bogdan546 Postat Octombrie 7, 2017 Partajează Postat Octombrie 7, 2017 Cum as putea simula exemplul din pdf-ul onsemi ? Am incercat sa simulez un exemplu de aici(Type1)ihttps://www.onsemi.com/pub/Collateral/TND381-D.PDF, dar parametrul de la sursa B1 nu stiu cum se pune . Simulatorul folosit este icap4 de la intusoft, dar cred ca se poate folosi si alt simulator .Fisierul pentru icap4 incercat de mine este acesta https://ufile.io/hhthb Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 8, 2017 Partajează Postat Octombrie 8, 2017 Nu m-am prins care e sursa B1. Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 8, 2017 Partajează Postat Octombrie 8, 2017 (editat) Vad ca ati trecut de la SG3525, despre care nu ati mai pomenit nimic ca simulare, la optimizari teoretice mult mai savante, cu un circuit 431 pe post de etalon. Ar fi corect sa puneti fisierul text pe forum, ca sa nu fim obligati noi sa il descoperim si apoi sa vizualizam un DWG, dar si schema de principiu ca schema reala. Ca idee, B1 este o sursa de tensiune "behavioral" cu valoarea pusa pe schema de la pagina 51, pentru exemplul 1. In fisierul Intusoft: B1 7 0 v=I(VM)*.0075*(1-.25*(temp-27)/50), unde 7 si 0 sunt nodurile de conectare. @gsabac Editat Octombrie 8, 2017 de gsabac Link spre comentariu
UDAR Postat Octombrie 8, 2017 Partajează Postat Octombrie 8, 2017 Mulțumesc, deși am folosit de câteva ori documentul respectiv , nu am citit cu atenție secțiunea aia . Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2017 Va multumesc domnule Sabac pentru raspunsurie prompte de la topicul cu Sg3525. Am abandonat ideea simularii circuitului respectiv din cauza ca nu se gasea un model pentru el la momentul respectiv. Simularea buclei de reactie cu referinta 431 si optoculor mi se pare mai importanta de aceea am abordat subiectul. In alte simulari in care se trateaza acelasi subiect nu am gasit aceasta sursa "comportamentala". Va rog detaliati ce reprezinta termenii dupa egal din descrierea atasata de dvs. Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 8, 2017 Partajează Postat Octombrie 8, 2017 (editat) Ar fi corect sa puneti fisierul text pe forum, ca sa nu fim obligati noi sa il descoperim si apoi sa vizualizam un DWG, dar si schema de principiu ca schema reala. Sursa "behavioral" de tensiune B1, de fapt este o sursa de tensiune definita arbitrar, dupa o relatie care poate cuprinde expresii matematice de tensiuni la noduri, curenti prin componente de circuit, constante, etc. de asa maniera incit dimensional sa fie interpretate ca tensiuni. In fisierul principal al circuitului de analiza, proiectantul a introdus o sursa de tensiune VM ( simularea Intusoft are la baza modele spice), cu litera de inceput V, care inseamna sursa de tensiune, intre nodurile retelei 1 si 6 si nu i s-au definit parametri. In relatia.... B1 7 0 v=I(VM)*.0075*(1-.25*(temp-27)/50), I(VM) este curentul prin sursa VM, in iar restul expresiei reprezinta o pondere si o dependenta de temperatura. S-a introdus sursa VM, ca sa nu modifice functionarea schemei si ca sa fie drept traductor de curent. Deasemenea va rog sa postati si schema ca circuit cu nodurile definite de programul Intusoft si ce doriti sa realizati de fapt, sa va mearga simularea, sa interpretati datele si algoritmul de optimizare, doriti sa realizati un circuit mai complex cu acest modul...? Daca insistati sa postati doar intrebari si nu aratati ceva concret realizat de dvs., eu ma opresc la aceasta postare. Succes! @gsabac Editat Octombrie 8, 2017 de gsabac Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 8, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 8, 2017 (editat) Doresc sa fac o simulare o unui convertor flyback, dar mai intai doresc sa simulez partea de reactie, compensarea dorita si dupa aceea sa o integrez in simularea intregii surse, care poate fi o varianta simplificata sau una complexa, daca gasesc un integrat cu fisierul spice. Deocamdata incerc sa inteleg mai bine in functie de compensarea aleasa si valoarea componentelor rezultate din calcul daca raspunsul in frecventa si in faza este cel dorit. fisierul text https://ufile.io/u3o92 fisierul text pentru a doua simulare fara sursa b1https://ufile.io/2nkps Aici la pagina 12 este data aceasta varianta http://cbasso.pagesperso-orange.fr/Downloads/Papers/The%20TL431%20in%20loop%20control.pdf acolo scrie ca Lol si Col reduc influenta amplificatorului de tensiune in functie de frecventa. Editat Octombrie 8, 2017 de bogdan546 Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 9, 2017 Partajează Postat Octombrie 9, 2017 Stiam noul pdf-ul la care ati pus link, este putin mai elaborat decit prezentarea Onsemi. Nu va pot ajuta mai mult cu Intusoft, pentru ca nu vad o perspectiva pentru dezvoltarea unei aplicatii. Daca doriti, putem sa translatam schema in LTspice si sa faceti acolo simulari. @gsabac Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 10, 2017 Partajează Postat Octombrie 10, 2017 (editat) Pentru userii interesati, ca sa nu ramina in "coada de peste" ca la celalalt topic cu SG3525 am realizat in LTspice IV sau VII, urmatorul circuit, din articolele pdf enuntate. Circuitul reprezinta o bucla de stabilizare cu LM431, are multiplicarea tensiunii etalon, Vdd1 cu doi si se poate folosi doar pentru studiu. Generatorul Vstim este o sursa de perturbatii externa si se urmareste in ce masura ea este atenuata de circuit. Deasemenea se poate studia efectul pentru diversi factori de amplificare, temperatura, tensiune de intrare sau valori ale componentelor. In schema, condensatorul de 1000F si inductanta de 1000H sunt puse special pentru analiza iar componentele alese sunt compatibile cu simulatorii spice. Pentru circuite reale trebuiesc folosite circuite obtenabile, dar se poate analiza si cu componentele primitive din programul de simulare. Un alimentator tip flyback pentru un bec cu LED-uri, alimentat de la retea. Intreg circuitul, se poate studia in LTspice ( chiar functioneaza) si adapta pentru nevoile de tensiune si curent constant. Linear Technology are multe tipuri de circuite, dar se pot folosi si altele la care exista modele, sau care se pot realiza din componente discrete, am vazut scheme cu LM555 de exemplu. @gsabac Editat Octombrie 10, 2017 de gsabac Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 11, 2017 Partajează Postat Octombrie 11, 2017 (editat) Deoarece topicul este destul de frecventat, am postat in link fisierele complete de simulare. Pentru detalii intrebati ! Dupa cum se vede tot eu centrez si tot eu dau cu capul, nu sunt singurul ! @gsabac LM431-Loop.rar Editat Octombrie 11, 2017 de gsabac Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 12, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 12, 2017 Va multumesc pentru interesul acordat acestei simulari .Multumesc si pentru explicatia sursei Vstim .Deci ar mai ramane sa gasesc un integrat cum ar fi cel din exemplul de mai sus la care sa ii atasez inca o reactie in tensiune ca cea discutata aici . Partea mai interesanata este ca ar trebui sa vad ce amplificare este in bula deschisa si dupa aceea sa calculez valorile care trebuie puse la compensare . Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 12, 2017 Partajează Postat Octombrie 12, 2017 (editat) Incercati cu circuitul UC3843, se gasesc librarii si fisiere grafice pentru simulare si se poate cumpara cu circa 5 lei. Amplificarea si alte performante sunt descrise in datele tehnice ale circuitului. Pe NET sunt super exemple, de la cele pentru incepatori pina la aplicatii practice, de ex. http://www.360customs.de/en/2014/05/103050100w-led-applikation-treiber/ La sfirsit, sunt fisierele de simulare pentru surse flyback de curent constant, pentru LED-uri, pe care le-am pus pentru forum, chiar functioneaza din prima. Succes ! @gsabac HV-Netzteil_LTSPICE_Simulation_21052014.zip Editat Octombrie 12, 2017 de gsabac Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2017 (editat) Am incercat simularea atasata de dvs. dar amplificarea si faza nu sunt ca in grafic daca pun mark reference pe bucla . Va rog spuneti-mi cum se procedeaza in ltspice Editat Octombrie 14, 2017 de bogdan546 Link spre comentariu
bogdan546 Postat Octombrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2017 (editat) Intretimp am reusit sa aflu cum se scrie o expresie pentru simulare in ltspice (alt+ dublu click ) Editat Octombrie 14, 2017 de bogdan546 Link spre comentariu
gsabac Postat Octombrie 14, 2017 Partajează Postat Octombrie 14, 2017 (editat) Cu Alt + dublu click cred ca se evidentiaza curentii prin conexiuni si curba obtinuta seamana cu aceea din #9. Daca va referiti la schema si curbele G(s) la postarea #9, dupa simulare, evident daca selectati vreunul din net-urile schemei veti obtine tensiunea si faza iar daca selectati o componenta veti obtine curentul si faza. G(s) reprezinta o relatie matematica intre intrare si iesire, explicatia este in pdf, dar realizarea practica se obtine prin adugarea unei noi curbe, definite de o anume relatie matematica, gen Vout / Vinput. Cu click dreapta pe pagina de simulare, apare un meniu derulant si alegeti Add Trace si scrieti relatia matematica. In help este evidentiat acest mod de lucru. Sunt valabile doar functiile agreate si tensiunile sau curentii prezenti in tabel, pentru schema simulata. @gsabac Editat Octombrie 14, 2017 de gsabac Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum