Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

filtru mecanic 200khz

florinnn22

Postări Recomandate

• Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

4

• MiniTehnicus

1

• florinnn22

1

• vio2007

1

cateva date in germana pentru MF 200+E-0310/2 , dintr-u anunt de pe eBay, nu sunt date impedanta si valorile conensatorilor de acord, este filtru SSB.

Link spre comentariu

Filtrele electromecanice RFT (Teltow) au fost utilizate in aparatura fabricata in fosta RDG (receptoare EKV, EKD si echipamente de telefonie) si au codificari de genul:MFxxx-yyyy/z pentru cele normale (AM/FM/CW/etc.)sau:MFxxx-a-yyyy/z pentru cele de SSB, caz in care "a" este "-E" pentru filtrele de LSB sau "a" este "+E" pentru cele de USBin situatia de fata este vorba despre un filtru de USB ("+E" = USB)."xxx" codifica in primul caz frecventa centrala a filtrului iar in cazul celor de SSB codifica frecventa purtatorului ("200+E" inseamna 200 kHz frecventa purtator in acest caz)."yyyy" inmultit cu 10 da largimea de banda in Hz ("0310" x 10 = 3100 Hz)"z" presupun ca este versiunea/tipul de filtru (eventual diferite dupa nr. de poli, etc.)Impedantele la porturi pentru cele de 200 kHz SSB sunt de ordinul 1...3 kohmi si pot sa nu fie identice pentru cele doua porturi ale aceluiasi filtru, capacitatile de acord putand fi si ele diferite pentru cele doua porturi ale aceluiasi filtru. Valorile capacitatilor de acord sunt inscrise pe fiecare filtru, la cele doua capete, si au valori diferite pentru fiecare filtru in parte.Original filtrele se livrau impreuna cu aceste capacitati. In cazul in care se recupereaza din aparate, este bine sa se recupereze si acei condensatori de acord.Din cate-mi amintesc, la unul dintre capetele filtrului portul respectiv (bobina) prezenta o priza mediana ce poate fi folosita ca intrare/iesire simetrica (imi amintesc ca in urma cu vreo 15 ani am incercat intr-un Rx un mixer 10,7MHz -> 200 kHz cu 2 FET-uri KP302 in push-pull cu sarcina pe acest port simetric de la un MF200+E si a functionat).

Link spre comentariu

Daca este cineva interesat de acest tip de filtre anunt ca am recuperate din echipamentele de "curenti purtatori" casate de Romtelecom.Cine vrea, achitind taxele postale si contravaloarea unei beri primeste modulul cu acest filtru, complet echipat.Detalii poate oferi si yo9hrb, cindva i-am trimis doua-trei cablaje.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu am date dar am filtrul.Imi pare rau dar nu te pot ajuta.Daca vrea cineva filtre am destule, dau gratis cablaje ca ala din foto, conditia e sa nu fac colete .Daca sunteti mai multi doritori trimit un singur colet si apoi impartiti intre voi.Urasc sa fac colete!

Posted Image

YO8TPP-Ovidiu

Link spre comentariu
  • 11 ani mai târziu...

Din pacate nu am date despre aceste filtre, ma puteti ajuta?

20190512_155321_zpsanq5nfn9.jpg

20190512_155038_zpsl5dytbd0.jpg

20190512_155041_zpsrtzjxc7q.jpg

20190512_154954_zpsz7gxzkne.jpg

20190512_154946_zpszaaxdmfh.jpg

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu

Este un tabel undeva pe forum ... , il caut ( l - am salvat ) . Daca il gasesc , il repostez .

P.S. - placile par a fi din echipamente cu curenti purtatori ...

Editat de gauss
Link spre comentariu
6 hours ago, Ovidanie said:

Din pacate nu am date despre aceste filtre, ma puteti ajuta?

Numarul de dupa MF reprezinta frecventa purtatorului la filtrele de banda laterala (filtrele pentru banda laterala sunt cele care contin "E"  in denumire, E = Einseitenband = banda laterala unica), si reprezinta frecventa centrala la celelalte filtre (adica la cele fara "E" si care-s pentru AM/CW/RTTY), iar pentu a afla largimea de banda inmultesti ultimul numar cu 10 Hz. Ce este scris dupa "/" reprezinta versiunea de filtru (difera caracteristicile, numarul de poli, etc).

De exemplu...  MF200+E-0310 este filtru pentru USB (+E), pentru frecventa purtatorului de  200 kHz (MF200), avand largimea de banda de 3100 Hz (0310 x 10 = 3100 Hz). Filtrul similar pentru LSB este MF200-E-0310 (-E inseamna LSB).   MF200-0310 este in schimb filtru pe frecventa centrala de 200 kHz avand largimea de banda de 3,1 kHz, iar MF203,825-0008 este pe frecventa centrala de 203,825 KHz avand largimea de banda de 80Hz.

Ai deci acolo si filtre avand largimea de banda de numai 80 Hz (!!!) dar care-s pe frecventa centrala de 203,825 kHz (EKD500 are de 110 Hz pentru CW, pe 200 kHz), astea le gasesti doar prin echipamente profesionale si de obicei sunt utilizate pentru obtinerea sau filtrarea si extragerea purtatoarei in cazul receptiei transmisiilor ISB cu purtatoare redusa...

Modulele nu sunt din EKD ... Cumva EKV sau chiar si mai vechi ca generatie... ?!

Link spre comentariu

Cred ca sunt carduri din echipamentele de curenti purtatori DDR-iste, care erau candva pe la Telefoane.

Cele cu filtre inguste sunt sigur boxele de masura. Pe filtrul de 80Hz poate era extras semnalul pilot.

Nu am apucat sa lucrez direct cu ele, au fost scoase la pensie in favoarea celor digitale.

Am lucrat cu niste radiorelee construite cam pe acelesi principii.

Filtrele sunt OK, pentru BFO nu am gasit cuart si nu am avut chef de divizari asa ca folosesc un Colpitts.

Ma rog, receptorul nu il folosesc curent, e mai mult de suflet.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări