Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Becurile cu Led nu se sting complet.


Postări Recomandate

Buna ziua!

Am o problema cu becurile cu Led si anume nu se sting complet, raman in stare de veghe cand sunt oprite de la intrerupator. Am scos afara led-urile din intrerupatoare, am montat si intrerupatoare fara led, am inversat si nulul cu faza prin intrerupator si situatia persista. Cine ma poate ajuta sa rezolv aceasta situatie neplacuta.

Link spre comentariu

Salut,

 

Ia o surubelnita de tensiune si verifica in intrerupator sa comuti faza nu nulul, si or sa ramana stinse cand le vei opri din intrerupator.

Verifici ca pe pinul care merge la bec si pe care ar trebui facuta comutarea fazei, sa ai faza cand intrerupatorul e on si sa nu ai faza cand e pe pozitia off.

 

Succes

Editat de craciun
Link spre comentariu

Da asa am facut legaturile, nulul merge direct la bec, iar faza am trecuto prin intrerupator la firul comun in situatia intrerupatorului dublu, la cel simplu la fel trece faza prin el. Cand le opresc becul se stinge dar nu de tot ramane o luminita aprinsa foarte enervanta noaptea. Am incercat si cu surubelnita si situatia e la fel , nu se sting de tot.

Link spre comentariu

Poate să aibă și faza pe întrerupător și tot să se aprindă slab ledurile.Eu aveam probleme asemănătoare cu un banal tub fluorescent, pâlpâia foarte rar și asta se vedea noaptea, era cam supărător fenomenul. E din cauza capacității parazite a cablajului instalației. Pune un condensator de 1uF/400Vc.a. la bornele unuia dintre becuri și o să se stingă. Astfel de condensatori dar de capacitate mai mică (220 - 470 nF) poți găsi ca filtru de antiparazitare în orice sculă electrocasnică ce are motor cu perii. Se pot pune în paralel câțiva condensatori până se obține rezultatul dorit...

Link spre comentariu

Hi, hi , hi, hai sa fim retorici...

 

Producatorii de becoleduri mai bine ar mentiona ca becoledurile NU POT FUNCTIONA in corpuri de iluminat/lustre clasice, care impiedica convectia.

Tot ei ar face bine sa mentioneze ca becoledurile nu ating speranta de viata a ledurilor din ele, pur si simplu pentru ca aceste leduri nu sunt racite corespunzator.

Tot ei ar merita sa nu se laude cu randamente (care uzual si real sunt jalnice) ci sa sprecifice CRI la lumina emisa.

 

etc, etc...

 

Problema nu este in nici un caz a producatorului, daca X are o instalatie cu cuplaj capacitiv sau daca comutatorul are pierderi - aici becoledul isi face bine treaba si da lumina si din curenti infinitezimali, asta ar fi un semn bun...

In plus aveti solutii simple cu condensatori sau chiar rezistente in paralel, cum spune Validae.

Link spre comentariu

Dacă chinezul ar face un efort să bage un condensator în fiecare becoled, nu ar trebui să intervină nimeni nicăieri. Dar chiar aşa, intervenţia e minimă, doar un condensator montat în aceleaşi două borne ale duliei în care vin şi firele instalaţiei. Binenţeles că nu multă lume ştie amănuntul ăsta, dar se va duce curând vestea, pe cale orală sau forumistică....

Link spre comentariu

Am uitat sa mentionez ca intrerupatoatele sunt Legrand acestea fiind de buna calitate asa mi-a recomandat de la magazunul de electrice, iar becurile cu Led sunt made in RPC asa scrie pe cutii, am luat trei modele diferite la puterea de 9W, 12W SI 15W.3000K La toate cand le sting cu intrerupatorul m-ai lumineaza foarte putin, nu se sting de tot.

Aseara m-am intalnit cu un prieten care lucreaza in Ungaria, a venit putin acasa si printre altele i-am spus ce am patit cu becurile Led. Imi zice ca eu am adus in vara niste becuri din Ungaria de mi-am schimbat acasa becurile incandescente cu becuri cu led cred ca mi-a ramas unul sau doua. Asta dimineata am mers la el si mi-a dat doua becuri cu Led de 12w/76w 4000K Product in Hungary. Le-am schimbat m-ai devreme si culmea ca se sting de tot cu intrerupatorul, nu imi vine sa cred. Sa nu fie bune nici unul din cele cumparate de la mine din magazin? am dat 13,50 lei respectiv 14 lei pe bucata la magazin.

Editat de nicu_top
Link spre comentariu

Eu am o lustra cu 3 brate. 2 aunt pe comutator, fiecare buton cu becul lui. Al 3-lea e un bec modificat sa mearga la 12v cc, pe circuit separat galvanic dar cu traseul prin acelasi copex. Comutatorul rupe faza fiecarui bec, deci cu becurile stinse, in lustra e doar nulul din reteaua de ca. Becul de cc e nealimentat acum. E doar atarnat intr-o lustra si are firele paralel pozate cu reteaua de ca. Ala sta aprins foarte slab numai din inductie. Celelalte 2, led phillips nu stau aprinse. Comutator fara led.


Da, sunt unele cu sursa facuta sprcial in ele si altele cu un banal condensator si o rezistenta si o punte.. poor design.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Fenomenul exista si la mine, apartament nou, instalatie pe cupru, întrerupătoare Legrand (evident, fără beculeţ cu neon inclus...), când aprindeam lumina în living, pâlpâia şi becoledul de pe balcon, şi bineînţeles şi invers-cauza e cuplajul capacitiv sau inductiv dintre fire, rezolvare-pus bec cu incandescenţă pe balcon, nici o altă problemă!

Oricum intenţionez să renunţ la becoleduri şi în living, nu corespund din punct de vedere al comfortului vizual-lumina "caldă" de la becoleduri e doar o lumină gălbuie, tristă, nu are nuanţa aurie, frumoasă, specifică becurilor incandescente.

Iar becoledurile cu 5000-6500K parcă-s aparate de prins ţânţari. :rade:

Link spre comentariu

Dragilor, eu o tot spun, si revin mereu - majoritatea becoledurilor sunt jalnice de la conceptie pana la executie, o sursa de lumina led nu are ce cauta in "ambalaj" preluat de la vechile becuri cu incandescenta.

De asemenea nu prea au ce cauta nici plasate in mare parte din corpurile de iluminat/lustre nerealizate special pentru asa ceva.

 

Spuneam mai sus de CRI, nu este specificat pe majoritatea becoledurilor...

De aia Spitfire are probleme de acomodare...

Ca sa fie tolerabila culoarea nu trebuie luate chinezisme decat cel mult pe coridoare sau in spatii tehnice. Trebuie luate COBuri din surse serioase, si evident cu CRI peste 80.

 

Dar daca tot sunteti pe acest forum solutia este relativ simpla (si greu accesibila profanilor):

- corpuri speciale pentru COB de la proiectare la executie - aveti randament si calitate a luminii (...CRI...) mult superioare fata de majoritatea becoledurilor + speranta de viata foarte mare daca le faceti racire corespunzatoare.

- montajul recomandat de mine inseamna numai conectarea a 4 fire ca principiu. Schema este o sursa in curent constant (SMPS/CC) care are in sarcina direct COBul. Nimic mai simplu.

 

Uite si cum arata ceva industrial, cu care pot sa fiu si eu de acord ca principiu de realizare, desigur destul de indepartat de becoled:

 

HB_intro_big.jpg

 

100w-lampa-led-industriala-smd-6000k.jpg

iluminat-industrial-lampa-leduri-50w-450

 

 

Puteti remarca radiatorul plasat la distanta sub plafon, radiatoarele adevarate si reflectorul care face si separatie termica intre COB si radiator - asa imi place si mie...

Si remarcati ca desi una din poze este cu filet tip bec, restul realizarii pur si simplu nu te lasa sa-l inghesuiesti in vreo lustra care sa nu permita convectia.

Link spre comentariu

Da, asa este cum spune @Dxxx, nu ai cum efectiv sa inghesui intr-o carcasa de marimea unui bec cu incandescenta si sursa de curent constant, si LED-urile si mai ales radiatorul termic...dar, pana se vor realiza corpuri de iluminat echipate cu LED-uri, nu "becoleduri", nu se va vedea valoarea LED-urilor. Iar palaria aia din poza de mai sus o fi buna pentru o hala industriala, dar nu vad asa ceva pe tavanul de la dormitor! :rade:

Cat priveste CRI-ul, a concepe surse de iluminat care sa placa ochiului, fara sa tii seama de psihologia vederii, e ca si cum ai compune muzica pentru lilieci, fara sa auzi ultrasunetele. N-o sa le placa...pana la urma, ochiul uman a fost creat pentru o sursa incandescenta (Soarele)+ o sursa fluorescenta (cerul senin). Cu anumite proportii, cu anumite goluri in spectru, cu anumita variatie in functie de ora zilei. Sursa de iluminat artificial identica cu lumina zilei poate doar Bunul D-zeu va putea crea vreodata...

Link spre comentariu

Aici depinde foarte mult de fiecare.

Nu vei putea sa aduci la concordanta pe cineva care adora mobilierul clasic cu altcineva innebunit dupa produsele Ikea.

Unora le place aspectul minimalist, ceea ce rezoneaza cu mine, deci nu m-ar deranja niciunde aspectul surselor de mai sus, nici in dormitor. Pretentiile mele sunt mici la design, dar sunt foarte pretentios la alti parametri.

 

Cu CRIul intr-adevar este vorba mai curand de "arta" decat de stiinta.

Insa cum sunt puristi care nu suporta decat sunet analogic exista si altii care nu au probleme/sensibilitate si sunt cu totul multumiti cu prelucrarea digitala - posibil sa le pese mai mult de banda de frecventa/SNR/wow&flutter, care sunt probleme inexistente pe solutia digitala...

Deci sunt convins ca la LED/COB, unii vor fi multumiti de chinezisme cu CRI sub 50 / altii vor avea pretentia (cum spuneam) la CRI peste 80 (zic eu ca aici ar fi majoritatea) / in timp ce altii realmente nu vor suporta decat surse cu incandescenta.

 

Tot ce pot spune este ca eu personal am resimtit ca un mare progres trecerea de la leduri Cree (totusi, lieder de piata) cu CRI "tipic 70" la COBuri cu CRI mai mare ca 80, desi era vorba de o firma mult mai modesta, mid-stream (LiteOn).

 

 

 

Si apropos de becoleduri, nu este de mirare sa se foloseasca alimentari aproximative, unde curentul numai constant sau controlat nu este... / sau leduri vechi si ieftine cu randamente jalnice, sub jumate din ce este astazi normal (evolutiile la iluminatul led sunt inca rapide, este un produs departe de maturitate, inca) / sau puncte de functionare alese pe criteriul costului minim.

 

Mare atentie la ultima mentiune cu punctul de functionare.

Pentru cost minim se aleg puncte de functionare bine peste 50% din maxim.

-> Asta inseamna randament redus progresiv cu cat procentul este mai mare.

-> Rezulta ca mult mai mare parte din energia care intra se transforma in caldura.

-> Rezulta ca jonctiunea este mult mai calda. Dar cu cat jonctiunea este mai calda si randamentul scade = cerc vicios...

-> Si in final rezulta speranta de viata jalnica + randament foarte prost.

 

Ce face un amator?

- pai alege un punct de functionare scazut, in general sub 30%, dar cei pretentiosi se duc la sub 10% - de aici rezulta eficiente si de peste 200lm/W.

- aleg o sursa de alimentare cu randament maxim, peste 85% desi multe pot depasi 90% (deci ansamblul cu peste 150lm/W global este usor accesibil).

- daca pana aici au cheltuit aparent o droaie de bani - iata si revansa: desi fac o racire generoasa, ea este mai ieftina pentru ca doar o mica parte din energie ramane sa se transforme in caldura.

- si in final obtin sperante de viata de peste 50.000 ore.

 

Daca calculam economia in energia consumata / lipsa cheltuielilor de inlocuire datorita acestei fiabilitati / lipsa de deranj cu reparatii - pai defapt varianta asta "risipitoare" devine chiar foarte economica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări