Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Letcon cu temperatura afisata digital si termostat: statii, module, kituri (...promotii...)

Dxxx

Postări Recomandate

Kituri, statii si module Micro - se pot comanda, dureaza, insa, un pic pana la executie.

- varfuri , 5 lei bucata, am actualmente modelele 1,6D / 2,4D / 3,2D / 1C(hd) / 2C / K.

- letcoane Aoyue de 50W, 25 lei.

Oferta completa si cu preturi este in prima postare din topic.

Toate preturile de acolo sunt valabile insa expedierea postala costa acum 20 lei.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 325
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dxxx

289

• medone

8

• fane

4

• amik

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, se poate - evident cu alta schema; Se poate pune si PID.

Intrebarea corecta insa este: Ar exista vreun avantaj?

Raspunsul este  NU, poate numai unul psihic...

Variatii cu amplitudine pana la 20 grade in rezistenta NU se transmit la varf, din cauza masei termice a acestuia.

Este inutil sa tot repet ca orice letcon masoara numai temperatura din rezistenta (acolo este senzorul), cu toate ca afiseaza tempetratura varfului - dar este numai o temperatura calculata si care nu este reala decat la echilibru termic.

Adica cu letconul lasat sa ajunga la echilibru termic in stativ se poate sa fie temperatura reala, insa in rest, in timpul utilizarii ce se afiseaza este mult diferit de ce este real. Este numai o estimare.

Dar aceasta estimare este ce iti trebuie practic ca informatie.

Defapt am in lucru statii care afiseaza numai temperatura programata, care este exact la fel de relevanta, dar macar nu induce utilizatorului idee ca s-ar afisa in vreun fel temperatura varfului.

Daca nu ai inteles perfect vezi ca mai este alt video de al meu pe Youtube unde tin mana pe varful letconului desi el indica 200 grade, fara ca ceva sa fie defect sau vreo scamatorie, doar pentru ca inca nu s-a ajuns la echilibru si rezistenta este deja calda, insa varful mai  are nevoie de timp pana ajunge la ce este indicat pe afisor.

Mai exista un detaliu - in general exista pierderi energetice de comutare, energie care incalzeste statia nu letconul.

Ele se manifesta la fiecare schimbare de stare, atat cand trece in ON cat si cand trece in OFF.

Statiile care se vand aici fac o singura comutare in timp ce in regim se impulsuri (cu letcoane ca Gordak) ar face in acelas timp zeci sau sute de comutari. Deci evident ca in impulsuri se va pierde mai multa energie.

In schimb, in ambele cazuri pe varf (acolo unde este util) temperatura ar fi exact aceeasi.

Defapt in cazul concret, al letconului Gordak pus pe statia mea nici macar nu ar fi aceeasi tempetratura, pentru ca indicatia senzorului este ALTERATA intr-o oarecare masura de curentul de scapare prin ceramica.

Din cauza asta eu recomand letconul Aoyue.

Link spre comentariu

Mulțumesc! Da, variația temperaturii rezistenței nu se transmite cu aceeași amplitudine către vîrf, într-adevăr există o inerție termică acolo iar un grafic cu variațiile temperaturilor rezistenței și a vîrfului (la o anumită putere) ar fi asemănător cu cel desenat de tine aici  https://www.youtube.com/watch?v=IS-3YW5xNCo, mă refer la cel în care vorbești de același letcon la puteri diferite. Sinusoida roșie ar fi a rezistenței iar cea albastră a vîrfului, defazajul și amplitudinile fiind dictate de acel cuplaj termic rezistență-senzor și de masa termică a vîrfului. Văzînd filmarea din postarea anterioară, mă gîndeam că datorită alimentării prin impulsuri,  aceste amplitudini s-ar diminua cu mult. Adică temperatura vîrfului tinde să fie constantă sau variază într-un interval mic, un avantaj în lucrul cu componente sensibile (chiar dacă ai un letcon nu tocmai bun).
Dar ai dreptate , ăsta dispare dacă stația se încinge , există pierderi energetice și probabil costă mai mult componentele.

Link spre comentariu

1.

Uff, aici  este topic de vanzari... dar pentru ca nu exista rubrica speciala de letcoane uite ca incerc sa dau aici explicatii.

Nu nu este asa.

Pe varf nu exista deloc variatie de temperatura masurabila. Acolo temperatura masurata este constanta, nu o sinusoida ci linie perfect dreapta.

Statia citeste variatii de temperatura pentru ca asa citeste senzorul. Adica exista variatii de temperatura in rezistenta.

Dar de la rezistenta pana la varf temperatura trebuie sa treaca prin masa termica a varfului si acolo variatiile din rezistenta sub 20 grade sunt amortizate total.

Ca sa poti intelege mai bine iti dau un exemplu, te rog sa citesti cu atentie aceasta analogie:

- ai un lac care are un prag de scurgere (asta ar fi varful letconului)

- varianta 1: pui apa cu paharul

- varianta 2: pui apa cu galeata

Ca sa ridici cu 1mm nivelul trebuie sa pui pe minut fie 100 pahare, sau o galeata.

Ca sa ridici cu 2mm nivelul trebuie sa pui pe minut fie 300 pahare, sau 3  galeti. Cate pahare sau galeti iti spune termostatul in functie de temperatura la care este reglat.

Senzorul tau se afla unde pui tu apa deci atunci cand pui pahare foarte des va spune ca curge constant apa. Cand arunci cate o galeata si apoi mai astepti cate un minut va spune ca este mare variatia cand curge / cand nu curge.

Dar nivelul lacului este constant in ambele cazuri - cel care citeste nivelul lacului nu vede nici o variatie (aia este temperatura ta pe varf, este constanta).

Asa actioneaza masa termica a varfului si netezeste orice variatie sub 20 grade.

Ca sa varieze temperatura varfului ar trebui sa ai in rezistenta variatii mari, bine peste 20 grade, in analogia ar fi ca deserti cate o cisterna apoi astepti jumatate de ora - atunci cel care citeste nivelul lacului ar observa in mod clar variatii.

2.

Nu, alimentarea in impulsuri nu este in sine mai costisitoare, este o maniera diferita de a obtine acelas lucru, iar in acest caz rezultatul nu difera semnificativ, deci ambele metode functioneaza la fel de bine.

Deci nu este o decizie mai poasta doar de dragul costului mai mic, este pur si simplu una dintre variante.

Am in lucru alte statii care functioneaza in implusuri - dar asta pentru alte letcoane si nu am nici un motiv sa modific functionarea acestor statii ca sa mearga in impulsuri.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Bine am înțeles că ăsta e topic de vînzări și nu vreau să mai deranjez. Așteptăm noile stații care funcționează în impulsuri și care eventual,  într-o mai mică măsură se vor manifesta citez: "pierderi energetice de comutare, energie care incalzeste statia nu letconul" și "alimentarea in impulsuri nu este in sine mai costisitoare".

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări