Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 4, 2007 Partajează Postat Iunie 4, 2007 Salut!Am un receptor pentru banda de 2m si cam are o problema. Este facut cu mc3362, primul filtru de FI de 10,7mhz este unul singur ceramic ( dintr-alea galbene cu 3 terminale recuperate din radioreceptoare ), iar cel de 455khz este unul ceramic baban si negru cu 5 terminale recuperat dintr-o statie si are latime de banda de 6khz am impresia.Problema este urmatoarea, cand o statie emite cu putere mare si este aproape de mine, sau ma rog, semnalul este extrem de puternic, imi taie toata receptia in mai toata banda. Practic imi taie si zgomotul de banda, adica in loc de fashhhh se aude ca si cum ar avea squelchul activat. Statiile slabe si cele puternice sunt separate cum trebuie, intermodulatii nu apar, insa cand cineva apare cu un semnal extrem de puternic imi taie tot, inclusiv zgomotul.Acum intrebarea e, ce poate fi devina?Sa fie "inecarea" etajului de ARF?Sa fie oare de la filtrul ceramic de 10,7mhz? la asta ma gandesc.Sau alte posibilitati? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 4, 2007 Partajează Postat Iunie 4, 2007 O schema, ceva? Eu cred ca ARF-ul se ineaca. Nu cred ca are vreo problema filtrul. Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 4, 2007 Partajează Postat Iunie 4, 2007 Schema cam asta ar fi... am mai facut mici modificari.- am scos bobina L2 si folosesc direct semnal cules de pe L1, deci L1 pune la masa poarta 1 lui BF981 (asa am obtinut semnal mult mai bun si intermodulatii minime)- filtrul de banda si de adaptare format din L3 si L4 este ca un helical-filter, in paralel cu cele doua bobine L3 si L4 am pus cate un trimer de 3-12.- in loc de LM386 am folosit un TDA2003 si activarea squelchului se face printr-o dioda de comutatie, pune la masa intrarea AJF. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 4, 2007 Partajează Postat Iunie 4, 2007 Diodele antiparalel de la antena mai traiesc? Ca ala ar fi rolul lor, sa dea la masa semnalele prea puternice. Incearca sa le inlocuiesti cu EFD-uri. Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 5, 2007 Partajează Postat Iunie 5, 2007 Da da, traiesc, sunt acolo, faza e ca nu gasesc EFD-uri.Am facut un mic test la filtre, am scos filtrul de 455khz cu 5 picioare si am pus unul ceramic din plastic galben recuperat din receptoare si absolut mai toate staiile imi taiau zgomotul chiar si cele mai slabe nu mai erau separate cum trebuie, practic aveam o selectivitate de cacao, si in serie cu filtru asta am mai pus unu la fel, s-a mai schimbat unpic, a mai crescut selectivitatea, dar nu cat trebuie, am mai pus inca unu si inca unu, selectivitate superba chiar mai buna decat ala negru cu 5 picioare, faza a fost ca am pierdut sensibilitate, dar aproape insesizabil (cred ca in jur de 3-5dB); faza curioasa e ca statiile cu semnalul care ma deranjau, taiau mai putin zgomot de banda, adica doar in jurul frecevntei de acord, am vrut sa mai pun inca unu filtru, dar nu am mai avut ) oricum canalele erau atat de separate incat nici nu prea puteam sa imi fixez potentiometru pe ele.Acum stau si ma gandesc, daca era sa fie de la etajul ARF imi facea acceasi faza si cu 4 filtre, insa cu cat mai adaugam un filtru crestea selectivitatea.Totusi cred ca daca asi inlocui filtrul ala de 10,7 ceramic cu unul cu cuarturi de latime 7khz, cum am vazut prin mai toate statiile, ar fi ok. Prima data credeam ca e doar pentru rejectie frecv. imagine, dar acu' cred ca da si ceva selectivitate pe langa cel de 455khz.Va las si pe voi sa mai trageti concluzii. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iunie 5, 2007 Partajează Postat Iunie 5, 2007 Filtrele de 10,7Mhz ceramice cu 3 picioare sunt folosite pentru banda de radiodifuziune si au o latime de banda de pana la 300khz, iar cele de 455kHz sunt pentru AM cu latime de cel putin 20khz.Pentru comunicatii radio se folosesc filtre mult mai inguste, pentru 10,7MHz si FM de 7,5khz si pentru SSB la 3Khz.In plus in banda de radiodifuziune posturile de radio au frecvente fixe si cu ecart de 9khz in AM si 600khz in FM nu se deranjeaza reciproc.Insa daca ai doua statii radio care emit la 6khz una de alta si folosesti filtre cu banda larga, pe langa semnalul util o sa ai si tot felul de armonici mixate care incarca inutil calea de semnal si fac ca semnalul sa fie distorsionat.Pentru filtrele de 10,7Mhz se gasesc din recuperari si scrie si pe ele care este banda de trecere, la cele de 455kHz trebuie cautat in catalog datele.Sunt filtre Murata care au banda de trecere de 3khz sau 6khz care sunt bune pentru receptor dar trebuie recuperate tot din statii radio.In orice aparat de radio sau tv gasesti diode cu germaniu, cele pentru AM folosesc una la demodulare, iar cele AM-FM (Gloria) folosesc 2. Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 5, 2007 Partajează Postat Iunie 5, 2007 Da, MiniTehnicus, deci parerea ta este ca tot de la filtre se trage faza cu taiarea zgomotului la semnalele extrem de puternice?Filtrul de 455khz e bun, e dintr-o statie IEMI, am vazut la prima FI fitru tot cu cuart dar era de 21mhz.. si nu prea am ce sa fac cu el, daca era de 10,7 era beton :)Mda eu unu am ajuns la concluzia ca ala de 10,7 e devina, mai ales daca zici ca are latime de 300khz , e clar, practic un semnal f puternic imi distruge receptia pe un ecart de cel putin 300khz.Am sa incerc sa confectionez un filtru de 10,7 cu cuarturi, si daca se remediaza problema am sa postez si pe forum sa stie lumea, ca probabil mai sunt persoane care au mai facut ca mine, s-au bazat doar pe ala de 455khz sa fie de calitate =)) Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iunie 5, 2007 Partajează Postat Iunie 5, 2007 De ce sa te chinui sa imperechezi quartz-urile? http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=21068 Parerea mea este sa ai un exemplar dupa care poti face comparatii. Link spre comentariu
radu25 Postat Iunie 6, 2007 Partajează Postat Iunie 6, 2007 Iti dau eu un filtru de 10,7Mhz din RTP. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 6, 2007 Partajează Postat Iunie 6, 2007 Daca filtrul de 10,7 este din receptoarele radio WFM de broadcast, atunci poate sa nu fie chiar ok.Selectivitatea finala de 6k (daca este cum zici) obtinuta cu ceramicul din FI de 455k este in principiu ok, insa in tot etajul FI de 10,7M si pana la al 2-lea mixer (cel ce realizeaza conversia 10,7M => 455k) largimea de banda este data numai de filtrul din FI 10,7M, care are 250... 300kHz largime de banda si in plus flancurile acelui filtru au panta redusa.Eventualele semnale foarte puternice situate la < 200 kHz de frecventa centrala a filtrului nu sunt atenuate suficient si pot provoca desensibilizarea sau blocarea Rx.Ca sa te lamuresti daca aceasta este situatia sau nu, incearca inlocuirea lui cu un filtru cu cuarturi de 15...25 kHz in FI de 10,7M. Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 6, 2007 Partajează Postat Iunie 6, 2007 Mda... am aflat, deci din filtrul de 10,7 mhz era problema... Am gasit prin casa un cuart de 10,7mhz... si din joaca prima data l-am pus la iesirea filtrului de 10,7 si la masa, adica in derivatie cu iesirea filtrului, si am constatat cu stupoare ca mi-a scazut drastic zgomotul de banda, si mi-a crescut selectivitatea, iar statiile mai slabe le auzeam mai clar... nu pot explica fenomenul.Va urma in curand sa imi schimb acel filtru ceramic de 10,7.Deci s-a rezolvat problema, multumesc tutoror pentru timpul acordat.OffTopic!! Link spre comentariu
ywar2 Postat Iunie 6, 2007 Partajează Postat Iunie 6, 2007 Daca nu gasesti prin Bucuresti nici un filtru ca cele din poza de mai jos, zi-mi mie adresa pe pm si-ti trimit eu unul fara nici o obligatie. http://www.elforum.info/download.php?id=10214 Link spre comentariu
Vizitator 10nitz@ Postat Iunie 13, 2007 Partajează Postat Iunie 13, 2007 OK multumesc tuturor.Am incercat sa fac ceva "made in acasa" =)))Am tot jonglat cu 3 cristale de 10,700mhz si niste condesatoare si bobine etc, am ajuns la concluzia ca filtrul din schema de mai jos mere cel mai bine.Nu stiu ce caracteristici are, insa cu el am obtinut:-zgomot de banda mic.-selectivitate f buna (ii inteleg bine doar pe cei cu narrow fm).-nu mai imi taie nimeni receptia, sau cel putin din teste cam asa reise.-sensibilitate mai bunca decat cu cel ceramic.-din bobina aia cred ca se modifica selectivitatea, adica daca e pusa creste selectivitatea, sensibilitatea si scade zgomotul.Am mai incercat sa pun dupa al 2-lea cuart tot o bobina, sa il fac simetric, insa mergea mai prost.Stiu ca e varza facut... cred ca impedantele de in-out sunt muci ) dar imi place cum mere; probabil am sa pun un alt cuart de 10,7 in fata primului cristal, sa il mai simetrizez, insa pana atunci mai e...Nu stiu ce sa zic, voi ce ziceti? o fi bine? o fi rau? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum