu să scăpăm de ele...

Editat de validae
Link spre comentariu

On 9/22/2020 at 2:28 PM, TybyShok said:

Am incercat cu doua tipuri de rezistente:
Rezistor 0.5W 220KΩ
Rezistor 0.25W 470KΩ

Revin cu detalii...

Date aflate empiric:
- cu 3x albastre, n-a mers
- cu 3x maro, n-a mers
- cu 5x albastre, a mers

Ms.

edit(nu pot sa mai postez azi):
poza rezistente: https://ibb.co/C5zFXsY

edit2:

https://www.optimusdigital.ro/ro/componente-electronice-rezistoare/854-rezistor-025w-33k.html
https://www.optimusdigital.ro/ro/componente-electronice-rezistoare/850-rezistor-025w-47k.html

de unde cumpar am gasit la 0.25w; de 33k sigur merge; de 47k o sa vad. ms
@validae

Editat de TybyShok
Link spre comentariu

Aia albastră e de 220k iar cealaltă e de 470k.Dacă ai pus cinci rezistenţe de 220k în paralel a rezultat una de circa 38k.Dacă vrei să foloseşti o rezistenţă unică de valoare apropiată, poţi folosi de 33k dar la putere de minimum 1W preferabil chiar 2W. Ar fi util să desfaci un întrerupător şi să faci o poză cu ce are acolo, fie led, fie bec cu Neon.

Editat de validae
Link spre comentariu

E clar, are led în loc de beculeţ cu Neon aşa cum şi bănuiam, de acolo şi consumul mult mărit şi greutatea de a contracara curentul rezidual.Faţă de beculeţele Neon, ledurile consumă foarte mult.Dacă ai avea posibilitatea de a înlocui rezistenţa de limitare din întrerupător cu una mai mare ca valoare, ar scădea luminozitatea, dar ai putea să contracarezi curentul rezidual cu o rezistenţă de valoare mare şi volum mic....din păcate, văd că e cam înghesuită construcţia şi e nevoie de ceva îndemânare să faci asta.Singura opţiune e să încerci cu rezistenţă de 33k/2W sau condensator MKP de 1-2uF/275Vc.a.

Editat de validae
Link spre comentariu
Acum 23 ore, gica70 a spus:

Acum 23 ore, gica70 a spus:

încarcă condensatorul din acel mic curent şi pot da ,,flash-uri,,

Eu la asta m-am referit, nu m-a deranjat eliminarea acelui neon, am lumina de veghe (afisajul unui stabilizator de tensiune pentru CT) . Intrerupatoarele au fost montate initial de cel care a facut instalatia casei noi.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Puteti sa imi spuneti cat de tare se incalzesc aceste rezistente (chiar si la mana, poti tine degetul pe ele?) Lustra unde vreau sa folosesc rezistente este din lemn si nu stiu cat de sigura este aceasta metoda. 

Nici in cazul meu condensatorii nu ma ajuta (am led la intrerupator - Gewis nu am martor cu gaz) astvel vreau sa incerc cu rezistente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări