mihaighe Postat Noiembrie 6, 2017 Partajează Postat Noiembrie 6, 2017 Al meu abia are 214 spire in primar. Acum 15 ani cind l-am facut am fost cam zgarcit. Nu ai fost deloc zgarcit,am vazut trafuri de retea fabricate la Buzau(TMAC 1000) care aveau 35cmp sectiune si 220spire in primar si merg si in ziua de azi.Probabil ca conteaza mult calitatea tolei. Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 6, 2017 Partajează Postat Noiembrie 6, 2017 Permeabilitatea tolelor face diferența și calitatea laminării. De aceea chinezii supraîncarcă miezurile lor, folosesc tole de calitate, cu permeabilitate mare.E de înțeles, la cât de scump e cuprul acum.... Link spre comentariu
nicviorel Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Buna seara! Am reparat transformatorul de sudura (cel pentru care v-am cerut sfaturi privind incalzirea in gol si curent de sudura prea mare). Am mai bobinat 42 de spire in primar (de la 214 am ajuns la 254). Am scos prize si de la capatul bobinajului vechi, astfel incat il pot cupla la retea cu toate cele 254 sau numai cu 214, daca lucrez undeva unde am tensiunea mai mica. Am tratat tolele cu pasivant antirugină Nigrin si le-am dat pe o fata cu lac la spray, pentru izolare. Merge excelent, nu mai gaureste tabla de 2 si nu se mai incalzesc nici miezul, nici bobinele primare in gol; in plus, cand il bag in priza nu mai face flama puternica cum facea inainte; intensitatea curentului pe primar in gol este de 0,07 A, masurat cu un multimetru ieftin. Sigur aveam jugul de strangere in contact cu suruburile de strangere si tolele. Acum le-am izolat f.bine. Multumesc domnilor Validae si Spik pentru sfaturi. Mai am nevoie de un sfat. Vreau sa ii fac o carcasa si nu dispun momentan decat de platbanda de otel si tabla de otel subtire. Merge pentru carcasa material feros? Intreb deoarece am citit doua articole in care se mentioneaza ca la aparatul de sudura carcasa trebuie facuta din material nemagnetic, nu din fier. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Transformatoarele de sudura din comert au ( carcasa ) din fier . Cele industriale , la fel . Ce este in exteriorul miezului magnetic , si al fluxului care se inchide prin el , nu conteaza . Deci ... Link spre comentariu
nicviorel Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Va multumesc! Cand trece ploaia ma apuc de carcasa, cu ce am prin curte (platbanda 20x3 si tabla 0,5 mm). Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Cred ca spirele înfășurate pe exteriorul trafului și înseriate cu secundarul funcționau ca o bobina de ieșire (serie). Editat Noiembrie 27, 2017 de sesebe Link spre comentariu
nicviorel Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Nu am avut spire infasurate pe exteriorul trafului si nici inseriate cu secundarul. Faceau contact jugurile metalice cu suruburile de strangere ale jugurilor si cu tolele; jugurile + suruburile se comportau ca o spira in scurt ce incalzea miezul si consuma mult curent la mersul in gol. Acum le-am izolat si este OK. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Eu n - as folosi asa ceva . In alternativ , nu - i vad rostul . Doar rezistenta ohmica in plus , si obturarea racirii transformatorului . Dupa ( eventuala ) redresare , e altceva . Ajuta sa nu se stinga arcul , la electrozi bazici , cand tensiunea trece prin zero . Dar cred ca trebuie pe miez independent , nu cel magnetizat la 50 Hz . Ma rog , pe la cele industriale asa am vazut , si bruma de teorie pe care o stiu cam tot acolo ma " duce " . Daca e altfel ... m - as bucura sa aflu . P .S . - pentru postul 66 . Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) https://www.google.com/patents/US3237090 It has been common practice heretofore to control the output amperage of an AC. arc welder by placing in the arc circuit external to the transformer one or more separate iron-cored coils which function as reactors i.e., coils whose sole function is to introduce reactance into the circuit. (Harnischfeger Corporation v. Miller Electric Manufacturing Company, 121 USPQ 304, 306.) These reactors or choke coils have been considered necessary to avoid design limitations on the tapping directly from the transformer, for low current requirements, since the open-circuit voltage necessarily rises as the number of turns on the secondary coil is increased. Choke coils known heretofore have been built on frames both with and without an air gap. Without an air gap, the choke coil tends to give a third harmonic condition which detracts from the stability of the arc. The use of an air gap tends to eliminate the dwell time at low current (cf. Oestreicher, No. 2,535,154) but results in a loss of impedance as compared with the use of a continuous frame. A fost o practică obișnuită până acum de a controla amperajul de ieșire al unui aparat de sudură AC, prin introducerea în circuitul exterior arcului de sudură al transformatorului a uneia sau mai multor bobine separate cu miez de fier, care funcționează ca reactoare, adică bobine a căror singură funcție este de a introduce reactanță în circuit. (Harnischfeger Corporation v. Miller Electric Manufacturing Company, 121 USPQ 304, 306.) Aceste reactoare sau bobine de suflare au fost considerate necesare pentru a evita limitările de proiectare ale prizelor direct din transformator, pentru cerințe de curent scăzut, ce cresc pe măsură ce numărul de spire pe bobina secundară crește. Bobinele cunoscute până în prezent au fost construite pe cadre atât cu, cât și fără un spațiu de aer (întrefier). Fără întrefier, bobina șocului are tendința de a da o a treia armonică care distruge stabilitatea arcului. Utilizarea unui întrefier tinde să elimine timpul de staționare la curent scăzut (vezi Oestreicher, nr. 2.535.154), dar duce la o pierdere de impedanță în comparație cu utilizarea unui cadru continuu. Editat Noiembrie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Am facut un studiu asupra unui traf de retea cu sectiunea de 16cmp ca sa determin curentul care circula prin spira in scc facuta de juguri si prezoane.... Asta-i traful, cu jugul modificat astfel ca sa se poata masura curentul cu clestele ampermetric: ...si valoarea masurata Studiul complet este prezentat aici:http://www.tehnium-azi.ro/topic/5956-spira-in-scurtcircuit-la-un-miez-magnetic-ei-studiu-practic/.... ...la un traf de sudura cred ca acest curent era ceva mai mare...!! 2 Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Reglarea se face cu prize in primar , sau cu comanda electronica ( tot acolo ) . Daca se doreste si DC , cu punte semicomandata in secundar . La ce am vazut si reparat eu ( industriale ) . La cele ieftine , comerciale ... cu sunt magnetic . Procedeul descris mai sus e costisitor ( materiale electrotehnice , manopera etc . ) si ofera un reglaj grosier , cu putine " trepte " . Nu intotdeauna patentele si teoria se regasesc integral in practica , acolo eficienta , consumurile si costurile sant determinante . Ma rog ... fiecare considera cum doreste . Eu ma limitez la ce mi - a trecut prin maini , si ce am mai vazut ici - colo . P .S . - pentru postul 69 . Editat Noiembrie 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 Am facut un studiu asupra unui traf de retea cu sectiunea de 16cmp ca sa determin curentul care circula prin spira in scc facuta de juguri si prezoane.... ...la un traf de sudura cred ca acest curent era ceva mai mare...!! Acum mai mulți ani, un coleg de serviciu s-a apucat să-și facă un aparat de sudură, pe miezul unei foste bobine de aplatisare (reactanță) . Cum nu avea cunoștințe în domeniu, dar multă ambiție, l-am ajutat să-l calculeze astfel ca să profite de spațiul redus de bobinaj, miezul de altfel fiind generos, circa 48-50 cm2. I-am arătat cum să asambleze corect tolele, dar cred c-am uitat pe moment să-i spun să nu folosească prezoane neizolate la strângerea jugurilor, mai ales că acele prezoane treceau direct prin găuri din tole..... Atelierele noastre se alimentau din același tablou electric. La un moment dat mi se stinge lumina în atelier.....știind că acel coleg mai făcea experiențe ce se soldau cu siguranțe arse, mă duc să văd ce-a mai bubuit și acum. Ăsta văd că stătea și se scărpina în cap mirat lângă traful de sudură proaspăt asamblat, nevenindu-i să creadă cum că la alimentare, siguranța i-a sărit instantaneu, deși nu avea nicio spiră în scurt (a lucrat foarte atent, fiind și verificat periodic de mine) și nici măcar nu apucase să facă vreo probă de sudură. Atunci am remarcat faptul că prezoanele lui (de 8mm diametru) făceau scurt cu jugurile metalice neizolate. I-am explicat râzând cum să le izoleze, la început omul chiar nu înțelegea deloc cum se poate să treacă pe acolo un curent așa de mare încât să provoace arderea siguranței de rețea. După aceea totul a fost OK.....dar lecția aia i-a prins bine, cred că n-o s-o uite niciodată. Link spre comentariu
flomar60 Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 E bine ca n-a uitat lectia! Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Iar raspunsul meu a fost strict pentru afirmatia de aici: Posted Today, 19:01 PM Eu n - as folosi asa ceva . In alternativ , nu - i vad rostul . REVIN: CITAT: Reglarea se face cu prize in primar... Iar ei spun (traducere G.): Aceste reactoare sau bobine de suflare au fost considerate necesare pentru a evita limitările de proiectare ale prizelor direct din transformator, pentru cerințe de curent scăzut, ce cresc pe măsură ce numărul de spire pe bobina secundară crește. Editat Noiembrie 27, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 27, 2017 Partajează Postat Noiembrie 27, 2017 (editat) Da ... o sustin in continuare . Scrie clar ... EU n - as face cutare lucru . Si am dezvoltat . De ce nu - i vad rostul , adica ! Nu am sustinut ca e imposibil , sau gresit teoretic . Doar ca nu am vazut . Si am vazut reglari pe alte principii . Cateva sute ... spun acum . Am oferit si ceva justificari , la " de ce nu " . Bune , proaste , pe - astea le stiu . Doar atat , si nimic mai mult . Ceva exemple " mai pe natural " cred ca ar fi lamuritoare . Aparat , tip , schema , foto ... https://www.google.ro/search?client=opera&hs=W56&biw=1600&bih=790&tbm=isch&sa=1&ei=CWccWo-PJ4PyaN-BlegI&q=welding+transformer+schematic&oq=welding+transformer+schematic&gs_l=psy-ab.3...26388.30145.0.30730.10.10.0.0.0.0.156.890.8j2.10.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.2.259...0i19k1j0i8i30i19k1.0.uvvr31zUEZk P .S . - fiecare si le stie pe - ale lui . Sant pe site colegi care traiesc din aparate de sudura ... poate ne arata vreunul functionand pe principiul expus . Editat Noiembrie 27, 2017 de gauss Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum