Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vama echipament de test R&S din India

Vizitator

Postări Recomandate

Nu stiu cum e la voi dar TVA-ul se aplica la valoarea produsului + transport, cel putin la mine transportul nu apare pe o factura separata.

Ce nu am inteles la Posta Romana: De ce te pune sa mai platesti 8 lei, doar la produsele de peste 10Euro / dolari (aici e ceva neclar), drept taxa prezentare vama ?! Adica cele sub 10E sar peste vama?

Nu ar strica ca unele afirmatii sa fie insotite de dovezi scrise! Presupun ca legislatia vamala este undeva scrisa si nu e doar "folclor".

Posta e posta si vama e vama .Sunt institutii separate

Nu le confunda . Un colet este primit in posta . Posta este obligata sa prezinte vamei coletul daca acesta cade sub incidenta legii respective .Asta e un serviciu care se taxeaza si care e platit de client . Adica aia 8E .

Un colet cu valoare sub 10E nu se vamuieste . Pe de alta parte , cel mai corect ar fi sa iei legatura cu un agent vamal pentru un caz anume . Altfel o sa dezbatem legea vamala aici , ca in parlament .

Nu suntem la tribunal sa insotim afirmatiile cu inscrisuri !!

Gasesti legislatia in Monitorul oficial .

Link spre comentariu

ndor te plictisesti? De ce te bagi in discutie daca nu te pricepi?

Posta te taxeaza cu 8 LEI (nu euro) doar daca valoarea coletului este > 10 Euro (deci platesti TVA si/sau taxe vamale). Totusi cel ce ma intreaba cat am platit pe colet este ofiterul vamal, deci nu posta Romana. Asta inseamna ca pachetul meu a trecut pe la posta si a ajuns la vama ! Nu are cum sa ajunga direct la vames fara posta. Corect? Dar daca coletul e sub 10 E nu platesc nimic la posta! Adica coletul a urmat alt drum? A fost altfel manipulat / prezentat?

Nu suntem la tribunal sa insotim afirmatiile cu inscrisuri !!

Gasesti legislatia in Monitorul oficial .

Atunci hai sa mancam kkt turcesc doar de dragul de a posta pe forum!

Ex: Anumite bunuri nu se supun vamuirii daca declari ca sunt pentru curatarea oceanului eteric planetar! Nu mai bine spui clar si la obiect ce bunuri? Sau faci trimitere la lege / articol fara sa-mi spui asa pe langa subiect?

E ca si cum eu as spune ca despre PDA gasesti in monitorul oficial. Ce zici? Gasesti?

RoGeorge imi cer scuze pentru offtopic dar informatiile trebuie prezentare corect, nu distorsionat asa cum se intampla in institutiile acestui stat bolnav.

Pentru ce-i ce se plictisesc le recomand un reportaj Antena 3 (nu este despre Basescu, Ponta, Iohannis, PSD, Soros ....)

https://www.youtube.com/watch?v=vEBOoTUC-e4

Link spre comentariu

De fapt nu ajunge exact in vam, exact se numeste ''oficiu postal cu asistenta vamala''. este de obicei o incapere in care in anumite zile/ore vine un angajat al vamii si fiecare cu treba lui. Coletele neeliberate stau intr-o incaprere care in lipsa vamesului este sigilata, iar sacii cu colete sosesc doar in ziua cind este functionar vamal. asta in provincie, nu stiu daca in alta parte -si nu cred- sint oficii dedicate, posibil in bucuresti sa fie doua!

Link spre comentariu

Vreau sa cumpar de pe ebay un Protocol Analyzer produs de Rohde & Schwarz.

Este un fost echipament industrial pentru teste radio GSM, acum echipamentul este obsolete, R&S CMRU.

Vreau sa-l cumpar si sa-l folosesc ca persoana fizica, in scopuri didactice/hobby.

Nu sunt radioamator, iar echipamentul nu este o statie de emisie/receptie.

Intreb aici, la tradioamatori, pentru ca e probabil ca radioamatorii sa aiba deja experienta in astfel de achizitii.

Pretul de catalog la R&S a fost foarte mare, probabil pe la un sfert de milion de dolari.

Pretul normal de vanzare pe ebay este de aproximativ 500 de dolari, la care se adauga vreo 600-700 dolari transportul din India.

Stie cineva ce taxe trebuie platite, va rog?

Daca a fost produs in EU (scrie pe el R&S, made in Germany), dar acum il aduc din India, se mai plateste vama?

Daca se plateste vama, procentul vamal va fi aplicat la pretul de catalog, 250000$, sau la pretul de pe factura ebay, 500$?

Platesti TVA in vama la suma totala (suma platita pentru aparat + transportul) si comisionul vamal (o suma relativ mica).

Nu ai specificat cum anume il vei primi, respectiv cum va fi expediat (posta sau firma de curierat)?

Solicita in mod expres vanzatorului sa scrie in acte si pe pachet numarul tau de telefon. Daca ai noroc, vei fi contactat de comisionarul vamal (eventual al postei ) si-i poti trimite documentele pe email (extrasul platii din paypal). Asa s-a intamplat la posta in cazul meu in ultimii ani. Daca vei avea acest noroc, atunci fii istet si cauta sa-i trimiti comisionarului vamal si un screenshot de la licitatia ebay si eventual si numarul incadrarii tarifare TARIC (sigur este cu 0% vama, verifica ce incadrare trimiti), astfel se reduc sansele sa fie incadrat in alta parte si sa ai vreo surpriza, si nici nu mai intarzie cautand anapoda in TARIC mai ales ca acest gen de aparate nu apar denumite ca atare in TARIC.

Daca este trimis prin curier cu declaratie de la expeditor si cu factura atasata la vedere e posibil sa platesti TVA la suma din factura.

Daca este trimis fara valoare declarata, atunci tipareste documentul de plata din paypal ca mai sus si la suma respectiva platesti TVA.

Oricum ar fi, Iti recomand ca odata cu extrasul din paypal sa trimiti si screenshot dupa licitatia castigata, cu sumele respective, sa nu existe dubiu.

Cand ti se cer, nu incerca sa trimiti acte false, si nu incerca sa prostesti pe cei de la vama, fii cinstit: daca vreodata te lasa, te lasa pentru ca vor ei, insa cel putin in cazul meu nu s-a intamplat. Tariful de import este unic si nu exista vreunul special pentru hobby, obsolete, etc., deci n-are rost nici sa aduci aminte de asta ca incercare de a-i indupleca in vreun fel, si nu le consuma inutil timpul, fii multumit ca aparatul ti-a ajuns bine (ceea ce iti doresc!).

Eu intotdeauna am urmarit si am fost mai multumit sa rezolv repede, si am platit ce era de platit pentru ca intotdeauna in socoteala de dinaintea cumpararii am tinut cont de taxele ce urmam a le plati aici, am tinut cont de tot si nu m-am bazat pe vreo scapare si nici nu am incercat altceva decat calea legala. Nu poti fi sigur niciodata despre ce se poate intampla, mai bine sa stii ca esti ok orice ar fi... Am avut un caz cu ani in urma la posta (R&S SMHU) cand dupa ce am dat actele si coletul a fost deschis in prezenta mea, s-au gasit inauntru si actele expeditorului... cu exact aceleasi sume. Iti dai seama ce ar fi iesit daca as fi procedat precum unii si altii? Si in plus, tot atunci vamesul a verificat si denumirea exacta a aparatului, citind-o personal de pe panoul frontal si comparand cu actele... iti dai seama ca nu degeaba s-a intamplat atunci asta, cand printre pitiponcii ce incercau sa-i convinga ca smartfoanele primite de ei sunt telefoane de duzina care ar face numai 10 USD bucata si chipurile ofuscati despre ce tara de rahat avem dom'le ca li se cer acte, inainte de a pleca inapoi acasa trimisi sa aduca extrasele din paypal,... am aparut eu cu un SMHU?!

Succes!

CMRU,... sau CMU?

Link spre comentariu

Mersi pentru detalii, Traian B.

Motivul pentru care am intrebat aici nu este pentru ca vreau sa ma eschivez de la plata taxelor.

Am intrebat pentru ca este o discrepanta foarte mare intre pretul de catalog si cel de vanzare pe ebay. Undeva am citit ca, daca la vama exista suspiciuni, atunci vamesul are dreptul sa foloseasca pretul de catalog. In cazul meu, pretul de cumparare din factura ar fi de 500 de ori mai mic decat cel de catalog, destul de suspect pentru oricine nu stie piata echipamentelor de testare.

Daca vamesul decide sa-mi puna taxa vamala pe un sfert de milion de USD, atunci ar insemna sa nu pot scoate coletul din vama si sa pierd cei 1000+ USD dati pe achizitie si transport. De asta intreb.

Scuze, CRTU, nu CMRU. Am gasit la vanzare si CMU200, si CRTU aproape la acelasi pret, pe la 500 USD + transport. Din ce am citit, CMU200 si CRTU folosesc acelasi hardware, doar ca CRTU a fost vandut ca echipament dedicat pentru testare GSM. Nu prea se gaseste documentatie si nici manuale nu sunt pentru CRTU, asa ca e ceva mai ieftin pe ebay.

Ce vreau eu, de fapt, este in primul rand un analizor spectral la maxim 1000-1500 EUR, toate taxele incluse. In USA sunt tone, in EU n-am prea gasit, si sunt prea grele pentru transport din USA in RO.

Mai exact, caut cam asa:

• limita maxima cel putin 3GHz (vreau sa poata vedea WiFi), dar ar fi bine si ceva scula mai veche care sa poata vedea pana la 20GHz-50GHz (ma gandesc aici la HP 8566B sau similare)
  • limita minima sa inceapa de la cativa KHz, ca sa poata fi folosit pentru surse in comutatie, etaje care autooscileaza, etc.
  • un tracking generator integrat ar fi foarte util (nu am generator de semnal pentru > 100MHz)
  • Spectrum Analyzer clasic, chiar si analogic e OK, dar as prefera ceva mai nou, de ex un VNA
  • interfata cu calc pentru teste mai complicate, de ex daca ar avea SCPI ar fi perfect
  • buget 1000-1500EUR cu toate taxele si transport inclus
Link spre comentariu

Ati putea scapa de suspiciunea unei eventuale " evaluari " fortate in Romania daca vanzatorul il declara defect ... " for spare parts " . Inteleg ca va veni fara accesorii , documentatie , ambalaj original etc .

Link spre comentariu

Mersi pentru detalii, Traian B.

Motivul pentru care am intrebat aici nu este pentru ca vreau sa ma eschivez de la plata taxelor.

Am intrebat pentru ca este o discrepanta foarte mare intre pretul de catalog si cel de vanzare pe ebay. Undeva am citit ca, daca la vama exista suspiciuni, atunci vamesul are dreptul sa foloseasca pretul de catalog. In cazul meu, pretul de cumparare din factura ar fi de 500 de ori mai mic decat cel de catalog, destul de suspect pentru oricine nu stie piata echipamentelor de testare.

Daca vamesul decide sa-mi puna taxa vamala pe un sfert de milion de USD, atunci ar insemna sa nu pot scoate coletul din vama si sa pierd cei 1000+ USD dati pe achizitie si transport. De asta intreb.

Scuze, CRTU, nu CMRU. Am gasit la vanzare si CMU200, si CRTU aproape la acelasi pret, pe la 500 USD + transport. Din ce am citit, CMU200 si CRTU folosesc acelasi hardware, doar ca CRTU a fost vandut ca echipament dedicat pentru testare GSM. Nu prea se gaseste documentatie si nici manuale nu sunt pentru CRTU, asa ca e ceva mai ieftin pe ebay.

Ce vreau eu, de fapt, este in primul rand un analizor spectral la maxim 1000-1500 EUR, toate taxele incluse. In USA sunt tone, in EU n-am prea gasit, si sunt prea grele pentru transport din USA in RO.

Mai exact, caut cam asa:

• limita maxima cel putin 3GHz (vreau sa poata vedea WiFi), dar ar fi bine si ceva scula mai veche care sa poata vedea pana la 20GHz-50GHz (ma gandesc aici la HP 8566B sau similare)
  • limita minima sa inceapa de la cativa KHz, ca sa poata fi folosit pentru surse in comutatie, etaje care autooscileaza, etc.
  • un tracking generator integrat ar fi foarte util (nu am generator de semnal pentru > 100MHz)
  • Spectrum Analyzer clasic, chiar si analogic e OK, dar as prefera ceva mai nou, de ex un VNA
  • interfata cu calc pentru teste mai complicate, de ex daca ar avea SCPI ar fi perfect

NU mi s-a intamplat niciodata la posta ca vamesul sa incerce sa evalueze altfel decat dupa documentele ce le-am prezentat, repet: in conditiile in care am prezentat toate documentele corecte si fara a lasa loc de interpretare.

Sa stii ca unii dintre vamesii respectivi nu sunt deloc p'afaristi, tot ce s-a importat si se importa in tara asta trec -cel putin ca si acte- pe la ei (a fost o vreme cand la firma la care lucram ma ocupam inclusiv de importul pieselor de schimb, traducere facturi pentru vama...), si in al doilea rand sunt si ei oameni. Sunt oameni in sensul ca isi sau seama ca eu, tu sau X n-o sa aducem ca persoane fizice produse de o juma de milion de euro, si apoi sunt si ei niste angajati care ca si noi uneori au mult de lucru si vor sa-si faca treaba repede, nu stau sa piarda timpul cautand cai verzi pe pereti cand nu este cazul si au acte ok. Adica pana la urma pentru actele prezentate de tine tu raspunzi...

Da,.... tu, eu, stim care era pretul de catalog al acelui aparat in urma cu 15 ani, dar asta nu mai este relevant. La urma urmei ai la indemana exact ce cere legea, act de achizitie din ebay si dovada sumii platite si oricand poti arata inclusiv licitatia din ebay. Subevaluarea si reevaluarea se refera la declaratia falsa facuta in scopul inselarii statului, nu la faptul ca ceea ce in urma cu 10 ani costa 1 milion azi costa doar o mie...

Cele mai mari griji sunt ca aparatul sa fie ok de la expediere, sa fie ambalat bine si sa-ti ajunga cu bine.

Nu stiu ce altceva ai putea cumpara in 1500$ care sa satisfaca acele cerinte, dar sunt sigur -si am mai scris asta odata aici- la suma la care se poate gasi CMU200/CRTU nu se poate cumpara altceva mai bun si mai util, si la cat de raspandit devine cred ca la nevoie poti gasi si o imagine a HDD-ului daca va fi nevoie.

Eu as lua CMU200 si nu CRTU, din motiv ca CMU este mult mai raspandit si mai cunoscut, dar asta este o chestie personala. Din cate stiu, daca dpdv hardware este cam acelasi cu CMU200, totusi CRTU parca este cu Win2000 (?!) si s-ar putea sa mai existe si alte diferente dpdv software deoarece CRTU a fost destinat a functiona in sisteme de masura automate, intereseaza-te despre asta ca sa fii sigur, dar oricum sigur se gasesc mai multe informatii despre CMU decat despre CRTU. Atentie la optiuniile incluse si in plus observa faptul ca pentru ambele aparate, ca instrument stand alone nu permit lucrul in regim de SNA (adica SA + TG), SA si generatorul sunt accesibile doar separat, deci generatorul inclus nu poate fi utilizat ca TG pentru analizorul inclus, in firmware generatorul nu poate fi facut sa vobuleze sincron cu SA, acesta este motivul pentru care eu nu am cumparat. Daca doresti neaparat SA+TG, trebuie fie sa-i adaugi un modul chinezesc aparut mai de curand care se gasea la un moment dat pe ebay, fie sa-l utilizezi cu un soft de control care sa controleze separat SA si TG simuland un SA+TG (ceea ce poate fi insa lent), fie sa mai astepti si eventual sa mai adaugi ceva la suma incat sa poti cumpara un SA+TG.

Frecventa minima la CRTU si CMU parca este 10 MHz din cate-mi amintesc si nu stiu daca permite "underrange".

In suma specificata nu prea sunt sanse sa gasesti aparate de uz profesional care sa faca tot ce vrei tu, adica poti eventual gasi un SA, dar de VNA la 3 GHz modern cu SCPI etc., trebuie sa ai mare noroc sa gasesti fara sa mai adaugi ceva.

Daca este vorba despre aceste CRTU din India (ce includ si controlerul CRTU-PU), eu vad ca sunt expediate prin DHL.

Vrei neaparat sa includa si CRTU-PU? CRTU-RU din UK, le-ai vazut?

Succes!

Link spre comentariu

Da, acolo le-am vazut. La optiuni m-am uitat, aveau ce cautam. Nu tin neaparat sa aiba CRTU-PU, dar cele din India il au. Cred ca fara PU nu se poate folosi modulul IQ, dar nu sunt sigur. In UK n-am vazut, unde?

Intr-adevar, SA incepe de la 10 MHz, asta mi-a taiat mult din elan. Domeniul KHz-ilor ar fi fost probabil singurul pe care l-as fi folosit. In RF nu prea am treaba, un RTL-SDR de 10 dolari mi-e destul. Vreau un SA mai mult de curiozitate, decat de trebuinta.

:o)

Alte lucruri care nu-mi plac ar fi ca e mai scump transportul decat aparatul, si ca pare sa nu aiba specificatii prea bune. La cat a costat nou, ma asteptam sa aiba specificatii mai grozave. Probabil ca le interpretez eu gresit, altfel nu inteleg de ce in unele locuri pare mai slab decat un SA entry-level din familia Rigol sau Siglent.

De exemplu: luate din specificatiile CMU200 http://www.upc.edu/sct/documents_equipament/d_175_id-448.pdf

- pag 7/48, Phase noise <-100dBc, 1Hz (SSB f<2.2GHz, la offset 20 KHz to 250 KHz). E mult sau e putin? Nu stiu daca la frecventa de ordinul GHz e normal sa fie atat, dar amaratul meu de generator Rigol DG4102 are Phase noise <-115dBc, 1Hz (SSB f=10MHz, la offset de 10 KHz)

- pag 10/48 DANL <-95...-100dBc. Nu inteleg de ce e dat relativ la purtatoare si 1KHz, la alte SA l-am vazut dat relativ la mW, nu la purtatoare, si pentru o banda de 10-100 Hz normalizat la Hz. De exemplu e <-110 dBm la cel mai slab Rigol, DSA815, iar la un SA R&S din seria FPC1000 este de ordinul <-130...-150dBm fara preamplificator.

Pe scurt, nu stiu daca e o idee buna sa cumpar un CMU sau CRTU. Despre vama m-am lamurit, multumesc pentru explicatii, nu e felul meu sa umblu cu ciaoara vopsita, asa ca nu cred ca vor fi probleme.

Problema e ca nu pare a fi o scula de referinta, sau cu specificatii de neatins, incat sa merite cumparata chiar daca nu o exploatezi zilnic. Ar fi OK la 500, cat cere vanzatorul, dar nu la 1500, cat ma va costa in final. Deja sunt routere cu Wi-Fi la 5GHz, iar CMU merge doar pana la 2960MHz.

Inteleg ca ce as vrea eu nu se poate la 1500$. Oricum, mersi foarte pentru indrumari.

Cred ca-mi comand un ADALM-PLUTO de 100$, sa am cu ce ma juca in RF, si termin cu toata agonia ebay-ului.

Link spre comentariu

Sunt multe SDR-uri.

ADALM-PLUTO imi placea ca e open source, are suport pentru GNU-Radio si Matlab Simulink, schemele sunt publice, e facut de Analog Devices, are RxTx duplex, poate fi acordat in 70 MHz - 6 GHz, are si un Zynq pentru cine vrea o platforma cu FPGA si 2 core-uri ARM.

Are si dezavantaje mari: semnal aproape dreptunghiular, fara filtre, referinta un CXO cu ppm mare, mai multe. Dar, ca platforma pentru experimente RF sau ca devboard cu Zynq, merita.

Deocamdata e unobtainium, nu e pe stoc nicaieri,

Link spre comentariu

LOL, ala e, dar de 3 ori mai scump? Nu, mersi! E doar for fun, nu-i nicio graba.

La banii aia poti lua de pe ebay un Spectrum Analyzer de laborator (si de firma buna), daca ai rabdare sa le vanezi pe la licitatii.

Prefer sa mai astept 3-4 saptamani si sa comand un Adalm-Pluto de la Mouser sau Digikey EU cu 100$, toate taxele si transport incluse, daca pana atunci nu apare ceva mai interesant.

Deja am o lada plina cu devboard-uri abandonate. Probabil ca si Adalm-Pluto va sfarsi tot in lada aia, dupa vreo 1-2 saptamani.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am gasit un analizor spectral care aproape ca se incadreaza in toate cerintele:

Siglent SSA3021X - 1725 Euro, toate taxele legale incluse, inclusiv livrare in Bucuresti, Romania. Smecheria nu e la taxe, smecheria e ca SSA3021X este un instrument la care se pot cumpara/descuia performante mai tarziu, dupa ce l-ai cumparat. De exemplu, SSA3021X este un analizor spectral pana la numai 2.1 GHZ. Cine vrea, poate sa faca upgrade online la 3 GHz. Instrumentul de masura este acelasi pe care il ai deja pe masa, doar ca, daca platesti online, ti se trimite un cod care descuie instrumentul, si astfel il lasa sa functioneze pana la 3 GHz. Pe scurt, cand cumperi varianta ieftina, cumperi acelasi instrument, cu aceeasi electronica ca instrumentele mai scumpe, doar ca instrumentul tau cel ieftin a fost incuiat (limitat) din software, astfel incat sa i se reduca performantele.

Bineinteles, intre timp lumea a aflat deja cum se pot descuia limitarile de performanta. Cu alte cuvinte, pentru utilizari amatoricesti poti cumpara un instrument mai ieftin, pe care il poti descuia mai tarziu, astfel incat instrumentul sa atinga performantele lui maxime (fara sa platesti in plus upgrade-uri). Exemplu (de la Batronix, pentru ca am mai cumparat de la ei 3 instrumente, iar de fiecare data serviciul lor a fost ireprosabil): http://www.batronix.com/shop/spectrum-analyzer/Siglent-SSA3021X.html

Deocamdata n-am comandat unul, dar e pe lista scurta a lui Mos Craciun.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pare intersant, mersi de link.

Treaba e ca deja nu mai stiu daca vreau pe masa un monstru de 30-50 Kg, care consuma cateva sute de W, si pentru care nu se gaseste documentatie. Deasemenea, zero suport sau garantie. Specificatiile pe partea de SA pentru R&S CRTU sunt mai slabe decat cele de la Siglent SSA3000X.

In acelasi timp, diferenta mare e ca CRTU e de fapt un VNA care are si un SA (plus alte functionalitati foarte interesante, in functie de optiunile hardware/software), costa pe jumatate fata de Siglent, si e scula industriala, facuta sa mearga non-stop. Avantaje deloc de neglijat.

Lunile urmatoare deja nu prea mai am timp pentru joaca de-a RF-ul, si nici nu pot sa zic ca am o mie-doua de euro de bagat intr-un instrument pe care n-o sa-l pornesc mai mult da 3 ori pe an. Mi-ar placea sa am si un SA, dar nu am o nevoie reala pentru el.

Grea decizie. Cred ca cel mai intelept ar fi sa renunt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări