Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comunicare arduino cu alt arduino la distanta.


Vizitator

Postări Recomandate

3uoCm.png

 

Am cumparat un apartament si sunt in faza de proiectare pentru refacerea completa a apartamentului.

pe latura cu senzori, as vrea sa fac o retea de genul i2c in casa, in care sa ma pot injecta cu diversi senzori, device cu alte arduino.

 

ca idee va exista un arduino pe post de centrala, care va interoga fiecare senzor, device in parte starea lor curenta, sau activarea unei actiuni. ideea este ca nu stiu exact la ce distanta ar merge sa fac reteaua asta, evident prin casa, dar o sa fie mai lunga distanta din cauza traseelor...si cate alte arduino s-ar putea conecta pe "linie"?

 

ar fi mai bine sa folosesc transceivere de genul NRF24L01 ?

 

ca si cabluri ma gandeam la cele cum se folosesc la alarmele DSC au 7 fire+ground si ecranate.

sau ma rog as putea sa mai caut ceva pe 3 fire cu ecranaj, mai grosute un pic...

 

Moderator: Topicul este mutat la sectiunea "Idei si sfaturi"

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • deejay2k1

    2

  • one

    1

  • Elison

    1

  • costi002

    1

Top autori în acest subiect

iic-ul sigur o sa faca figuri la distante "mari" (> 5-6m). ceva discutii pe web cu 25...100m dar par ca folosesc ceva circuite in plus

 

nrf-urile vor avea nevoie de cate un arduino, deja devine mai ieftin esp8266 in combinatia asta

ceva gen pi-ul ca broker mqtt si esp-urile client

avantaj indirect pa poti iesi dupa aceea f usor in device-uri mobile (telefon, tableta)

Link spre comentariu

La o retea cu rs422/485 te-ai gandit? Merge pana la 1000m, daca folosesti o viteza scazuta. Am facut o retea cu 60 de dispozitive, si merge OK, intr-o hala cu f multe motoare.

O alta varianta, ar putea fi mai multe echipamente din aceasi camera legate la un arduino ce are o interfata lan, toate legate in switch.

Link spre comentariu

Limitarea, in ceea ce priveste lungimea, unei retele I2C este data de capacitatea maxima a liniei de 400pf (un cablu CAT5E are 52pF/m), o capacitate mai mare duce la micsorarea vitezei.

Numarul de sclavi este dat de lungimea adresei, pentru 7 biti in jur de 112, iar pentru 10 biti peste o mie.

Cifrele sunt aproximative deoarece exista un numar de adrese rezervate.

Trebuie tinut cont si de faptul ca exista senzori care suporta numai doua adrese sau care au adresa presetata, in plus fiecare sclav mareste capacitate bus-ului.

In cazul in care se doreste folosirea mai multor sclavi cu adresa de doi biti sau chiar cu aceeasi adresa, se pot folosi circuite de genul PCA9584A-8bit bus switch.

Pentru extinderea lungimii fizice a retelei, se pot folosi circuite in genul PCA9515 I2C-bus repeter sau circuite asemanatoare P82B715 I2C-bus extender.

Link spre comentariu

nu tin neapărat sa fie i2c, poate fi orice alt protocol ideea sa construiesc o retea pentru mai multe uC. senzorii o sa-i fac eu, contin cate un 328 si de asta ma gandeam sa fie i2c dar nu neaparat. daca folosesc esp8266, as putea sa fac codul direct in ei dar.. sincer, as prefera o comunicare prin fire.

 

cum e cu esp8266? s-ar loga la wifi din router, si sa le accesez prin ip, sau care ar fi procedura...?

 

o retea Can bus cum ar fi...?

Link spre comentariu

esp-urile se pot lega la router, le poti lega si unul de altul, vazusem si un proiect cu retea mesh ... posibilitatile sunt multe

modulele canbus sunt iefine ($1.67 pe ebay), dar, ca si in cazul rs485 fiecare tb. legat de un arduino, deci complexitatea si costul va creste.

 

in materie de cabluri as recomanda cablul de retea clasic; ai 4 perechi torsadate, relativ ieftin si conectica o gasesti pe oriunde

Link spre comentariu

Mergi domnule pe wireless caci separi casa de electronica in 2 lucrari separate.

Pui cablurile de retea impreuna cu cele de curent si apoi daca nu merge ceva banuesti interferente s.a.m.d.

 

Wireless poti mari si miscora reteaua cum vrei si cand vrei pentru ce vrei tu. Poti muta jucariile dintr-un colt in altul fara sa tragi cabluri.

 

RS485 e simpla si eu am obtinut rezultate bune, dar are nevoie sa un master care sa coordoneze traficul. CAN e mai complexa si merge pentru chestii care trebuie sa transmita rapid mici cantitati de date pe retea. Zigbee sunt mai scumpe. ESP8266 e o buna idee, eu am cumparat mai multe dar nu am progresat prea mult cu proiectele. NRF24L01 merge bine in spatii deschise (am verificat la peste 30m) dar de la o camera la alta nu am incercat. Astea sunt gandite pentru mousi wireless, consum redus, etc. nu pentru distante. Totusi, am in plan un sistem de alarma pentru casa si doresc sa utilizez NRF-uri.

 

Cu toate acestea, nu ar fi rau sa gandesti o retea de cabluri caci ar fi bine sa ai cate o priza ethernet in fiecare camera. Mai legi un laptop, un dvd-player, un tv. Astea pot avea nevoie de o viteza de trasfer mai mare si cu wireless poate nu e suficient. Utilizeaza cabluri bune LAN.

Link spre comentariu

o sa folosesc wired, pentru simplul motiv ca oricum o sa am nevoie sa iau "din perete" tensiune pe magistrala de 12V, si-atunci ce folos wifi daca tot e fix, mai leg doua fire in plus....

adica serios, mi se pare un pic aiurea sa leg fix un modul wifi...ca sa emita... daca ar fi oarecum mobil , da.

 

nu o sa merg in acelasi tub cu reteaua. ma gandesc sa pun un cablu pentru alarme DSC...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări