gica70 Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 Se spera ca fuga de frecventa sa nu iasa din captura CAF-ului. Dar o mica "rotita" pe varicap ar putea rezova problema. Link spre comentariu
ndor Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 Cu cat e banda mai ingusta cu atat e mai greu sa-l tii fix in frecventa aia . Asta inseamna ca schema se va complica cu oscilator pilotat de quartz , daca se gaseste respectivul quartz . Sau oscilator cu PLL , plus filtre inguste la intrare strict pe canalul 22 pentru a atenua zgomotul din banda cat mai mult . Plus PCB , plus carcasa plus conectica , plus ...profit ...etc. Daca se face un pret de cost la toate astea s-ar putea ca , clientul sa iasa mai ieftin cumparand o statie CB sh . Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 29, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2017 (editat) Cuartul simplifica, nu complica montajul. La pinul 13 al TA2003 merge direct quart in locul circuitului LC. N-am gasit totusi valoarea care trebuie. Ar mai fi varianta cu CXA 1191, care are in plus CAF si audio de putere. Am lucrat mult cu CXA1191 prin anii 90 si pot spune ca sistemul CAF e excelent. E suficient sa "agate" un pic semnalul si se autocentreaza perfect. O realizare corecta a circuitului LC, cu bobina fixata in ceara, duce la o deviere de cativa Khz din ce am experimentat deocamdata. Nu-i o concluzie finala, dar daca ar fi doar atat si daca CXA-ul ar suporta FI de 455Khz ( am integratul acum si poate o sa incerc chiar azi), problema ar fi ca si rezolvata. Carcasa nu ar fi problema, o cutie simpla. PCB la fel, merge pe cablaj de test sau chiar in aer. Schema poate duce in eroare la prima vedere dar montajul in sine are doar cateva piese, intr-o ora sau mai putin e gata. Un potentiometru de volum, un LED care sa indice alimentarea...eventual inca unul ptr squelch, mufa de antena, mufa de alimentare, difuzor si cam asta e tot. PS- o precizare. La ambele circuite pomenite, TA2003 si CXA1191 se foloseste sectiunea de FM, care in mod normal, conceputa de producator, functioneaza intre 60-110 MHz, cu FI de 10.7. Editat Septembrie 29, 2017 de Mark S Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 (editat) Eu stiu asa ca numai LM3361 este de banda ingusta si cu modificari la filtre TDA7000; dintre cele discutate aici, desigur. Pe vremuri am incercat sa ascult banda taxi (era in CB) pentru a-mi acorda circuitele. Mai tarziu am aflat ca ei lucrau in FM iar eu ii receptionam perfect cu o schema de medie frecventa de AM, fara fasait mare; Intr-o schema de transceiver pe 2m a lui YO3AVE, George Pintilie am redescoperit acel montaj si explica aceasta metoda de demodulare de tip "slope".Am construit receptorul cu etajul de intrare pe 27 iar primul oscilator l-am facut cu cristal. Schema este cu minusul la masa! Este vorba de T7/1983 pg. 12. Iata o alta schema simpla, simpla. Editat Septembrie 29, 2017 de gica70 Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 29, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2017 TA2003 functioneaza si demoduleaza corect FI de 455Khz (pe sectiunea FM), CXA1019 nu. O sa incerc CXA1191 si CXA1691 cu care e echivalent pin la pin. In ce priveste banda ce poate fi receptionata TA2003: 20-150MHz CXA1191M (varianta SMD) : 500kHZ-300MHZ Valorile sunt evident, aproximative si au rezultat din teste. Pe sectiunea de AM, in care FI recomandata e 455KHz, ambele pot demodula FM prin "slope detection". In acest fel rezulta un receptor care demoduleaza AM/FM fara a fi nevoie de comutare intre cele 2 moduri de lucru. Nu am ales varianta asta ptr ca se pierde un mare avantaj al modulatiei de frecventa-posibilitatea de limitare a semnalului in FI, care mareste mult raportul semnal/zgomot. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 (editat) Eu cred ca acest receptor poate fi si cat un pachet de tigari, nu se obtine niciun avantaj notabil daca e cat o cutie de chiibrituri. Esential e sa functioneze bine. De aceea propun coborarea semnalului de la 27.225 la 2.775 MHz. De aici se merge mai departe pe linia discutata mai sus, cu TA2003, CXA1019, etc - la aceasta frecventa oscilatorul local este foarte stabil cu elemente LC. Coborarea se face simplu, un oscilator cu cuart de 30 MHz (sau 6 MHz - care se gaseste pe toate drumurile - la care folosim armonica a 5-a). Si un mixer cu 1 tranzistor. 30.000 - 27.225 = 2.775 MHz Totodata se va beneficia si de avantajele cunoscute ale dublei conversii. Editat Septembrie 29, 2017 de +_Florin_+ Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 29, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2017 Complica un pic montajul, dar asta e cea mai sigura varianta, intradevar. Link spre comentariu
gica70 Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 (editat) Aceeasi varianta am prezentat-o si eu mai sus cu TDA7000 in schema lui SM0VPO.http://sm0vpo.altervista.org/rx/tda7k-rx2.htm Editat Septembrie 29, 2017 de gica70 Link spre comentariu
puriu Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 O stabilitate 1/1000 cu oscilator LC este prea greu de realizat la un aparatel portabil si compact. FI de 2.775 MHz pare cam mare. Se gasesc usor cuarturi pe 25, 26, 27, 28.375, 28.636 si 29,491 MHz (sub 2 lei/buc). Link spre comentariu
Mark S Postat Septembrie 29, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 29, 2017 @gica70 Schema e buna, principiul e acelasi, dar valorile unor condensatori sunt complet gresite, am mai zis. In plus, TDA7000 nu demoduleaza corect la frecvente joase, parca se "inneaca", ceva de gen, asa se aude. Sau cel putin asa mi-a dat mie. @puriu Nu-s chiar asa instabile oscilatoarele LC, facute ingrijit. Dar in fine, sa admitem. Mi-ar conveni un quartz care adaugat sau scazut din 27.255 sa dea 5.5, 6.5 ori 10.7Mhz Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Septembrie 29, 2017 Partajează Postat Septembrie 29, 2017 O stabilitate 1/1000 cu oscilator LC este prea greu de realizat la un aparatel portabil si compact. FI de 2.775 MHz pare cam mare. Cred ca o compensare termica corect realizata (combinatie de doi condensatori cu coeficienti negativ si pozitiv) ar permite o stabilitate corespunzatoare la frecvente intre 2 ... 3 MHz. Am ales 2.775 pentru prima frecventa intermediara si din alte considerente: ecartul de frecvente 2 ... 3 MHz e relativ "linistit" dpdv radio, nu avem aici posturi de radiodifuziune puternice ce pot creea neplaceri. E o zona a comunicatiilor profesionale ce nu afecteaza. Exista si posturi radio comerciale in aceasta banda, asa-numitele "frecvente tropicale", dar pe meleaguri indepartate, nu razbat pana la noi. Trebuie mare atentie in alegerea frecventelor intermediare. .............. Mi-ar conveni un quartz care adaugat sau scazut din 27.255 sa dea 5.5, 6.5 ori 10.7Mhz E greu, sunt frecvente atipice pentru quartz-uri. Sunt firme care produc loturi la comanda pe orice frecventa, dar renteaza numai daca cineva s-ar apuca sa produca astfel de receptoare in serie. Ar mai fi o varianta, un quartz care sa aiba 680 "dupa virgula", (adica XX.680 MHz) si altul fix de ordinul MHz (adica XX.000 MHz). Cele de ordinul MHz se gasesc usor. De exemplu, 7.680 si 20.000. Sau 9.680 si 18.000. Un montaj cu aceste quartz-uri, trei tranzistori si un circuit LC (ce ocupa doar 4 ... 5 centimetri patrati pe cablaj) compune cele doua frecvente, obtinand 27.680 MHz. 27.680 - 27.225 = 0.455 MHz, si ... uite cum am realizat receptorul cu o singura schimbare de frecventa. Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 1, 2017 Partajează Postat Decembrie 1, 2017 "Trebuie mare atentie in alegerea frecventelor intermediare". Asa este, deci atentie la "cocoloase"! Link spre comentariu
mila Postat Decembrie 1, 2017 Partajează Postat Decembrie 1, 2017 Se poate dezvolta putin subiectul alegerii frecventelor intermediare?Asa ca la scolari! Link spre comentariu
gica70 Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 Nu trebuie sa inveti precum scolarii, totu-i, azi, sa stii de unde sa iei informatia! Au invatat altii pentru viitorime.. Deci, acea poza este luata dintr-un nr. al revistei "Radiocomunicatii si radioamatorism" si-am pus-o pe perete (infoliata), nu mai stiu numarul. In randul de sus se prezinta sinteza calculului atunci cand frecventa de intrare este mai mare decat cea a oscilatorului. Se imparte frecventa mai mica la cea mare (se vede ca acel cat este max.1) si se compara rezultatul cu acele linii. Daca a picat pe una dintre ele este naspa! Al doilea rand este pentru varianta cand frecventa de intrare este mai mica decat cea a oscilatorului local. Link spre comentariu
ndor Postat Decembrie 2, 2017 Partajează Postat Decembrie 2, 2017 (editat) Adica e un tabel cu frecventele armonicilor pare si impare care rezulta din mixare ca up convertor si down convertor . Iti recomand sa folosesti AppCad-ul. E un program free foarte util care poate calcula si asa ceva. http://www.hp.woodshot.com/ Editat Decembrie 2, 2017 de ndor Link spre comentariu
Postări Recomandate