Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

curatare schimbator caldura saunie duval F25e

Vizitator user25

Postări Recomandate

Vizitator user25

Salutare tuturor :),

Am o centrala saunie duval si vreau sa demontez schimbatorul de caldura principal pentru a-l spala. Problema e ca are doua imbinari stanga dreapta care par sudate si singurele piulite se afla dupa imbinari la pompa de recirculare si undeva in dreapta. Tevile sunt cotite si trecute printr-un perete despartitor...deci imposibil de demontat.

Deci cum se poate demonta/curata schimbatorul de caldura? Oare producatorul a facut intentionat imbinarile astea ca sa nu demontam schimbatorul?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• manolo

3

• gsabac

3

• gcom61

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se poate curata si fara demontare;faci o mica instalatie folosind o pompa exterioara cu un circuit in care adaugi sare de lamaie.Eu la instalarea centralei am prevazut in circuit un tronson de pexal pe circuitul de alimentare cu apa potabila.Doar inchizand robinetul de apa potabila si inlaturand acel tronson, pot spala chimic schimbatorul.Ca si pompa,poti folosi chiar si o pompa pt masina de spalat cu specificatia ca aceasta sa fie montata mai jos decat centrala cu 30-40cm.In circuitul de calorifere ,eu folosesc apa dedurizata.

Link spre comentariu
Vizitator user25

@manolo am atasat poze cu ceva similar pe internet. in poza 2 aceste imbinari sunt demontate. nu stiu daca e nevoie de unelte speciale pentru montare/demontare.

post-252795-0-17523800-1506237960_thumb.jpg

post-252795-0-86983200-1506237968_thumb.jpg

Editat de user25
Link spre comentariu

Tragi clemele de metal de pe tevi si scoti schimbatorul...e simplu.La montarea in centrala(dupa spalare)e bine sa schimbi si o-ringurile cu unele noi.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am schimbat o centrala Ariston din 2001care avea probleme cu circulatia prin schimbatorul de caldura, cu una noua in condensare din 2016.

Practic la fiecare inceput de flacara se auzeau troznituri in schimbator, iar dupa 10-30 de secunde incetau.

De curiozitate a demontat-o sa vad ce depuneri sunt pe interior. Am constatat ca schimbatorul este de inox, sudat cu zeci de tevute

si aripioare si pe interior am vazut depuneri albicioase ca niste ciorchini si multe depuneri negre, groase de citiva mm.

Flacara le supraincalzea si la exfolierea de pe schimbator dadea acele troznituri. Aceleasi fenomen este la refiertul cafelei

cu mult zat in fund.

Indepartarea acestora trebuie facuta in functie de metalul din care este facut schimbatorul, cu solutii puternice adaptate,

in cantitate mare, ca sa poata sa dizolve depunerile si timp indelungat de recirculare.

Cred ca ar trebui sa apelati la un SRL specializat, ca sa obtineti un rezultat bun si fara sa se corodeze schimbatorul

si eventual sa se formeze pori.

Depunerile s-au format in principal datorita apei de robinet si reincarcarii de multe ori, dupa golire,

dar si datorita eroziunii tevilor, caloriferelor si pompei.

La centrala noua am folosit apa distilata si antigel Ariston cu durata de viata de 10 ani,

si daca va fi nevoie, am prevazut vase ca sa il recuperez si sa il refolosesc la umplere, dupa filtrare.

Din cite am citit, este posibil sa fie colmatate si tevi, coturi din centrala sau filtre externe.

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Cred ca vorbesti de cazanul centralei,si nu de schimbatorul de calura pentru ACM.

Incarcarea instalatiei o poti face prin trecerea apei printr-un filtru cu polifosfat ,avind in amonte un filtru de impuritati.

Link spre comentariu

La central Ariston, este un monobloc care are 2 semiolandeze 1/2 pentru ACM si 3/4 pentru fluidul de incalzire.

Schimbatorul de caldura este deci intern pentru acest model.

In poza postata, acesta este un schimbator de incalzire (cazan) dupa documentatie, nu schimbator de caldura.

post-252795-0-86983200-1506237968.jpg

@gsabac

Editat de gsabac
Link spre comentariu

Aceasta este poza completului, l-am pastrat.

post-238209-0-03994900-1506258060_thumb.png

De fapt in povestea sa este de adaugat ca pe ACM functionarea era corecta, fara troznituri,

colmatarea s-a produs pe tevile cu lichid termic.

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări