Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ROHDE&SCHWARZ NGA35

dan cod

Postări Recomandate

Da, cine a avut, are sau va avea un NGRS, poate sa spuna ca l-a apucat pe Dumnezeu de picior!

Nu-i chiar asa, este pana la urma o generatie foarte veche.

Daca vrei "altceva", este NGSM32/10 a lui radusa pe care am vrut s-o cumpar eu la momentul respectiv dar am ajuns prea tarziu, si care inca este inscrisa pe lista mea de shopping (desi cam spre sfarsitul ei)...:

gmd18nl7pf.jpg

Eu am doua surse din seria NGRE, in speta NGRE50/20 (50V, 20A) modificata, i-am adaugat potentiometrii multitura si indicatoare (altfel era versiunea cea mai simpla, cu reglaje din semireglabili accesibili prin panoul spate si borne numai pe panoul spate, pe panoul frontal era numai intrerupatorul de retea) si mai am NGRE30/20 (30V, 20A, cu posibilitate de reglaj tensiune la iesire pana aproape de 50V). Ca greutate, pe ambele scrie... discopatie, in special NGRE50/20 nu poate fi manevrata decat de 2 persoane si atunci deloc usor, si dpdv electric par -cel putin pana acum- foarte robuste...

NGRE se fabrica in modele avand tensiuni de iesire de la 6 la 100V iar curenti de la 3 la 100A, au constructie interna modulara pentru partea de putere (50/20 are 3, 30/20 are 2 module), fiecare modul contine transformatorul, releele de comutare a secundarelor, redresorul, filtrajul si radiatoarele cu tranzistoarele de putere si ventilatorul lor (termostatat) si cu protectie termica inclusa. Modulele sunt conectate in paralel si controlate de o placa unica de control. Reducerea puterii disipate pe ERS se face prin comutarea automata a prizelor secundarelor in functie de tensiunea reglata la iesire. NGRE30/20 pe care o am includesi posibilitatea comutarii regimului dinamic de functionare a protectiei la supracurent, permitand daca este nevoie varfuri scurte de curent mai mari decat valoarea reglata. Sunt dotate cu reglaje pe panoul frontal prin potentiometrii multitura ceea ce in utilizare este muuuult mai bine decat ceea ce se practica la sursele destinate pietei de consumer (cu reglaje fin si grosier...). Bineinteles, pot functiona in regim CV sau CC. NGRE este inca in fabricatie din cate stiu, si un aspect foarte interesant este acela ca referinta de tensiune este cu tub stabilovolt!

NGRE50_20_7.jpg

NGRE50_20_6.jpg

NGRE50_20_4.jpg

NGRE50_20_2.jpg

NGRE50_20_5.jpg

20170831_141336.jpg

20170825_163421.jpg

20170825_162257.jpg

20170825_162218.jpg

20170831_141304.jpg

Clipboard02.jpg

Clipboard05.jpg

Clipboard03.jpg

Clipboard04.jpg

Link spre comentariu

Cu placere.

De fapt le-am pus si pentru ca intr-o alta discutie mi s-a solicitat aceasta. Uneori cand mai lucram la "fiare" mai faceam asa cate o poza pentru documentare, mai ales atunci cand dau de noutati (pentru mine). In general din studiul aparaturii de acest fel putem invata multe. De exemplu, niciodata nu mi-a trecut prin scafarlie ca un alt comportament dinamic al protectiei la supracurent decat cel care-l stim cu totii ar fi util sau necesar, si nici faptul ca acea caracteristica de histerezis intrinseca releului electromagnetic ar putea fi folositoare - stiam de ea dar nu ma gandeam ca ar putea fi exploatata....

Link spre comentariu
un aspect foarte interesant este acela ca referinta de tensiune este cu tub stabilovolt!

Pentru zgomot cat mai mic, simplitate si poate chiar deriva termica mai mica cred ca au optat pt. stabilovolt.

In alta ordine de idei multumim pentru pozele generoase.

Link spre comentariu

"NGRE este inca in fabricatie din cate stiu, si un aspect foarte interesant este acela ca referinta de tensiune este cu tub stabilovolt!"

stab.jpg

Cred ca si NGRS folosea ca referinta de tensiune un stabilovolt, daca acela este, cel marcat cu rosu, nu am vazut interiorul acestor surse.

rs30-10.jpg

Mai multe amanunte, cred ca ne poate da @gsabac, dumnealui a depanat genul acesta de surse germane.

Link spre comentariu

Multumim pentru pozele post-ate, poate ca ar fi fost utila si o vedere din partea lateral-dreapta pentru a vedea pcb-ul din ansamblul tunelului de racire. Cele doua suruburi ce fixeaza?

Cele doua suruburi fixeaza motorul ventilatorului (este ventilaor cu motor "clasic", daca nu ma insel motoare cu rotor in scurtcircuit, la 220V CA!).

Pozele din lateral, ale PCB-urilor pe care sunt tranzistoarele regulatoare finale si circuitele conexe nu sunt prea interesante in sine. Dealtfel. imi par destul de problematice la o eventuala interventie acolo, sunt dificil de demontat si nici macar capsulele si tipurile de tranzistoare utilizate nu se pot observa:

20170825_162320.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pentru fotografie si clarificari.
In general ansamblul tunelului de racire (radiatoare, pcb-uri, componente) are cam aceiasi schema la majoritatea surselor NGxx si este impartita pe doua pcb-uri si doua radiatoare.

Final_Stage.jpg
Final_Stage1.jpg

Tranzistorii 2N3583 sunt in capsula TO-66 iar 2N3773 sunt in capsula TO-3. Ei sunt montati cate unul din fiecare tip pe cate un radiator.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Nu peste mult timp vom vedea un NGG30 pe care am reușit să o cumpăr ieri.Se pare că e rara fiindcă nu sunt prea multe date pe net despre ea și schema se pare că nu desi ar fi binevenită una.

Link spre comentariu

Nu peste mult timp vom vedea un NGG30 pe care am reușit să o cumpăr ieri.Se pare că e rara fiindcă nu sunt prea multe date pe net despre ea și schema se pare că nu desi ar fi binevenită una.

Probabil, arata ca aceasta din pozele de mai jos, nicio referinta despre manualul service, deocamdata, daca ii vedem interiorul, poate ne facem vreo idee...

NGG_1.jpg

NGG_2.jpg

NGG_3.jpg

NGG_4.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări