Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

reglare amperaj aparat sudura

catabest24

Postări Recomandate

CITAT: Transformatoare de sudura

Pentru sudarea electrica se utilizeaza tipuri de transformatoare in functie de felul sudarii: cu arc, prin contact, etc. Pentru sudarea cu arc transformatorul are o tensiune secundara de (60-85)V care in sarcina scade la (25-35)V si trebuie sa asigure o valoare relativ constanta a curentului la diferite lungimi ale arcului. In figura este reprezentat un transformator folosit in sudare cu arc. In serie cu bobina secundara a transformatorului se conecteaza bobina de reactanta mare B. Cu ajutorul acestei bobine si anume prin reglarea valorii intrefierului ei se modifica valoarea curentului pentru sudare. Orientativ, la tensiuni primare ale transformatorului de sudura de 220,380, 500V si tensiuni secundare de 60 - 70V, valoarea curentului se poate regla intre limitele 70 - 300 A.
Este foarte important in cazul transformatorului de sudura sa existe o
intersectie intre caracteristica exterioara U2 = f(I2) a transformatorului si caracteristica arcului
Punctul P reprezinta punctul de functionare. Caracteristica externa U2 = f(I2) cu alura cazatoare se poate obtine prin diverse metode.
sudura.jpg
image028.jpg
Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cum spuneam, eu am redus curentul folosind o "arc" din sarma de nichelina de 6...pe secundar...

Totusi'daca se incalzeste primarul, inseamna ca are prea putine spire...

Si uite un exemplu de "deformare" a ceea ce am scris...dupa o alta intrare pe forum se "regleaza", dar imediat uite cum apare fata de original!

post-243721-0-29509000-1509882974_thumb.png

Link spre comentariu

Primarul bine dimensionat face ca arcul sa fie mai "dulce", mai putin violent...in mod normal ar trebui ca o priza pe secundar(bine aleasa) sa dea un curent numa bun pentru sudare cu electrodul dorit.

Avantajul unui invertor este ca poti regla exact in plaja de sudare a electrodului in functie de material si pozitia de sudare, cca 30 de A!

Adica cu electrodul E 6013 de 2,5 poti suda intre 60-90 A, in functie de grosimea materialului de baza, de pozitia de sudare, mana sudorului...

Editat de spik
Link spre comentariu

Buna seara!

Revin cu date despre transformatorul de sudura.

Seciunea unei coloane din miez are 30 cmp. (63*48 mm.)

Nr. spire/volt in primar este de 1 (1 sp./volt).

Am scos tolele destul de greu, pentru ca sunt lipite intre ele cu rugina (aprox. 30% din suprafata tolelor este ruginita).

Una din bobinele primare are ultimul strat de bobinaj mai inchis la culoare (nu ars, dar aproape).

Am cantarit o bobina, are 1,3 kg. Cat mai costa cuprul de bobinaj?

Mai merita reparat si adaugate spire sau mai bine iau un transformator din comert de 300 - 350 lei? Sunt intre 130 si 200 amperi, reglaj cu sunt magnetic, garantie 2 ani. Ce stiti despre ele? Sunt bune pentru acasa? Cu 2.5 sau 3,25 merg bine?

Va multumesc!

Link spre comentariu

Nasol, la voi nu sunt targuri de fiare, duminica, cum este la noi Tg. Vitan?!

La noi mai gasesti trafuri home made cu bobinaj din cupru si merita 350-400 lei fata de cele din comert care la acelas pret sunt cu aluminiu si proaste rau!

Ai grija ce cumperi, mai bine investesti 500-900 lei pe un invertor Panzer sau Glady.

Link spre comentariu

Eu am o "trompetă" luată de la metro de vreo 10 ani,

Moderna 3160, bobinaj aluminiu, cu şunt magnetic,

sudez cu electrozi de 1,5 - 2 şi 2,5, la ăia de 3,25 se bâlbăie cumva,

dar merge, la mine curentul este tare, bate în 240 Volţi şi peste, mai mereu.

I-am scos capacul de tablă de la spate şi i-am pus un ventilator rusesc baban,

care se învârte de cum bag ştecherul în priză ( adică pe direct ).

Inainte termostatul decupla traful la 5-6 electrozi de 2 jumate...

Aşa cum e acum mă servesc mulţumitor de el pe aici primprejur !

Suntul magnetic cu reglajul amperajului este nespus de folositor,

iar pentru lucru moderat cred că aparatul este suficient.

Link spre comentariu

Targuri cu fiare in Valcea nu prea mai sunt. E un targ la Raureni, dar traf de sudura nu am vazut.

Moderna 3160 nu este "trompeta"; Telwin mentin o anumita calitate si au pret aproape dublu fata de trafurile ieftine.

Mai am de facut vreo 45 ml. de panouri de gard pentru acasa (30 zile de lucru) si dupa aia nu stiu cand o sa mai sudez. Probabil 1 kg. de electrozi pe an.

Nu merita o investitie mai serioasa (un invertor bun). De astea ieftine mi-e frica. Am un prieted electronist care mi-a zis sa ma feresc de ele, mai ales de cele noi, tehnologie SMD.

Privind traful meu:

Pe langa tole ruginite si sun strat de bobinaj cam copt am gasit si suruburile jugului neizolate de miez. Trebuie puse saibe electroizolante si varnis pe prezoane. Avea dreptate dl. Validae.

Daca tolele sunt ruginite si nu mai au lacul electroizolant e belea mare? Le pot curata de rugina si le montez la loc?

Link spre comentariu

Rugina de pe tole este şi ea un izolant, o poţi lăsa acolo.

Tolele le-ai putea strânge şi altfel, cu un jug exterior, deci în afara lor,

folosind un lemn de esenţă tare, fag sau stejar, de exemplu,

două rigle de lemn găurite pe capete pentru a putea strânge tolele, pe exterior, cu două bare filetate, de exemplu.

Link spre comentariu

Poți trata tolele cu pasivant antirugină Nigrin. Conține acid fosforic diluat și se dă direct peste rugină, se curăță doar stratul superficial cu o perie de sârmă. Se găsește la Dedeman, flacon galben de 200mL cu pensulă.După 24 de ore poți asambla tolele fără să le mai vopsești, stratul de fosfat feric e stabil și nu mai permite ruginirea ulterioară. Poți strânge tolele cum a zis și colegul, cu juguri din lemn, pe exteriorul tolelor.Folosești doar prezoanele vechi, dar nu le mai bagi prin tole, deci nu mai trebuie să le izolezi. De altfel, dacă jugurile de fier ar fi ceva mai late decât pachetul de tole, ai putea să-l folosești și fără izolarea prezoanelor, fiindcă spira în scurt formată va fi în exteriorul miezului, nu prin el.....și nu va avea niciun efect negativ.

Am văzut la unele transformatoare rusești și nu numai, un bobinaj suplimentar de câteva zeci de spire realizat din bară, bobinat peste ambele coloane simultan (adică pe exteriorul trafului) și înseriat cu secundarul sau primarul, nu îmi amintesc exact.Nu am înțeles ce efect are și cum lucrează, dar rusul nu l-a făcut degeaba.....

Cred că e ceva similar spirei în scurtcircuit din tablă de cupru care se pune pe exteriorul miezului la transformatoarele de surse în comutație.Acolo spira în scurt din exterior influențează fluxul de scăpări magnetice al transfomatorului, îmbunătățind cuplajul.

Link spre comentariu

Am Nigrin, am luat mai de mult pentru masina si nu l-am folosit. Am si fosfatol, facut de o firma din Valcea. Voi curata tolele, le voi fosfata si voi folosi juguri din lemn, cum mi-ati spus. Voi mai completa si bobinajul cu nr. de spire necesar, astfel incat sa nu cad cu tensiunea pe secundar sub 48 de volti (de la 56 max. cat am acum).

Maine ma apuc de scos rugina.

Va multumesc!

Link spre comentariu

Am masurat tensiunea pe 10 spire, am 10,5 V. Aprox. 1 spira pe volt (0.953 sp./V). Am masurat tensiunea pe retea - 225 V, rezulta ca am 214 spire (107 spire pe fiecare bobina teoretic). Am mai masurat tensiunea pe fiecare bobina primara (am 2 in serie) si am constatat ca pe una din bobine am 110V, iar pe cealalta am 113 V. Probabil in bobina cu spire mai inchise la culoare am cateva spire in scurt. Cand mai adaug spire o sa schimb tot stratul de fire mai inchis la culoare, cu grija la numararea spirelor.

Link spre comentariu

Nu cred să fie scurt în spire, fiindcă la curentul de scurtcircuit creat, ar fi luat efectiv foc.Mai trebuie adăugate destule spire, traful e supraîncărcat din punct de vedere magnetic, la secțiunea aia trebuiau mai multe spire, cam 340 în total.Dacă mai ai loc să adaugi sârmă măcar până la 300 spire, poți face patru-cinci prize de reglaj, la fiecare 25 de spire (și cu sfârșitul bobinajului vechi). Astfel vei putea regla curentul mai fin prin comutarea (și) a prizelor din primar.

Link spre comentariu

Asa este, traful este supraincarcat. Mai adaug 43 de spire (20+23) si teoretic voi avea un Us.max. 47 V. Am vazut azi dimineata un articol scris de Emil Matei despre traf sudura facut acasa si am vazut ca are in primar intre 290 si 320 spire, iar in secundar 80 spire, la o sectiune miez apropiata. Al meu abia are 214 spire in primar. Acum 15 ani cind l-am facut am fost cam zgarcit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări