gica70 Postat Decembrie 13, 2017 Partajează Postat Decembrie 13, 2017 (editat) Tot nu inteleg, adica la intrarea integratului pin 11 vor fi 2 semnale, cel al OL cu cristalul si cel util de la emitator? Nu te supara, chiar nu pricep! Eu am crezut asa, ai un integrat si impreuna cu acel oscilator cu cristal va fi viitorul oscilator local pentru receptor cu un alt integrat. Nu vad altfel pentru ce este acel amplificator-separator cu BF-ul si nu-mi dau seama cum apare semnalul corector pe varicap. Editat Decembrie 13, 2017 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2017 Uite schema si mai simplificata. Sper sa se inteleaga recitind explicatiile anterioare Pe scurt, receptorul cu CD9088 receptioneaza armonica 20 a oscilatorului cu cristal. Semnalul care pleaca spre amplificatorul de emisie e generat de OL al receptorului si este sincronizat prin CAF cu frecventa oscilatorului cu cuart. Tot pe OL al integratului se poate obtine simplu modulatie de frecventa de banda nu prea larga folosind aceeasi dioda varicap ca si CAF-ul ( linia punctata ) Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 13, 2017 Partajează Postat Decembrie 13, 2017 (editat) CD9088 are numai aceste componente externe? Daca zici ca nu este nevoie de discriminator si semnalul de jf inseamna ca numai componentele astea sunt suficiente. Deci asta face parte din emitator, dar pot sa-l folosesc si pentru OL la montajul cu TDA7000 prezentat de mine? (bineinteles, cu cristalele potrivite). Si daca este asa cum zici inseamna ca as putea avea pasi cu valoarea cristalului, de ex de 4mhz daca folosesc un asemenea cristal.Acum am recitit mai bine tot, tu spui acelui integrat "receptor" iar eu ma gandeam la receptorul propriu-zis! Acum am inteles. Editat Decembrie 13, 2017 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2017 (editat) Discriminatorul este obligatoriu sa functioneze, altfel CAF-ul nu merge. Dar nu are legatura cu semnalul modulat, dimpotriva, functioneaza cel mai bine cand indicele de modulatie este 0, adica semnal nemodulat. Schema e asta: Pinii 1 si 2, pot ramane neconectati. Se elimina si touch-urile, butoanele de scan si reset. Se renunta la circuitul de intrare, pinul 12 se pune la masa prin 10nF, iar in 11 intra semnalul, din oscilatorul pilot prin 1pF. Eu am modificat putin oscilatorul din pinul 5, cel ce va genera semnalul util. Se pot utiliza ambele variante, merg la fel. Condensatorii din pinii 6-10 determina FI si sunt absolut obligatorii. Da, se poate folosi la schema cu TDA7000, desi la receptie nu prea e indicat. In cazul asta oscilatorul pilot trebuie f bine ecranat ptr a nu radia semnal in antena. PS: la pinul 5 trebuie o bobina spre + vad ca in schema este omisa. Ptr 144MHz bobina are 3 spire pe diametru 4mm Editat Decembrie 13, 2017 de Mark S Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 13, 2017 Partajează Postat Decembrie 13, 2017 nu ca-mi place mie, dar nu este mai versatil un Si5351 si un atmega sau arduino linga el??? Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 13, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 13, 2017 Ptr unele aplicatii poate, dar in cazul topicului, nu. Aici e vorba de un aparat de mici dimensiuni, foarte ieftin si usor de realizat. Si in acelasi timp cu performante ridicate. Pe partea de receptie clar, CD9088 indeplineste toate conditiile. La emisie din cate se pare, acelasi integrat e castigatorul, prin metoda descrisa mai sus. De ce spun ca solutia e mai buna decat SI si Arduino: In primul rand pretul de cost, dimensiunile si usurinta de realizat practic. In ultima instanta, se poate cumpara un receptor autoscan gata facut, se decupeaza partea cu integratul si piesele aferente (sau chiar placa intregului receptor ptr ca oricum e de mici dimensiuni) si se monteaza in cutia transceiverului. Tot aparatul costa in jur de 3$. Cuartul ptr oscilatorul pilot e in cazul asta de 27.145MHz ( ieftin si usor de gasit ). Alegand o FI de 80KHz, obtinem 27.225MHz, fix frecventa canalului 22 CB, scopul acestui topic. In al 3-lea rand, la emisie trebuie sa avem modulatie de frecventa. Prin aceasta varianta MF se face extrem de simplu si suporta chiar si WBFM. Pe alta parte, frecventa generata analog, direct purtatoarea, e mult mai curata decat cea generata digital ori prin multiplicari de frecventa. Nu ma pricep foarte tare la Arduino, dar mi se pare mai greu de incorporat intreg montajul intr-o carcasa mica, mai costisitor, si nu stiu cum se poate modula in frecventa. Nu stiu ptr ca nu prea am lucrat, sugestiile sunt binevenite. Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 14, 2017 Partajează Postat Decembrie 14, 2017 (editat) Deci cei 70k sau 80k (valori pomenite pana acum) in plus (sau in minus) fata de xo pot fi "programati" cu acele condensatoare din filtru.Care crezi ca ar fi limitele? (de aici as vrea sa jonglez in functie de cum gasesc cristalele). Editat Decembrie 14, 2017 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Decembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Decembrie 14, 2017 Exact. Limita de jos e cam 10Khz, cea de sus nu stiu inca, dar din cate banuiesc cred ca poate ajunge pe la 150KHz. O FI prea mare mareste banda de trecere si poate duce la functionarea nesigura a CAF. Un acord fin merge facut si din quart, cu CV. Efectul e cu atat mai pronuntat cu cat armonica aleasa e mai inalta. De ex, daca reusim sa deviem frecventa cuartului cu 3KHz, si folosim armonica 20, deviatia finala va fi 20x3=60Khz. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 2, 2018 Partajează Postat Ianuarie 2, 2018 (editat) Iata o alta aplicatie a TDA-ului 7000 NBFM din Elektor nr.4 din 2004. Am ajuns la concluzia ca este mai usor pentru mine sa printez si sa fac poze pe urma! Editat Ianuarie 2, 2018 de gica70 Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 2, 2018 Partajează Postat Ianuarie 2, 2018 se pot pune 2-3 cuart-uri in paralel !? Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 2, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2018 Se pot, dar efectul e absolut acelasi ca al unuia singur, indiferent de aplicatie...dar nu vad legatura. Schema prezentata de @gica70 e maximul ce se poate obtine folosind componente uzuale. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 2, 2018 Partajează Postat Ianuarie 2, 2018 Am inteles efectul e valabil numai pe fundamentala. Link spre comentariu
Mark S Postat Ianuarie 2, 2018 Autor Partajează Postat Ianuarie 2, 2018 O fi, dar hai sa trecem. Sectiunea "incepatori" e in alta parte. Link spre comentariu
mila Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 Scuzati....plec la incepatori. Link spre comentariu
gica70 Postat Ianuarie 3, 2018 Partajează Postat Ianuarie 3, 2018 (editat) In articolul cu schema de mai sus (poza) prezentata de mine se spune ca ar putea aparea interferente cu posturile comerciale puternice din UUS. Ce credeti ca ar fi mai bine, sa-i pun in fata filtre mai ca lumea sau ar merge o schimbare de frecventa in jos.Sa nu spuneti ambele! Bineinteles, tot montajul va fi inchis intr-o cutie metalica. Editat Ianuarie 3, 2018 de gica70 Link spre comentariu
Postări Recomandate