Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Plobleme schema lui Eliot (ESP)

slave2anubis

Postări Recomandate

Am construit schema lui Eliot cea cu tranzistori bipolari si am faqt eu cablajul si am o ploblema cu ea. Dupa ce am facut cablajul pe textolid am orins piesele si am alimetato sa vad daca merge am pus aparatu de masurat pe iesire si am constatat ca emite curent continu cam 30V, dupa care am masurat curentul dintre E si B la tranzistori finali si la unul arata cam 0,6-0,7V si la celalalt nimica (cel care ii pus pe minus) tranzistori nu se incalzesc deloc si nici condensatori de filtraj nu se descarca repede dupa astingere, aproape toate piesele sunt noi si tranzistori sunt buni (dupa ce am incercat iam scos si aim masurat) deci care ii plb yo va pun si schema si cablaju poate e o gresala de proiectare... Ajutatima va rog :prayer:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• slave2anubis

12

• zal

4

• niq_ro

2

• cirip

2

Top autori în acest subiect

Vizitator donpetru

Alta schema nu te-ai gandit si tu sa faci ? :smt006 Schema asta din cate mi-a aduc aminte are "mici" probleme iar o abordare a ei in sensul depanarii e total neconomica mai ales daca ne referim la performantele ei, destul de slabute.P.S. Aceast montaj sper sa contribuie la imbogatirea experientei tale iar cu alta ocazie sper sa te uiti mai bine cand alegi o schema de amplificator.Spre exemplu, eu as fi folosit un etaj diferential pe intrare la amplificatorul facut de tine conform schemei postate mai sus. Ar mai fi multe de adogat dar... :smt006 NUMAI BINE

Link spre comentariu

Mah mie imi place aceasta schema si ii numa buna pentru trafu pe care il am si cutia micuta. degeaba reglez de pontentiometru pt ca nu are nici un efect. Alte sugesti va rog...

Link spre comentariu
Vizitator donpetru

Incearca sa faci modificare asta, vezi schema postata de mine mai jos cu observatia sa schimbi tranzistorul de pe intrare cu MPSA06 (BC639). Si nu depasi tensiunea de alimentare +/35VCC. Si inca ceva modifica rezistenta R2=27K.P.S. Incapatanat mai esti, chiar vrei sa faci montajul. :smt006 NUMAI BINE

Link spre comentariu

De ce trebuie sa modific tranzistoru de intrare care ii nu e bun?Si asta ii toata plb care o are de asta nu mere? Daca ii mai slab tranzistoru dinainte de ce nu sa ars din start? :smt006

Link spre comentariu

Am faqt si modificarilb lui donpetru si aceiasi ploblema nu am avut bc639 si am folosit bc547 dar aceiasi chestie. Yo vreau sa stiu ii o ploblema de schema sau yo nu am faqt ceva bine adik poate am pus ceva gresit. Va rog ajutatima

Link spre comentariu

Nu te supara dar asta e o schema specifica anilor 70, initial erau cu alimentare simpla si iesire pe condensator, unele aveau 2 trz pe intrare montati in cascada. Cam instabile si greu de depanat, urmatorul pas au fost cele care se folosesc si azi, cu 2 trz montati in diferential.Verifica cond C5. Si Q3 trebuie montat pe radiator sau macar linga unul din trz prefinali sa preia caldura.

Link spre comentariu

Bine gata mam saturat o arunc la cos in plm... Fac alta schema nu-ma sa imi spuneti daca asta e buna sau si asta are plobleme.

Orice montaj care nu merge din prima (majoritatea) se depaneaza masurand tensiuni si curenti. Daca exista o eroare de montaj, poa' sa fie schema lu' peste prajit, ca tot nu merge. Dar daca nu vrei sa masori... :smt006 :smt001 Cirip
Link spre comentariu

Schema a 2-a e mai omeneasca, nu ar trebui sa ai probleme deosebite cu conditia sa dimensionezi corect unele rezistente, ca putere si cond. ca tensiuni. Ce fel de led e acolo, ca in functie de culoare si marime au cadere de tensiune diferite pe ele?

Link spre comentariu

Am facut si cablaju la ea si sper sa fie bun (imi spuneti voi) yo am renuntat la rezistentele de 0R1 care sunt conectate la B-E de la tranzistori finali si nu vad de ce as avea nevoie de doua tranzistoare finale (atat timp cat tensiune de alimentare nu depaseste 2X33VCC in sarcina si nici intensitatea nu depaseste 3A pe ramura). Deci daca am renuntat la rezistentele de 0R1 ar trebui sa folosesc alte rezistente de putere pe iesire (alea de 0R5) cam de cat?P.S. @cirip tensiunea dintre 0 (gnd) si B-C-E este cam la fel difera numa cam la +/-1V, ii de 30VCC aproape cu cat se alimenteaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări