Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Asamblare Microcalculator Zeta SBC V2

ALEKS

Postări Recomandate

M-am apucat de acest proiect la un moment-dat in martie anul curent. Mi-a placut realizarea lui Sergey si, avand deja ceva proiecte cu Z80-uri la activ, am ales sa mai construiesc unul. Am schimbat cateva vorbe cu el (un tip foarte de treaba!) si pe urma am intrat in posesia unei placi de baza pentru microcalculator, si a unei placi de extensie (VGA, PS/2, Serial #2, SD Card) pe care am inceput sa le populez cu piese, in limita timpului liber.

A durat un pic sa strang toate integratele, mai ales ca pentru logica am ales 74ALS-uri. Am avut probleme cu controllerul de floppy pe care nu l-am gasit decat pe ebay. Din fericire a costat $ 4 si transportul a fost gratuit deci per ansamblu a fost OK. Oscilatoarele cu cuart le am recuperate dintr-o placa de baza Zenith 80286 / 10 MHz pe care am defrisat-o prin 2000. Le-am pastrat pentru un proiect viitor. Z80-ul este la 20 MHz (!). Ard de nerabdare sa vad daca merge la 20 MHz si mai ales cat de repede rontaie datele. Vreau sa fac un decodor de telegrafie cu el. Sau poate chiar de RTTY, cu un modem specific atasat pe Serial #2. Mai vedem in functie de ce viteza are. Daca nu merge, am de back-up si un oscilator la 16 MHz pentru procesor.

Sistemul de operare e CP/M. Programele de aplicatie le scriu in Pascal. Fisierele sunt executabile cod masina direct .COM (ca pe timpuri). Am si asamblor pentru cand n-am ce face cu timpul liber...

Cam asta a iesit. Mai multe detalii aici http://www.alexandrugroza.ro/lumeatuburilor/me/zeta2.html si aici http://www.malinov.com/Home/sergeys-projects/zeta-sbc-v2 (pagina originala a proiectului).

zeta2_fin1.jpg

zeta2_fin5.jpg

zeta2_fin14.jpg

zeta2_fin17.jpg

zeta2_fin18.jpg

Nu pot testa masinaria fiindca am nevoie de un programator de ROM-uri pe care vreau fie sa-l construiesc, fie sa-l cumpar. Nu m-am decis inca.

Sursa de tensiune e aici http://www.alexandrugroza.ro/lumeatuburilor/me/sursa_z80.html doar ca astept sa imi vina cablajul de la fabrica. Pe urma ma apuc de plantat piesele. Sursa e o variatie a celei pe care am proiectat-o in 2009 pentru microcalculatorul cu Z80 de aici http://www.alexandrugroza.ro/lumeatuburilor/me/micro_z80.html.

Cat am lipit la pini de socluri mi-am amintit de cum lipeam la microcalculatorul Cobra / ITCI BV cu pistolul de lipit de la Radio-Progres, cu frica in suflet sa nu crape integratele. Mai ales ca pe atunci nu aveam socluri.

ALEKS

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Nu " crapa " ... ma rog , depinde si de skil - ul celui care lipeste . Am facut ( cred ca ... ) vreo 10 Cobra ... n - am avut probleme . Dupa primele 3 , cu socluri , n - am mai pus ... verificam setul de integrate pe cel personal , cu socluri augat . In fine ...

P . S . - frumoasa lucrare ... si fizic , si ca continut .

Link spre comentariu

Multumesc de aprecieri!

PS: Eu un singur Cobra am asamblat. Imi facusem o ansa "speciala". Pe o ansa normala infasurasem in varf foarte strans o sarma din cupru de 1 pe o portiune mica. Apoi taiata oblic cumva cu patentul, si foarte ascutit. Numai buna pentru integrate. Ce repede a trecut vremea.

:rade:

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Frumos proiect, mare pasiunea! Vad ca TTL-urile sunt dragostea dumitale, Alex, asa ca am sa caut prin harababura din garaj sa scot cutiile cu TTL-uri si sa ti le fac cadou. Daca ai nevoie, daca nu, poate s-o gasi vre-un doritor!

Link spre comentariu

Multumesc! Bineinteles, sunt interesat de TTL-uri cu toate ca deocamdata nu am un anumit viitor proiect in minte. Dar mai construiesc din cand in cand una alta cu ele...

Cateodata mi-ar placea ca ziua sa aiba 48 de ore ca sa pot face mai multe...

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Progresez cu asamblarea. Am si unitate de dischete de 1,440 K. Din fericire si ROM-ul si CP/M-ul suporta si capacitatea asta. Trebuie sa-mi confectionez cablul de floppy si sa programez ROM-urile. Pe urma pot sa-i dau drumul.

zeta2_all-fin1.jpg

zeta2_all-fin2.jpg

zeta2_all-fin3.jpg

ALEKS

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator ne555

O sa iasa ok :)

Saptamana trecuta mi-am terminat si eu un Micro 8088 de la Sergey, a iesit frumos si merge fara probleme. Omul ala e un geniu

Pana acum mi-am facut, un ISA backplane, Micro 8088, XT IDE CF board, un board de controller FDD + bios pt FDD + COM rs232 (la asta merge doar COM-ul deocamdata, chip-ul pt FDD controller e inca intre china si RO), si o placa VGA cu TVGA9000 (chip-ul e prin mail).

009.jpg

Editat de ne555
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Bravo pentru realizare!

Vad ca ai facut varianta micro (cu chipset-ul Faraday).

Poze cu Zeta2-ul meu, alaturi de sursa mea:

5cj9sh.jpg

29g3nk.jpg

Editat de ALEKS
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări