Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Subiecte gresite in examenul de radioamatori ANCOM

Vizitator

Postări Recomandate

Pe pagina http://www.ancom.org.ro/radioamatori_2899 este un link, doc.pngLista de subiecte pentru proba de radiotehnică (certificate clasele a III-a şi a II-a) - 1871Kb, cu lista intrebarilor si raspunsurilor cerute la examenul de radioamator.

La pagina 21/106, am gasit asta:

04C17J/ Un semnal dreptunghiular este încadrat între nivelele 0V şi +5V. Cum sunt repartizate armonicele în spectrul său?
1) Predomină armonicele multiplu de 4.
2@ Predomină armonicele pare.
3) Predomină armonicele impare.
4) Toate armonicele au amplitudini egale.

05C17J/ Un semnal dreptunghiular este încadrat între nivelele -5V şi +5V. Cum sunt repartizate armonicele în spectrul său?
2) Predomină armonicele pare.
3@ Predomină armonicele impare.

06C17J/ Un semnal dreptunghiular este încadrat între nivelele 0V şi -5V. Cum sunt repartizate armonicele în spectrul său?
2@ Predomină armonicele pare.
3) Predomină armonicele impare.

Cu "@" e marcat raspunsul cerut la examen.

La prima si la ultima intrebare raspunsurile sunt gresite.

La prima intrebare am crezut ca e ceva greseala de tipar, dar repetarea aceleiasi greseli la intrebarea a 3-a, m-a facut sa caut cu Google codul intrebarii "04C17J".

Nu mi-a venit sa cred ce minune am gasit: http://www.yo9ina.ro/content/radiotest/ClasaI/Tech/tool_checker2.cgi.html

##46#
04C17J/ Un semnal dreptunghiular este incadrat intre nivelele 0V si +5V. Cum sunt repartizate armonicele in spectrul sau?
    Predomina armonicele multiplu de 4. 
   @Predomina armonicele pare. 
    Predomina armonicele impare. 
    Toate armonicele au amplitudini egale. 

(Contributor: Subiect public ANRCTI, 2007)

Deoarece o demonstratie matematica ar fi prea complexa, recurgem la cateva reguli valabile. Prima regula este ca prezenta sau absenta unei componente continue nu influenteaza forma spectrala a semnalului. Astfel ca nu conteaza daca avem acelasi semnal dar intre 0V si 5V sau 0V si -5V sau intre +2.5V si -2.5V
Regula empirica(si valabila) este de a analiza simetria formei de unda fata de o linie imaginara orizontala mediana. Daca partea de sus a semnalului e simetrica cu partea de jos, atunci in spectrul semnalului predomina armonicele impare, iar daca aceasta simetrie nu exista, atunci predomina armonicele pare. Bibliografie: allaboutcircuits
Exemple: primele 2 semnale dreptunghiulare sunt simetrice(armonice impare), al treilea semnal dreptunghiular este nesimetric, deci are armonice pare. Se poate observa ca enuntul unor probleme date de ANCOM este incomplet. Primul semnal triunghiular este simetric, in timp ce al doilea, dinte de ferastrau, este nesimetric. De asemenea, semnalul redresat monoalternanta si bialternanta sunt exemple de semnale nesimetrice care vor avea armonice pare.
Solutia problemei: Daca facem presupunerea ca semnalul dreptunghiular este simetric, semnalul are armonice impare.
(rezolvare: YO2LFM Timisoara, 2009, YO6OWN Brasov, 2010)

"Rezolvarea" este de fapt o regula in cuvinte, regula discutabila si gresita. Regula nu este despre predominanta, ci despre prezenta sau totala absenta a armonicelor pare. Chiar si asa, regula e aplicata gresit. Se da regula, se explica, si se alege raspunsul gresit, cel cu armonici pare.

Adaugarea unei componente continue peste un semnal dreptunghiular (sau de orice alta forma) nu schimba distributia armonicelor. Singura schimbare in spectru va fi aparitia unei componente continue, ca doar aia am adaugat, nu? Nu conteaza daca semnalul dreptunghiular este intre 0 si 5V sau intre -5 si 5V, sau intre -100 si +2000V, e irelevant. Daca factorul de umplere este 50% (asa se subantelege din intrebare) atunci nu va avea componente pare.

Singura posibilitate sa avem si armonici pare ar fi daca factorul de umplere este diferit de 50%. Atunci va avea si componente pare, si componente impare. Care predomina, e cu totul alta discutie, probabil tot cele impare predomina, iar infasuratoarea lor e de forma sinc(x).

Am incercat sa intreb despre asta pe https://www.radioamator.ro/forum/, dar acolo e mai ciudat:

- daca nu esti logat pe forum, poti citi dar nu poti scrie

- daca esti logat (dar nu esti radioamator) nu mai poti nici citi, nici scrie. Te loghezi si nu mai vezi nimic. Perfect!

Imi scapa mie ceva, sau chiar sunt cerute raspunsuri gresite la examenele de radiamator?

:o)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VAX

2

• Ion_Bumbu

2

• cirip

1

• gsabac

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@RoGeorge

Corect! Fara sa specifici factorul de umplere, problema e nedeterminata.

Dar am mai gasit cateva gaini in saitul ala cu exercitii si probleme, asa la o citire pe diagonala. Exemple:

##3#
I7/Ce fel de antena este?

SIngurul raspuns corect este, dupa mine, dipol. "Jumatate de unda" depinde de frecventa de excitatie si dimensiunea fizica, dar despre astea nu se sufla o vorba. Nu ma opreste nimeni sa excit un dipol de 14MHz cu 3.5MHz. De fapt am si facut asa ceva si am adaptat la baza cablului. N-a tusit.

##5#
I12/Cat este atenuarea pe octava?

Iarasi, problema e pusa incomplet.

Daca atat fundamentala cat si octava pica in banda de trecere, nu e nicio "atenuare pe octava".

Daca frecventele pica in banda de oprire, atunci atenuarea e de 12dB ptr ca filtrul are 2 poli, iar un pol da 6dB/octava (sau 20dB/decada).

Daca una e hais si una cea, atunci e ceva intre.

Pfff ... SI te mai miri de nivelul unor mari carturari, care ne indruma pe ici pe colo.

Link spre comentariu

Probabil ca sunt mai multe intrebari ciudate si/sau raspunsuri gresite.

Dupa ce am intalnit minunea cu armonicele, n-avea rost sa citesc mai departe si sa risc sa raman cu cine stie ce idei gresite.

Decat ceva gresit, mai bine deloc!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa este cind un examinator nu cunoaste gramatica limbii romane, se intimpla chiar la exameme banale de admitere

sau bacalaureat si in acest caz nu se cunoaste teoria si practica semnalelor. Cine oare emite sau poate emite semnal

dreptunghiular in antena, poate cel mult un semnal cu armonici sau oscilatii parazite, care este posibil sa deranjeze.

Asta este poza cu armonicile.

post-238209-0-52984800-1506239576_thumb.png

Se vad armonici impare la simetrie si acelasi spectru pentru factor de umplere mai mare sau mai mic de 50%.

In legatura cu raportul lor, variaza in functie de factorul de umplere.

@gsabac

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Vizitator frankie

Este foarte fain ca barfiti pe la colturi, nu ajuta pe nimeni.

Da, sunt mai multe greseli in raspunsurile si enunturile de la ANCOM. Am compilat o lista de vreo 15 cu problemele si corectiile propuse, le-am trimis la FRR, nu s-a intamplat nimic, le-am trimis si la ANCOM, nu s-a intamplat nimic. Voi ce ati facut? Intr-un hobby al comunicarii, radioamatorii au probleme mari de comunicare. Am observat asta de muulti ani, si nu s-a schimbat nimic inca.

Ce e pe yo9ina posibil sa fie ramas in urma, subiectele de pe examyo.scienceontheweb.net e copiat fara jena, dar nimeni nu mai copiaza si cand apar corectii... Treaba lor.

Eu pun totul pe github deci simplu.

Seria cu 'armonice pare, impare' cred ca rezolvarea data e corecta, dar enuntul e incomplet, deci cu enunt incomplet nu se poate selecta nimic. Asa ca a ramas selectat ce crede ANCOM-ul.

Sa stiti ca ANCOM a primit problemele astea de la FRR, a fost un fascicul alcatuit prin 1997-2000 nu mai stiu exact. Au mai pus si ei ceva si gata.

Daca vedeti "gaini" - da, tot posibilul, fiindca sunt facute de oameni. Notificati-le, am tot corectat, fiecare corectie face sistemul mai bun. Acum decizia e a fiecaruia - ori pune o notificare de problema si poate o rezolvare (exista colectare de erori si sugestii pe examyo) fiindca ajuta comunitatea de radioamatori, ori da cu piatra fiindca cineva a facut ceva, barfeste si asta e egal cu zero.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări