Lonerider Postat Octombrie 7, 2017 Partajează Postat Octombrie 7, 2017 (editat) Vă salut. Am acest tip de radioreceptor cu tuburi electronice (în mare parte funcţional) al unui cunoscut, ce m-a rugat să-l curăţ şi readuce la viaţă în totalitate. Aparatul este într-o stare estetică relativ bună, necesită o curăţire temeinică a carcasei şi şasiului, un strat de lac, revizuirea mecanică a unităţii pickup şi restabilirea funcţionării gamei UUS. Nu o să postez niciun pas din acestea (motive personale), dar am o rugăminte. Îmi poate explica cineva care este rolul/rostul/scopul celor două tuburi finale, cu cele două OT-uri aferente (SE ambele), împreună cu potenţiometrul dublu, care oferă un fel de balans între cele două difuzoare, cu care este dotat aparatul, având în vedere că nu este un receptor stereofonic şi niciun efect de corectie de ton (acestea fiind separate, din claviatură)? Am şi schema, descărcată de pe radiomuseum, dar nu cred că este echitabil să o postez aici, având în vedere watermark-ul din fişier. Mulţumesc. https://www.radiomuseum.org/r/hornyphon_virtuoso_wh471a_wh_471_a.html Editat Octombrie 7, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 7, 2017 Partajează Postat Octombrie 7, 2017 Poate receptorul nu e stereo,dar pickup-ul da...schema ce spune,are doza si lant de amplificare mono? Link spre comentariu
Lonerider Postat Octombrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 7, 2017 (editat) Este o schemă clasică, cu ECC85, ECH81, EF89, EABC80, dar EL84 şi ECL86 finale. Pickup-ul este mono, dar aveţi dreptate, are intrare externă stereo... Editat Octombrie 7, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
ALVIN Postat Octombrie 7, 2017 Partajează Postat Octombrie 7, 2017 Ce schema ciudata! E clar ca radio e mono dar e prima data cind vad un amplificator stereo cu tuburi diferite pe cele doua canale (trioda din EABC80+EL84 pe un canal------------ECL86 pe celalalt canal). Daca te referi la potentiometrul de 2x2M cred ca face functia de balans. Link spre comentariu
Lonerider Postat Octombrie 7, 2017 Autor Partajează Postat Octombrie 7, 2017 (editat) Asta m-a derutat şi pe mine, tuburile finale diferite. Nu am introdus semnal exterior (sincer, nici nu am observat, pe schemă, că are intrare stereo) mă uitam care e traba cu cele două finale diferite... Nici condensatori variabili nu are, selecţia posturilor pe frecvenţele selectate este prin culisarea miezurilor în bobine... Editat Octombrie 7, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 Am rămas fără idei. Am curăţat şasiul (de praf şi grăsimi) şi toate comutatoarele. Funcţionează perfect UL, UM, US, GR, dar nu am recepţie pe UUS (doar hiss specific). Toate tuburile au fost încercate (schimbate) într-un alt receptor şi sunt perfect funcţionale. Un sprijin..., schema nu este foarte lizibilă. Mulţumesc anticipat. Link spre comentariu
QQme Postat Noiembrie 13, 2017 Partajează Postat Noiembrie 13, 2017 (editat) Daca aveti fiis,atunci lantul de ampl. este bun verificati acordul pe uus,culisarea miezurilor in bobine, puneti o antena mai mare,3-4m la uus.avind numai 2 ampl. de FI sensibilitatea este rel. redusa. Editat Noiembrie 13, 2017 de QQme Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Mulţumesc de idee. O să încerc cu o antenă mult mai lungă (ceva de 15m), până afară. Am pus un fir de 3-4m cu care, la atingerea bornei de antenă, hiss-ul se amplifica uşor, dar fără a recepţiona ceva, în casă. O să mai încerc să scot ceva măsurători la pinii tubului ECC85, deşi, la cât de înghesuit e montajul blocului UUS, mă îndoiesc să reuşesc ceva. Link spre comentariu
nicolae57 Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Verificati prezenta tensiunii anodice la ECC85(pin1 si 6).Ce vreti sa faceti cu o antena de 15 m pentru UUS? Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Verificati prezenta tensiunii anodice la ECC85(pin1 si 6).Ce vreti sa faceti cu o antena de 15 m pentru UUS? O sa incerc sa ajung, cumva, cu bananele aparatului de masura printre componente la pinii 1,6 ai tubului, cu el in soclu. Fara tub, am putut masura tensiune in 1 si 6, direct in orificiile acestor pini. La antena de 15m m-am referit la un fir litat de 1,5mm, cu acea lungime, sa-mi ajunga din garajul de sub casa undeva afara, prin curte sau, la bloc, din bucatarie si atarnat pe balcon afara. Inca n-am reusit sa-mi termin un proiect de antena dipol omnidirectional... Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Nu functioneaza blocul de ultrascurte , amplificatorul FI - MF , demodulatorul MF . Ma rog , probabil doar unul din ele . Sau functioneaza necorespunzator . Poate fi si " fugit "din frecventa , trebuie verificate cam toate componentele din lant . E laborios , dar poate nu ultima e cea defecta ... E suficient un condensator intrerupt , o rezistenta la fel sau devalorizata grav , o lipitura necorespunzatoare sau un scurt accidental , ceva pe la bobine ... Stiu ca nu e de ajutor , dar alta metoda ( personal ) nu cunosc . Ma rog , se poate vedea daca functioneaza OL de ultrascurte prin intreruperea alimentarii , precum si la celelalte etaje , ar trebui sa se produca modificari semnificative , care trebuie interpretate ... si alte proceduri ... dezacordarea FI prin cond . in paralel etc . ... mai greu doar prin postari . Editat Noiembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 Cel mai simplu ca sa stie daca este in domeniu sau nu cu receptia,este sa foloseasca un mic emitator pe UUS,pe frecventa cunoscuta,si cu semnal sigur in antena, e mai usor de vazut daca e dus din oscilator local sau din alte etaje.Eu folosesc pt asta un microfon cu emitator care emite pe 92MHz,si cu ala stiu sigur ca am semnal si unde ar trebui sa fiu cu acordul.Frecventa e arbitrar aleasa,se poate duce pe orice valoare in domeniul UUS.De multe ori blocul de UUS era doar dezacordat, nu receptiona absolut nimic,si cu o usoara reglare,a venit inapoi pe domeniu.Dar cand te apuci de astfel de reglaje e bine sa stii ce faci,si de unde. Link spre comentariu
gauss Postat Noiembrie 14, 2017 Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Absolut corect . Sau un modulator de masina ... la nevoie , un receptor portabil tranzistorizat cu MF adus " in apropiere " , ar trebui sa se poata receptiona radiatia parazita a oscilatorului local . Atentie , e mai mare cu 10 , 7 MHz . Deci " tranzistorul " va fi acordat in partea din stanga a scalei , frecvente joase . Antena la cel cu tuburi ... cel mult o telescopica . Antene foarte lungi pot scoate din oscilatie OL ... nu e obligatoriu , dar nici imposibil . Personal am patit , conectand antena filara la UUS . In fine , sfaturi sant ... Editat Noiembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Noiembrie 14, 2017 (editat) Am reusit sa-i dau de cap. Defect simplu, dar care mi-a pus rabdarea la incercare. Un condensator semireglabil, cu aer (C2). A fost, (si este) intr-o pozitie, in scurt (incercuit in poza). Nici nu mi-a trecut prin cap sa-l verific. Am incercat sa-l rasucesc si a "explodat" sunetul in difuzoare. L-am lasat asa, usor rotit, fata de pozitia initiala si este perfect functional. Imi amintesc ca am mai gasit asemenea condensatori semireglabili care se puneau in scurt, pe vremuri, cand lucram la statiile radio IEMI RTM-4MF-S de la CFR (probabil deformari mecanice/termice in timp, cred) Editat Noiembrie 14, 2017 de Lonerider Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum