Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

simulare bucla de reactie cu tl431 si optocuplor

bogdan546

Postări Recomandate

cu acest factor de cuplaj nu mai este nico problema, dar in realitate nu se poate obtie asa ceva

Am lasat stabilizatorul serie si vad ca este prea mare tensiunea care am fixato(ramane alimentat pe el in functionare ci-ul)

O sa incerc si cu rezistenta sa vad cum se comporta cu acest factor de cuplaj

ao2rdf.png

Link spre comentariu

Am pus un zenner de 20v(PTZ20B) cu rezistenta de 100k si vad ca nu stabilizeaza la 20v ci la 16 cu toate ca in datasheet incepe Izenner de la 1mA. V(n002) este tensiunea pe drena tranzistorului

919usp.png

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

In legatura cu facorul de cuplaj, despre care ati afirmat ca este prea ridicat, K=0.9999, va postez un exemplu original

Linear Technology in care factorul de cuplaj este, K=1. In multe exemple am vazut chiar K=0.999999,

de aceea o simulare reusita, in cele mai multe cazuri, tine foarte mult de abilitatea inginerului

si in aplicarea de variante cistigatoare.

Mai nou versiunea LTspice VII are probleme cu convergenta in anumite situatii critice, care in versiunea IV nu existau.

Practic Jacobian-ul cred ca nu converge si simularea se blocheaza.

Pentru viitor, ar fi buna o relatie matematica sau practica, intre factorul de cuplaj K si modul de bobinaj

sau inductantele de scapari la un transformator real.

@gsabac

LT3752-1_LT8311_DC1929A.rar

Link spre comentariu

Da, dar in practica nu se poate obtine un asemenea factor de cuplaj de aceea am spus ca este ideal. Nu stiu o relatie matematica, stiu doar ca se masoara inductanta de scapari dupa ce este bobinat transformatorul punand infasurarea secundara in scurt si masurand inductanta in primar.

Nu stiu daca acest tip de transformator are o realizare practica deoarece inductanta din primar este foarte mare, nu am vazut pana acum o abordare de genul asta .

La o realizare practica se alege la fel tipul de miez, la fel se calculeaza intrefierul ?

Link spre comentariu

Da, stiu, dar aflarea inductantantei primare nu foloseste nicio formula din cele uzuale folosite de majoritatea producatorilor de CI dedicate. In schema din pdf este si un circuit pentru soft-start cu un tranzistor si un grup RC daca doesc implementarea lui cam cat ar trebui sa fie intarzierea Eu m-am gandit la 4,7k si 1u din rationamentul pentru un curent de baza de 531uA si intarzierea de 4,7ms. Cam cum ar trebui sa fie abordata problema ?

Link spre comentariu

Am citit acum in pdf si am inteles ca este special aleasa inductanta mare pentru a functiona in regim continu nu discontinu.

Curios este ca la dezavantaje ar fi eficienta care in cazul de fata este maxima ce se poate obtine de la un flyback

xgf95y.jpg

Link spre comentariu

Curios este ca acum i-am dat o noua simulare si formele de unda arata foarte bine. Doar am lasat simularea sa ruleze pana la capat si am pus valoarea la senzorul de curent 0,75 .

2chrigo.jpg

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

De obicei si eu fac nenumarate probe cu modificari de componente si cu temperatura.

Pentru temperatura puteti face comanda: .temp 120 si sa vedeti daca mai functioneaza

sau daca tensiunile ramin in parametri. Puteti viziona curentii prin diverse componente, care nu trebuie sa

depaseasca valorile limita, dar si puterile disipate.

@gsabac

Link spre comentariu

Daca pun parametrul acesta la 120 grade nu ma lasa programul sa fac simularea Doar la 70 functioneaza si curentii arata aproximativ la fel ca in simularea precedenta Pe dioda de pe iesire existe un spike de aproximativ 36A probabil de la incarcarea condensatorului

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Soft startul ca si protectia la supratensiuni de retea, scurtcircuit pe iesire, supratemperatura, precum si alte facilitati sunt utile.

Cu LTSpice VII, la mine simularea functioneaza pina la 105 grade Celsius.

Simularea in LTsice IV, functioneaza pina la 130 de grade Celsius si rezultatul este bun, peste 130 de grade, sistemul nu poate calcula

iteratii convergente sau puncte statice de functionare si de aceea se blocheaza.

Temperatura de 130 de grade este pentru toate componentele, iar la tranzistori, temperatura jonctiunilor poate fi max 150-2000C.

De aceea eu nu am renuntat la LTSpice IV, care este mult mai bun.

@gsabac

Link spre comentariu

As dori sa simulez bucla de reactie de la schema prezentata si nu stiu cum trebuie plasat polul de la comparator .Se poate folosi sursa e1 sau trebuie un AO ?

2a2stw.jpg

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Un amplificator operational generic si o sursa E (sursa de tensiune, comandata in tensiune) cu amplificare aleasa convenabil,

sunt echivalente, in aceasta schema.

In legatura cu calculul polilor, in documentatia originala sunt multe calcule si precizari, poate va ajuta.

Schema dvs. din postarea anterioara nu functioneaza, are o greseala de conceptie, care trebuie inlaturata.

Succes !

@gsabac

Link spre comentariu

In schema din prima pagina tensiunea de pe oprocuplor se regaseste si pe intrare Eu nu am cum sa fac acest lucru deoarece pe intrare divizorul este calculat pentru 12v .

Ar fi o idee sa folosesc un AO la care sa ii pun polul pe reactia negativa si sa fie alimentat la 12V . Nu imi dau seama acum cum ar trebui modificata schema

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări