ndor Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 Intodeauna un filtru bine facut pus pe intrare poate face minuni uneori. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 (editat) Subscriu. Circuitele LC ale amplificatorului cu BF981 nu mi se par cele mai potrivite, sunt prea de banda larga si e posibil sa apara interferente. Mai potrivit ar fi un circuit acordat, eventual cu trimmer in mijlocul benzi-70Mhz, atat in poarta cat si in drena tranzistorului. As alege varianta din poza de la postul 1, functioneaza bine si stabil, asta: Editat Ianuarie 3, 2018 de Mark S Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 Un bf996 smd, merge aici? Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 (editat) Žn configurația asta, fara bias rezistiv, merge orice tetroda ptr T1 și orice bipolar ptr T2. Žn locul tetrodei merge și un FET simplu, dar are amplificare mai mica. Rezistenta paralel din drena e necesara doar daca apar oscilații. Fara ea, amplificarea e mai mare și banda mai îngustă. Editat Ianuarie 3, 2018 de Mark S 1 Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 (editat) Mila intreaba: "se pot pune 2-3 cuart-uri in paralel !?" Cred ca se refera la super VXO. In acest caz acel reglaj va avea un domeniu mai mare in zona sigura de functionare decat a unuia singur. https://www.google.ro/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.jessystems.com%2FImages%2F23%2520MHz%2520VXO.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.jessystems.com%2Fmorexcvrs.html&docid=EgR7J20h2u_f7M&tbnid=5WvuMBnbZPZ3dM%3A&vet=10ahUKEwiwpc3KibzYAhUGJVAKHau0AjMQMwgnKAEwAQ..i&w=1198&h=898&client=opera&bih=626&biw=1326&q=super%20vxo%20circuit&ved=0ahUKEwiwpc3KibzYAhUGJVAKHau0AjMQMwgnKAEwAQ&iact=mrc&uact=8 Mark, sunt derutat de cum arata circuitul de intrare, fi, te rog,mai explicit. Stiu ca in configuratia asta (pi) ar mai trebui un cond de cca 20 de ori mai mare. Multumesc. Editat Ianuarie 3, 2018 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 (editat) Mila intreaba: "se pot pune 2-3 cuart-uri in paralel !?" Cred ca se refera la super VXO. In acest caz acel reglaj va avea un domeniu mai mare in zona sigura de functionare decat a unuia singur. https://www.google.ro/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.jessystems.com%2FImages%2F23%2520MHz%2520VXO.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.jessystems.com%2Fmorexcvrs.html&docid=EgR7J20h2u_f7M&tbnid=5WvuMBnbZPZ3dM%3A&vet=10ahUKEwiwpc3KibzYAhUGJVAKHau0AjMQMwgnKAEwAQ..i&w=1198&h=898&client=opera&bih=626&biw=1326&q=super%20vxo%20circuit&ved=0ahUKEwiwpc3KibzYAhUGJVAKHau0AjMQMwgnKAEwAQ&iact=mrc&uact=8 Mark, sunt derutat de cum arata circuitul de intrare, fi, te rog,mai explicit. Stiu ca in configuratia asta (pi) ar mai trebui un cond de cca 20 de ori mai mare. Multumesc. Am considerat intrebarea lui @mila drept bascalie... am specificat in primul raspuns ca "nu vad legatura"...iar continuarea dumnealui a fost in acelasi ton. Prin asta mi s-a confirmat "bascalia"...iar daca nu este asa, imi cer scuze. Dar nu costa o intrebare mai detaliata, atunci cand cel intrebat spune ca nu pricepe. In fine. Circuitul de intrare este LC serie, acordat, prin bobina L1 si condensatorul notat "C". La 70Mhz se poate exclude acel condensator, marind bobina la aproximativ 25-30 spire. Rezonanta va fi asigurata de capacitatea parazita a bobinei + capacitatea portii primului tranzistor. In situatia asta factorul Q e mai mare. Modul in care e facut desenul aduce a filtru Pi, dar de fapt este ce am scris mai sus. Rezistenta de 100k este ptr polarizarea portii si nu este necesara daca antena este dipol inchis (scurt circuit din punct de vedere galvanic). Ptr antena telescopica sau dipol deschis, trebuie. Sau poate fi inlocuita cu un soc de RF. Editat Ianuarie 3, 2018 de Mark S Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 Nu am facut nici-o bascalie, sunt incepator si in principiu ma intereseaza numai receptia. Nu am intentia sa devin radioamator cu hartia pe perete in rama. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 3, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 In cazul asta, imi cer scuze! Sincer nu am inteles sensul intrebarii, nu stiam la ce anume va referiti si nu dadeati impresia de incepator...de aici confuzia mea cu "bascalia". Exprimarea in scris e uneori ambigua, asta e. Apropo, nici eu nu sunt radioamator cu diploma, dar nu vad asta un impediment, radioamatorismul este o pasiune, un hobby neinterzis nimanui. Tot receptia ma intereseaza si pe mine...la emisie mare lucru nu e de spus. Se construieste un emitator care pur si simplu merge, practic nu mai este nimic de "descoperit" sau de adaugat. @gica70 a inteles intrebarea dvs si a dat raspunsul bun. Deci se pot si au efect. In loc de quarturi eu am folosit filtre ceramice, la acestea frecventa poate fi deviata mai mult ca la quarturi...mult mai mult chiar. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 4, 2018 Partajează Postat Ianuarie 4, 2018 (editat) 1. Intrebarea mea referitoare la circ. de intrare am pus-o nestiind cum sa cuplez bobina si condul la generator de rf. Eu asa fac, aduc prinr-un link de la generator la bobina si cond legati in paralel si cu o sonda masor tensiunea, ma duc mai sus sau mai jos cu frecventa ca sa vad pe unde sunt si apoi intervin ca atare, asta pentru prereglarea circuitului LC. 2. Cum are iesirea acest circuit, in inalta sau in joasa impendanta; asta daca am nevoie sa intru intr-un mixer cu fet sau in inel, de ex. Vad configuratia de repetor la sc-u, asta inseamna ca are impendanta mare la iesire? 3. Sunt iarasi derutat cu: "Condensatorul notat "C" din G1 a MOS-ului este doar ptr reglajul initial si nu este necesar, bobina este autorezonanta pluc capacitatea din G1." 4. Mai este o chestie..aproape toate componentele dintre pini si integrat sunt la masa, ma refer la ultima schema prezentata de mine cu tda 7000. Daca se compara cu celelalte scheme vazute de mine pana acum cu acest integrat se observa ca acele componente sunt aproape toate fata de (+). Desigur in rf este acelasi lucru dar cablajul se schimba! Deasemenea am observat ca anumite valori de conndensatoare nu prea "pusca" cu NBFM. Oricum sunt hotarat sa-l construiesc. Sublinierile imi apartin, deci fi, te rog, mai explicit. Mersi si "La multi ani"! Editat Ianuarie 4, 2018 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 4, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2018 Sa incep cu autorezonanta. Orice bobina realizata fizic are o capacitate parazita intre spire, deci poate constitui in sine un circuit rezonant fara a mai avea nevoie de un condensator extern. Capacitatea e mica, bineinteles, iar asta inseamna un Q mare...dupa cum se stie, factorul de calitate creste proportional cu raportul L/C. Q mare inseamna si selectivitate mare. La amplificatorul prezentat, la capacitatea parazita a bobinei se adauga si capacitatea de intrare a primului tranzistor. Ptr BF996 aceasta capacitate e de 2.6pF, conform datelor producatorului ( input capacitance at gate1 ) Circuitul rezonant format astfel este unul de tip serie, deci de mica impedanta. "Reglajul initial" insemnand ca, cu ajutorul unui trimmer (notat C) sa se stabileasca nr de spire ptr care bobina devine autorezonanta la 70Mhz, dupa care acest trimer sa se inlature, acordul fin facandu-se prin alungirea sau comprimarea bobinei. Desi autorezonanta ofera o selectivitate mai buna, reglajul este destul de dificil, nu recomand pana la urma. In final, bobina sa aiba 10 spire, iar in locul condensatorului C, un trimer de 6-25pF. Referitor la TDA7000, din pct de vedere RF nu are importanta daca acele condensatoare sunt conectate la + sau la masa. Daca ai facut deja cablajul, nu trebuie schimbat, raman conectate la + asa cum e pe cablaj. Totusi schema prezentata nu este ptr NBFM, asa e! E cu Fi standard de 70Khz. Ptr NBFM e cea din postul 61. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 4, 2018 Partajează Postat Ianuarie 4, 2018 Multumesc Mark. cat despre schema chiar ca nu mai inteleg nimic. New Picture (1).pdf Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 4, 2018 Partajează Postat Ianuarie 4, 2018 Si asta: New Picture.bmp Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 4, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 4, 2018 Ce nu este ok..? Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 5, 2018 Partajează Postat Ianuarie 5, 2018 Pai schema este pentru NBFM, asa scrie in articol, iar, in realitate, nu vad acele modificari in filtru. Sa fie ceva greseli? Nu cred ca o asa revista isi permite..In Tehnium mai apareau! Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 5, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2018 " Numai in Romania este posibil asa ceva " Ceva de gen, nu? ) Ne-am autoamagit noi sa credem ca mai rau ca la noi nu se poate iar "dincolo" e locul perfectiunii. Nici pe departe nu-i asa, au si ei "berbecii" lor si nimeni nu e scutit de greseala...cei care au stat mai mult prin strainatate stiu despre ce e vorba. Din pacate si pe net sunt muuuulte scheme concepute "dincolo", gresite, ori cu omisiuni, iar cateva din ele am vazut si postate pe aici. Schema intradevar e gresita, nu e ptr NBFM, dar avem una facuta bine, ce a de la postul 61. Asa ca nu e bai, m-am uitat bine la ea si cu siguranta functioneaza. Apropo, anul trecut am facut si eu una, dupa indicatiile unui radioamator norvegian, iar valorile filtrului FI erau si in acest caz gresite. Normal ca n-a mers decat dupa ce am pus valorile care trebuie. Deci schema de la postul 61 e ok. Condensatorii pot fi conectati la + sau la -, din punct de vedere RF nu are importanta. Link spre comentariu
Postări Recomandate