Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect - Ochii care nu se vad ... Se uita!

cirip

Postări Recomandate

Va salut,

Scopul proiectului este doar de amuzament. Nu e nimic utilitar, decat, intr-un caz fericit, o burta de ras. Inspiratia am luat-o de pe net, dar realizarea in sine imi apartine integral, atat constructia cat si softul.

Placa de control este de la proiectul radioului digital postat in sectiunea "Proiecte Complexe". Afisoarele contin un MAX7219 ptr comanda ledurilor si sunt luate de pe un sait chinezesc. Nu am schema, ptr ca am facut totul la botul calului, dar daca exista interes pentru constructie, pot da detalii.

funny-364971.png

funny-569284.png

funny-634109.png

Postez si un filmulet, ptr ca ochisorii aia se misca si clipesc :)

https://www.dropbox.com/s/9a43qx3t7ade5an/film_ochisori.mp4?dl=0

Cirip

Editat de cirip
Link spre comentariu

Acum ca am ras sa revenim la lucruri mai serioase! Ar fi un proiect tocmai bun pentru junior, ca tot imi zicea el ca ar vrea sa invete programare. De ce nu si un pic de electronica?

@cirip, poti face public proiectul?

Link spre comentariu

Va multumesc ptr aprecieri.

@cirip, poti face public proiectul?

Pai, nu prea exista proiect. Am legat totul la botul calului, din mers. Am obtinut matricile alea de 8x8, le-am conectat si pe urma am experimentat cu programul. Se poate folosi orice procesor. Eu am folosit o placa cu PIC ptr ca o aveam deja la indemana. Placa este modulul digital de la Radioul cu Lampi postat de mine la Proiecte complexe, dar e folosita doar ca suport ptr procesor. Nu sunt necesare toate briz-brizurile din schema.

Pe de alta parte, daca scopul este acela de a-l stimula pe junior, s-ar putea sa fie prea complicat proiectul. Aveti in vedere un anume procesor sau kit de dezvoltare? Nu de alta, dar ceea ce am folosit eu e mult prea complex si anume un PIC18F26K22. A trebuit insa sa il pun ptr ca in procesorul initial PIC16F876 nu mai aveam loc.

Deci, ce detalii v-ar interesa?

Link spre comentariu

Va multumesc pentru ajutor amandoura! Analizand putin DS-ul lui MAX7219 am inteles care ar fi logica. Un microcontroler oarecare trimite niste numere pe care MAX-ul le afiseaza pe o matrice 8x8. Asta ar fi unul dintre cei doi ochi, celalalt poate fi in paralel pe asta daca se pastreaza paralelismul ochilor, sau comandat separat, tot din acelasi microcontroler sau din altul, daca se doreste si alte efecte (ochi sasii, facutul cu ochiul, etc).

Nu mai am nevoie de proiect, e clar acum!

Didactic este perfect pentru pusti. (de parca pentru mine nu ar fi!)

Ma gandesc sa folosesc un AT89S52. Il am, am si programator, am si Bascom si cam tot ce trebuie, in afara de drivere si matrice.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

Exact! Orice controler face treaba. Si daca aveti deja un procesor si proframatorul asociat, poate fi folosit bine mersi. Afisoarele au conectori mama-tata pentru concatenare. In aplicatia mea ochii sunt comandati la fel, dar daca va uitati in foaia de catalog a lui MAX7219, o sa vedeti ca exista instructiiunea NOP. Asta se foloseste in situatia in care, desi afisoarele sunt concatenate ptr. economie de fire, se doreste independenta lor grafica. Studiul foii de catalog o sa raspunda la multe intrebari.

Spor!

Link spre comentariu

Multumesc!
Cateodata ducem lipsa de idei, cum sa atragem tineretul intr-o activitate oarecare. Un programel care sa afiseze niste numere sau un text oarecare pe un afisor este mult mai plictisitor decat aceasta pereche de ochi! Face acelasi lucru, dar mult mai atractiv. Pe mine m-a impresionat si mi-a dat idei.

De-aia unii sunt profesori si altii nu, spiritul didactic ii diferentiaza!

Multumesc Inca o data!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări