Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul cadere tensiune in cc


Vizitator iulian.militaru.vitamina

Postări Recomandate

Vizitator iulian.militaru.vitamina

Salut,va rog sa ma ajutati si pe mn cu o formula de calcul a caderii de tensiune in curent continuu pentru un cablu care o lungime de aprox 50m, un consum de 16A, iar tensiunea de alimentare este de 12V.Sectiunea conductorului cum o aleg?

Multumesc,

Link spre comentariu

Daca tu vrei ca la capat sa ai 11,5V inseamna ca pe cablu va trebui sa ai o cadere de tensiune de 0,5V. Rezistenta cablului ar trebui sa fie R=0,5:16 = 0,031 ohmi. Rezistivitatea cuprului (ro) este de 0,0172 mΩmm sau 0,0172 Ω.m. Avem relatia ro= (RXA):l Lungimea cablului este de 2x50=100 m. Sectiunea cablului este A. Inlocuind avem 0.0172x100=0,031x A. De aici rezulta A=55.4 mm². Deci o sectiune foarte mare. Daca accepti ca la capat sa ai 11V sectiunea ar fi de 27,7 mm², pentru 10,5v o sectiune de 18,5 mm². Cred ca nu am gresit.

Editat de Relav
Link spre comentariu

Salut,va rog sa ma ajutati si pe mn cu o formula de calcul a caderii de tensiune in curent continuu pentru un cablu care o lungime de aprox 50m, un consum de 16A, iar tensiunea de alimentare este de 12V.Sectiunea conductorului cum o aleg?

Multumesc,

Calculul caderii de tensiune pe cablul de alimentare, este dependent de sectiunea conductoarelor cablului ales.

D.U.(caderea de tensiune)= I (16 A) x R (rezistenta electrica a conductorului cablului ales, se afla din cataloagele producatorului, sau se poate calcula) X 2 ( lungimea conductorului ce transporta curentul electric este dubla: dus/intors)

Sectiunea conductorului ales, este limitata la partea inferioara (adica minim) de intensitatea curentului transportat, adica de de

densitatea maxim admisa de curent pe conductor si de alti factori ce tin de pozarea si conditiile in care opereaza acel cablu.

Ca sa nu te bag in ceata de tot, asa simplist, pe un conductor de cupru se admite in mod uzual,o incarcare de 10A/ mm. patrat.

Deci in cazul tau, un cablu cu sectiunea conductoarelor de 2,5 mmp., ar fisuficient d.p.d.v. al densitatii de curent admise.

Calculul exact, pentru alegerea sectiunii corespunzatoare a conductoarelor cablului ales, se va face in functie de caderea de tensiune maxim admisa, pe cablu, si aceasta este determinata de consumatorul alimentat prin acest cablu.

Mai pe scurt, se va tine cont de tensiunea minima de alimentare la bornele consumatorului pentru functionare in parametrii

optimi.

De la aceste premise, se porneste in calculul sectiunii minim admise, a conductoarelor cablului folosit.

Sper ca am fost destul de explicit.

P.S. Intre timp am vazut ca au mai postat si alti colegi, deci sper ca informatiile oferite de mine, sa-ti fie de folos,

chiar daca sunt in plus.

Link spre comentariu
Vizitator iulian.militaru.vitamina

Multumesc pt raspunsuri si imi cer scuze ca am pus problema intr-un mod gresit.

 

Este vorba despre un sistem de supraveghere video exterior format din 8 camere video care se alimenteaza la 12VDC si au un consum de 2A pe camera cand led.urile de infrarosu sunt aprinse. Lungimea totala a cablului de alimentare de la sursa catre toate camerele este de 50 de m. Cea mai indepartata camera fata de sursa este la o distanta de 26 de metri.

 

Incerc sa evit varianta de a ajunge cu 220V la fiecare camera si a monta alimentatorul in doza din motive care tin de beneficiar.

 

Atasez un tabel pe care l-am gasit pe net in functie de distanta si consum.

 

Sursa: http://www.supraveghere24.ro/alimentarea-camerelor-de-supraveghere-tutorial

 

Capture.jpg

Link spre comentariu

Alimentari separate ... mai ales daca sant si dispersate , nu cascadate pe traseu unic . Sau o combinatie ... grupate cum e mai avantajos . Sectiuni mai mici , si chiar o economie , cablurile groase au preturi pe masura . Ajuta si la " fiabilitate " ... o defectiune la inceputul cablului unic le lasa oarbe pe toate , sau numai pe unele pe masura ce te indepartezi de sursa . Apropo , e vorba de o sursa unica ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Consultati - va cu beneficiarul . Daca doreste conductor unic din necesitati estetice , explicati - i ca o racordare la un cablu asa gros e cu probleme . Fie si de natura fizica , trebuie doze sau macar riglete atipice . Prin jgheab dedicat se pot trage mai multe perechi , inclusiv iesirea cu coaxial ( daca nu sant wireless ) , nu arata chiar urat . In fine ...

Link spre comentariu
Vizitator iulian.militaru.vitamina

Am refacut calculele pt situatia in care de la sursa de alimentare plec cu cate un singur cablu catre fiecare camera conform cu exemplul postat de catre colegul Relav mai sus.Am luat distanta cea mai mare,cea de 26 de de metri si am obtinut:

 

D.U.(caderea de tensiune 0,5V)

I=2A

Rcablu=0,5:2=0,25ohmi

ro Cupru=0,0172ohmi.m

 

Am obtinut: 0,0172*52=0.25*A ,de unde rezulta 3,5mm^ deci tot f mult .

Cred ca voi alege varianta cu alimentator in doza.

 

Cum ramane totusi cu incarcarea de 10A/mm^ la cupru?

Editat de iulian.militaru.vitamina
Link spre comentariu

Încărcarea maximă depinde mult și de posibilitatea de ventilare a cablului, un cablu care nu poate fi ventilat sau răcit, nu poate suporta o încărcare mare fiindcă se va încălzi periculos.Materialul izolației se înmoaie și apar scurtcircuite. Atunci când sunt mai multe cabluri înghesuite în același patcablu sau tub și toate sunt parcurse de curenți mari, situația e și mai rea, căldura însumată de la toate cablurile se acumulează și nu poate fi evacuată. Nu e de dorit ca într-o seară călduroasă de vară să înceapă să iasă fum din firele comune ce duc alimentarea la toate camerele active...

Link spre comentariu

Problema ta vine (cred eu) de la datele initiale care sunt totalmente nerealiste...

 

"Iluminarea" IR cu 12V x 2A este total nerealista, sau o gluma. Actualmente in domeniul vizibil, cu 24W se poate ilumina (...inclusiv citit ziarul...) o camera de 15-20mp.

O camera actuala poseda insa sensibilitate cu multe decade peste ceea ce ar fi necesar citirii ziarului, iar iluminarea poate fi foarte directiva, incat sa nu se piarda energie decat in zona de focalizare a camerei.

Intuitiv as spune ca focalizand sursa IR (oglinda/lentila) + folosind o camera cu sensibilitate buna, chiar daca profunzimea campului este de cativa metri buni puterea necesara nu ar trebui sa treaca peste 0,5W.

 

Eu am in curte un proiector cu led bun care consuma 1,5W si ilumineaza suficient pentru a putea parcurge zona, o suprafata de peste 50mp. Unghiul de emisie este 120 grade mult peste ce trebuie in caz de supraveghere...

 

Pai si daca ce spun este corect inseamna ca necesarul tau este de 4W pentru toate camerele, deci total sub 350mA pe iluminare. Probabil camerele vor consuma ele insele mai mult, dar oricum la respectivul consum nu iti pui mari probleme de sectiune conductori / sau de alimentator de putere...

Daca ledurile IR pe care le posezi sunt proaste ca randament, atunci este foarte simplu sa treci pe vizibil / cred ca asa ar fi si mai descurajant... si ti garantez ca se gasesc solutii suficiente in acei 0,5W per sursa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări