Vizitator pisiculverde Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 Salutare! Am cumparat un stabilizator de tensiune "Universal" fabricat de Radiotehnica Constanta (1976?).Pe el scrie urmatoarele:U intrare 160-250 V;U stabilizata 220 V +/- 3%;P nominala 200 VADin specificatii ma asteptam ca stabilizatorul sa aduca in mod automat tensiunea de iesire in plaja 220V + sau - 3%, indiferent daca tensiunea de intrare este mai mica (incapand cu 160V) sau mai mare (pana la 250V).Cu alte cuvinte, ma asteptam ca de exemplu la o tensiune de intrare de 160 V el sa faca 213,4 V (adica 220 V - 3%), la 250 V sa faca 226,6 V (adica 220 V + 3%), iar la tensiuni intermediare de intrare in intervalul 160V...250V sa genereze tensiuni de iesire intermediare in intervalul 213,4 V ... 226,6 V.El insa se pare ca a fost reglat sa faca crestere de tensiune probabil de catre cineva care avea tensiunea scazuta la prize, astfel incat acum pus la de la priza mea cu tensiune variabila de 230...240V el scoate 270V...280V masurata cu un multimetru.Se poate face ceva in mod simplu astfel incat el sa functioneze asa cum este descris mai sus? Nu am vazut niciun element reglabil in interior (potentiometru sau condensator variabil). Are doua transformatoare maricele, doi condensatori mari, o bobina, o rezistenta sau dioda, un bec, o siguranta, un intrerupator.Am atasat 2 imagini.Multumesc! Link spre comentariu
sesebe Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 Pare sa fie un stabilizator ferorezonant. Ai masurat banuiesc ca in gol. Cu o sarcina gen bec de 40-60W cit are tensiune la iesire? Link spre comentariu
QQme Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 Corect,ferorez. lucreaza numai in sarcina. Link spre comentariu
validae Postat Septembrie 30, 2017 Partajează Postat Septembrie 30, 2017 Ar fi util să verifici acei condensatori, e posibil ca din cauza vechimii să le mai fi scăzut capacitatea. Sunt stabilizatoare foarte bune, dar condensatorii sunt critici pentru o funcționare în parametri. Tensiunile măsurate în gol nu au relevanță, așa cum au scris și colegii, măsoară doar în sarcină. Eu n-aş fi chiar aşa sigur de acei condensatori, am avut chiar eu probleme cu unul asemănător, de aceea trebuie testaţi obligatoriu, în rest ferorezonantul e stabilizatorul ideal pentru puteri mici.Mai ales cu consumatori pretenţioşi şi sensibili la fluctuaţii rapide şi vârfuri de tensiune tranzitorii.. Link spre comentariu
doru3160 Postat Octombrie 3, 2017 Partajează Postat Octombrie 3, 2017 De fapt acele condensatoare sunt singurele piese raspunzatoare de lucrul defectuos al unui astfel de stabilizator.Daca depasesti sarcina,scoate fum,daca ai sarcina prea mica sau deloc,nu-si face treaba...deci e scula ideala cand te plictisesti.Cutia e buna pt redresor auto,iar trafurile sunt usor de rebobinat,pt un scop mai nobil. Link spre comentariu
QQme Postat Octombrie 3, 2017 Partajează Postat Octombrie 3, 2017 Din amintiri,fara sarcina tens. de iesire este mai mica si creste la normal cu aplicarea sarcinii,cred ca aveti un defect sau o modificare, verificati C-ul pt. ca este critic. Link spre comentariu
Vizitator pisiculverde Postat Octombrie 3, 2017 Partajează Postat Octombrie 3, 2017 (editat) I-am pus un bec de 40W ca sarcina, si am masurat in paralel tensiunea, care este la acelasi nivel de >270V.Ce am observat: privit cu coada ochiului becul (clasic, cu filament) are un palpait usor. Pus direct in priza becul nu mai palpaie.Intr-o schema de stabilizator ferorezonant https://www.scribd.com/document/357910662/stabilizator-ferorezonant-pdf scrie ca ar trebui sa functioneze asa cum m-am asteptat.Probabil insa ca cineva l-a modificat intre timp pentru a functiona doar in sensul cresterii de tensiune, sau poate ca este ceva dat peste cap la el (condensatori devalorizati, sau altceva). Din pacate pe termen scurt timpul nu imi permite sa ma mai ocup de el, dar cand o sa il desfac sa ii masor piesele voi reveni cu un mesaj.Va multumesc tuturor pentru pareri si sugestii! Editat Octombrie 3, 2017 de pisiculverde Link spre comentariu
daniel1972 Postat Octombrie 4, 2017 Partajează Postat Octombrie 4, 2017 scuze pentru oftopic! as avea nevoie de un astfel de stabilzator, chiar si defect, sau doar carcasa completa. trebuie sa-l predau si de fapt nu l-am avut decat scriptic pe inventar, nu si fizic. daca ma poate ajuta cineva, preferabil din Bucuresti, astept un mesaj. Evident, contracost. Link spre comentariu
arthur deme Postat Iulie 23, 2020 Partajează Postat Iulie 23, 2020 Mai folosește cineva asa ceva? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 26, 2020 Partajează Postat Iulie 26, 2020 Am folosit si eu.Am unul de vreo 200w,cred,ratacit pe la tara.Cand l-am incercat ultima oara la priza,230V,parca scotea 220V.Nu sunt sigur. In general lumea il folosea,inainte de '89,pentru ca scadea tensiunea la retea si sub 200V,la tara! Link spre comentariu
dorian 70 Postat Iulie 26, 2020 Partajează Postat Iulie 26, 2020 Şî eu... Şî eu... Şi al meu e de Constanţa şi şade pe un raft de ani de zile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum