Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor cu repararea unui calculator de buzunar

Vizitator Fuzzy192006

Postări Recomandate

Vizitator Fuzzy192006

Am un calculator vechi Casio căruia nu-i mai merg butoanele. Contactele de pe PCB sunt ok, deci nu pot deduce decât că e de la plăcuțele de carbon plastifiat (sau ce sunt ele) care fac contactele la apăsare---segmentele din poza asta.

Am încercat să curăț ambele părți cu alcool, și nimic; am încercat și să atașez manual plăcuțe pe PCB, dar oricâtă forță puneam, nu răspundea.

Au o rezistivivate relativ mare, undeva pe la 5-10 K ohmi.

Mă gândesc să le înlocuiesc cu ceva, dar n-am habar cu ce. Unde aș începe măcar să mă uit după un material compatibil?

Link spre comentariu

Cu ajutorul unui osciloscop (daca aveti acces la unul), atingeti contactele de pe PCB. Masa sondei o conectati la minusul bateriei. Verificati ambele conexiuni ale catorva butoane. Ar trebui sa vedeti activitate sub forma unor impulsuri. Acesta este semnalul de scanare a tastaturii transmis de procesor. Daca nu e activitate e probabil ca procesorul a dat coltul si curatarea n-o sa foloseasca la nimic.

Daca nu aveti osciloscop, se poate folosi si intrarea unui amplificator audio. Semnalul se aude ca un fel de brum. Desi osciloscopul fie el si cu o placa de sunet, este preferabil.

Pe afisaj apare ceva? Daca da, asta ar fi o indicatie ca procesorul este totusi activ si problema ar putea fi si in alta parte.

Editat de cirip
Link spre comentariu
Vizitator Fuzzy192006

N-am fost destul de clar în primul mesaj: am determinat că contactele de pe PCB sunt ok făcând legăturile manual, cu un fir. Toate merg fără problemă, calculatorul afișează ce trebuie să afișeze. Cu plăcuțele conductoare de plastic vizibile în poza de mai sus, nu pot stabili niciun contact. Singura concluzie pe care o pot trage e că acelea trebuiesc schimbate, așadar revin la întrebarea inițială: cu ce le schimb?

După cum puteți vedea în poză, e vorba de niște segmente care acoperă mai multe butoane. Spre deosebire de sistemul mai des-întâlnit acum (câte un disc ce apasă pe două trasee "interlaced" ale PCB-ului), aici e diferit: același segment conductiv apasă pe mai multe butoane; ele sunt în contact permanent cu câte un punct al PCB-ului, și completează circuitul pentru fiecare buton.

Asta înseamnă că nu pot lua, de exemplu, membrana de cauciuc de la o telecomandă sau alt calculator, pentru că alea au material conductiv separat în disculețe. Mie-mi trebuie o foaie din material conductiv, flexibilă și neabrazivă.

Link spre comentariu

Poți încerca acoperirea acelor plăci flexibile cu un strat conductiv de carbon. Există soluții și spray-uri pentru acoperire cu carbon. Ar fi și soluția lipirii unei foițe de staniol peste plăci. Foloseam mai demult soluția asta la reparat telecomenzi TV. Cred că mai există și acum câteva telecomenzi reparate astfel...

Link spre comentariu

Salut, poti lipii in dreptul fiecarui buton care un disc facut din staniol. Eu asa reparam telecomanda de la tv, era modelul cu discuri de carbon individuale pe fiecare buton, dar nu vad de ce nu ar merge si aici.

Spor!

Adrian

Link spre comentariu

Există seturi de reparație telecomenzi, contine vre-o sută de discuri de carbon și un tub de lipici, caută la magazinele online de componente. Funcționează și cu folie de aluminiu alimentar lipit cu superglue.

Link spre comentariu

Uneori acele discuri din kit-ul de reparație pot fi prea groase și apar atingeri nedorite la unele butoane.Uneori am putut recondiționa chiar tastaturi de sintetizator (orgă electronică) doar frecând porțiunea conductivă afectată cu un creion obișnuit, tip HB.

Link spre comentariu

Pelicula elastica este "vopsita" cu o solutie de cauciuc amestecata cu pulbere de grafit si negru de fum. Cu timpul, pulberea se pierde si rezistivitatea creste. Curatarea contactelor cu orice, mai mult strica. Eu am incercat o vopsea dintr-o solutie diluata de cauciuc sintetic in care am introdus pulbere fina de grafit (nu din creioane, acesta contine argila abraziva). Un fel de cauciuc foarte moale si elastic de la o jucarie, dizolvat in diluant nitro. Merge bine o vreme, dar nu rezista cat vopseaua originala. Vopseaua facuta s-a uscat si am aruncat-o demult.

Link spre comentariu

Pe la magazinele de electronice,erau un fel de pastile grafitate,care le foloseai la ''repararea'' unor telecomenzi,nu mai stiu,eu am cumparat telecomanda noua,nu merita efortul..! :95 Bineanteles,daca ai verificat cele spuse de ceilalti colegi...! :dans:

Editat de morocanosul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări