XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 trebuie sa fac 2 alimentatoare reglabile la tensiunile alea dar de 10 amperi iesire, ambele. L aintrare am la dispozitie o tensiune de 17vcc de curent pe masura, suficient, trafu e dublu deci 17vcc pentru fiecare astfel de alimentare. Este pentru un client care vrea sa alimenteze niste motoare de stergatoare de poarbriz, ceva de genu asta. Ma gandeam sa fac cu un LM317, un BD-pnp si niste 2n3055 in paralel. Poza alaturata e din datasheetul lui LM317. Pentru reglaju tensiunii in plaja ceruta pun 2 rezistente fixa si intre ele una reglabila. Intrebarea mea este de cat ar trebui sa fie rezistentele ce le inseriez pe emitorii 2N-urilor ohmi si wati, rezistenta R3 de 500ohm ramane valabila in schema ? si cati 2N3055 ar trebui in paralel pentru una dintre surse ? Sau poate imi da cineva o alta idee cum sa fac alimentarile, alta schema ... Link spre comentariu
Laci Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 Vreo 3buc. de 2N3055, rezistenta la emitor 0.1 de 2W(daca ai 3*2N), eu insa nu recomand varianta aleasa de tine, ptr. ca nu ai protectie la scurtcircuit, si nu recomand nici o varianta de sursa liniara peste 5A, o sa ai o disipatie foarte mare, ori pui niste ventilatoare, ori un radiator ditamai de mare :)P.S. Totusi sa alegi 2N-urile cu B f. apropiate, atlfel nu-i deajuns 0.1Ohm. Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 radiatoru este intradevar f mare, il are omul meu, cred ca ajunge pentru cemi trebe, sigur sunt ok rezistentele alea de 2W ? dar sunt sanse cu 2 buc de 2n3055 ? daca da de cat sa fie rezistentele alea ?L.E. desi omu meu vrea sa regleze viteza de deplasare a jaluzelelor cei sunt actionate cu motoarele alea, a fost ideea lui sai fac surse reglabile. Ma gandeam acum , nu mai bine ii comand cu un pwm cu 555 un triac ?? ceparere aveti ? Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 De ce nu folosesti schema clasica de reglare a tensiunii cu 317-le iar 3055-ul il montezi clasic, dupa ce ai facut stabilizatorul. Avand in vedere ca 3055-ul suporta un curent de colector de maxim 15A, ca sa fii sigur ca nu ii va crapa pune 2 sau 3 in paralel, cu ocazia asta o sa mai scazi si din disipatia termica pe fiecare tranzistor in parte. Deasemenea erau pe-aici niste scheme de surse reglabile "de laborator" facute cu operationale iar partea finala era cu 3055 din cate imi aduc aminte (parca de pe electronics-lab era luata, da un mic search) http://www.electronics-lab.com/projects ... index.html si mai multe discutii pe schema aia gasesti aici http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=2 ... ila+2n3055 Ca sa reglezi intr-o plaja mai mica, pui un potentiometru cu rezistenta corespunzatoare plajei de valori in care vrei sa faci reglajul apoi inseriezi cu el (dupa el) o rezistenta fixa egala ca valoare cu diferenta intre rezistenta maxima a potentiometrului din schema si rezistenta maxima a potentiometrului pe care l-ai ales ca fiind potrivit pt plaja de tensiuni dorita. Daca vrei ca tensiunea sa nu scada sub o anumita valoare, modifici din nou potentiometrul ales de tine si pui inaintea lui inca o rezistenta (pe principiul de mai sus) Link spre comentariu
Laci Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 pai uite aici ai 10A la iesire, daca ai 3 tranzistoare, 3.3/tranzistor, puterea disipata de pe o rezistenta este I*I*R = 1W, si daca pui unul de 2W iti ajunge. merge si cu 2 2N3055(cam la limita:) ), atunci rezistenta de 0.1Ohmi trebuie sa fie de 5W. Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 pai Blind la care schema clasica te referi ? nu e cea din poza ce am atasat-o ? daca e vorba de un singur tranzistor montat pe stabilizator atunci ala am vazut ca e un PNP in toate schemele nicidecum un 2n3055 . Link spre comentariu
Laci Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 Fa ceva simplu cu un triac, si ceva circuit de comanda simplu, ca la dimmere, pui si niste diode pentru resetarea condensatorului si te-ai scos, fara 2N, fara PWM... AM facut o schema ptr. cineva: http://www.elforum.info//files/lowvoltage ... or_618.pdf modifici si gata Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 hmm :smt003 simplu zici, pentru mine simplu e pwm sil fac si cu un AVR pun si telecomanda, asta e simplu, dar scheme dealea de dimmere nu am facut niciodata :weedman: si nush cum se comporta la tensiune asa mica, care trebuie sa fie continua . Dami si mie o schema deaia simpla ..am vazuto acum. deci sarcina trebe sa fie rezistiva, si se regleaza in alternativ, deci nu pot avea la iesire o tensiune continua reglabila. daca pun diode acolo nu mai e sarcina rezistiva nu ? sau cum ... Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 "schema clasica" este cea din datasheet: http://www.datasheetarchive.com/search. ... tDS=Starts (vezi cel facut de ST sau alte datasheet-uri care ocupa mult, sunt mai complete) Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 Blind, tot respectu, dar in cele 10 datasheeturi, da leam luat pe toate, doar intr-unu singur are o schema cu tranzistor pe LM si ala e un pnp. Mam uitat si in datasheturile ce am eu, inclusiv la 78uri si nu e vreunu asa simplu cu un tranzistor si ala npn . Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 Ai vazut ca la inceputul datasheet-ului este o schema cu un lm317 si 2 rezistente in serie la iesire. Una e fixa, una e variabila, firul comun legandu-se intre cele 2 rezistente (rezistenta variabila este legata la masa). Asa variezi tensiunea pe iesire.Ca sa cresti curentul pe care il poate livra sursa astfel realizata, pui 2-3-4 2N3055 in paralel pe iesire. Cum se leaga un 3055? Hmm..s-a mai discutat si facuse cineva un desen, insa nu stiu pe unde se afla pe forum, asa ca incerc sa ma fac inteles doar din cuvinte:-baza tranzistorului se leaga la iesirea stabilizatorului (adica la iesirea sursei, firul cald = plusul sursei)-emitorul tranzistorului va constitui borna calda a sursei (il folosesti impreuna cu masa, evident stii asta :smt003 )-colectorul se leaga inainte de stabilizator, imediat dupa condensatorii de filtrare.Tranzistorii ii pui in paralel fara nici o rezistenta sau altceva (n-au nevoie). Daca vrei sa faci si diverse protectii pentru sursa, vezi in datasheet-uri ca sunt scheme, te inspiri de acolo si eventual mai adaptezi daca este nevoie.PS: Vezi ca o sa ai o cadere de tensiune de ~0,7V pe jonctiunea baza-emitor a tranzistorului, deci o sa ai o tensiune la bornele sursei cu 0,7V mai mica decat cea furnizata de stabilizator.Legand mai multi tranzistori in paralel tensiunea de iesire a sursei ramane aceeasi ca in cazul montarii unui singur tranzistor (dar stii asta, din nou :smt003 )Later edit: Daca vrei sa complici schema ca sa ii iei ochii aluia, mai baga niste protectii pentru sursa, pune condensatori de deparazitare inainte si dupa stabilizator (din cate imi aduc aminte sunt electrolitici de 22micro).Vezi ca pentru a functiona corect, traseul de masa trebuie sa fie punct comun pentru toate terminalele condensatorilor de deparazitare, rezistenta variabila pentru reglarea tensiunii, masele de la etajul de filtrare si masa catre borna minus a sursei. (da, o sa arate nashpa un mare guguloi pe cablaj, insa altfel functioneaza defectuos...cel putin asa spun expertii care au proiectat circuitele astea) Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 man nu sunt batut in cap :smt003 ce spui tu este schema clasica de stabilizator serie cu tranzistor npn si zener, unde zeneru e inlocuit de LM317 ca sa atace in forta tranzistoru pentru a putea scoate curentul cerut care datorita factorului de amplificare in curent mic nu ar scoate 10A cu referinta data de un zener amarat. Vroiam sa zic ca in nici un datashet nu am vazut montarea unui npn, iar eu personal nu am incercat. Daca ai incercat tu si e ok, atunci te cred ca stiu ca esti om serios in parerile de pe forum . Si zici ca mege fara rezistentele alea in emitori ? interesant, ar fi misto asa ... Link spre comentariu
Blind Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 Eu am facut astfel de experimente cu LM78xx pana acum. Pentru atestatul din liceu imi facusem acum cativa ani o sursa 2x12V si 2x5V. De fapt erau 2 ramuri identice, o ramura avand un stab de 5V cu condensatorii de filtraj si deparazitare si punte redresoare, legati la o infasurare a transformatorului si o ramura de 12V, facuta cu componente discrete (zenner si tranzistori), plus punte si conzi de filtrare. Pe iesirea ramurii am pus un 2N3055 legat la ambele montaje de pe ramura printr-un comutator cu 2 pozitii. Pe firul comun pusesem borna sursei, pe unul din capete..iesirea stabului de 5V, pe celalalt iesirea circ. stabilizator pentru 12V. 2N3055-ul era legat asa cum ti-am spus in posturile anterioare. Am avut noroc ca stab-urile scoteau ~5,4V asa ca dupa iesire am obtinut 4,7V incadrandu-ma in limita de functionare a TTL-urilor Traful era maricel, era capabil sa livreze ~4A pe fiecare infasurare (pare-mi-se ca 18-20V scotea in gol, a fost rebobinat in casa ca sa se potriveasca aplicatiei). Joaca-te cu un LM daca nu ai incredere si vrei sa te convingi. Nu ai ce sa patesti, plus ca este ieftin ~1leu. Mai mult decat fum din stab nu are ce sa se intample. Mai este un topic asemanator pe la "sectiunea incepatorilor" unde cineva doreste sa faca o sursa asemanatoare insa cu LM-uri. aghora17 (parca) a pus acolo si datasheet-ul LM78xx-urilor, si printre cateva scheme cuprinse acolo am observat ca poti sa faci reglarea tensiunii cu aceeasi schema cu 2 rezistente, una fixa si una variabila, la fel ca in datasheet-ul pentru LM317. Deci...poti sa incerci daca ai vre-un 78xx prin casa Link spre comentariu
Tavi Postat Iunie 3, 2007 Partajează Postat Iunie 3, 2007 iti recomand sa folosesti LM338in datashhet este o aplicatie cu 3 LM-uri 338 care este pentru 15A si evident tensiune reglabila Link spre comentariu
XAN77 Postat Iunie 3, 2007 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2007 da simi trebe acel LM107 care nu prea il gasesc, lam vazut la conex vreo 26 lei, iar un 338 in capsula to3 e vreo 13 lei deci ... scump doamna scump, oricum la mine in oras nu gasesc asa ceva . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum