Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor simplu CB/NBFM

Mark S

Postări Recomandate

Acum 3 ore, roro11 a spus:

Cautand pe internet am gasit 2 scheme la care am o nelamurire, dc semnalul de iesire se culege de pe pinul 14 (audio mute) si nu de pe pinul 9(recovered audio)cum e normal.?

Da, asta este o schema potrivita pentru receptoare telecomenzi, semnalul pleaca din pin9 mc3361 la pin 12 si de-acolo, daca urmaresti schema interna si daca te uiti aici, vei intelege.image002

The 35MHz parent transmitter signal is picked up by the 85cm flex antenna. (Length is not critical). This excites L1, producing a 35MHz signal input to the BF244A (gate). The 27p/4.7uH trap grounds the 13.5MHz image frequency and the 24.3MHz oscillator leak through via the 15p cap. Meanwhile the 24.3MHz plug-in crystal oscillator circuit output is injected via the 0.1 cap to the BF244A source terminal and mixing of the two frequencies occurs, producing a 10.7MHz output at the BF244A output. There are several other frequencies produced by mixing but the 10.7MHz crystal filter rejects these.

The selected 10.7MHz signal is passed on to pin 16 of the Motorola 3361 chip. Mixing takes place for the second time using the on-board 10.245MHz Xtal oscillator. This produces a 455KHz signal at pin 3.

This signal is filtered by the 10KHz filter (CFU455HT) and then amplified in the chip, with the FM content being detected at pin 9.

The 4k7 and .022 cap at pin 9 get rid of white noise on the output signal, leaving rounded signal pulses (from the transmitter) of about 0.5v peak to peak. Note L2 needs adjusting to achieve this. Pin 12 is an input to a squaring amp with outputs at pins 13 & 14. These two outputs (4v pp) are used to clock the standard Cmos counter chip, giving up to 8 servo outputs. The 2N3904 provides an extremely servo noise free supply of around 4volts to the whole receiver. Sunt semnale PPM pregatite sa atace decoderul. https://norcim-rc.club/Doc2.htm

Editat de gica70
Link spre comentariu
Vizitator roro11

Am vazut demult schema asta, dar nu i-am dat importanta, deoarece nu se vad bine valorile componentelor, acum am observat ca e cu dubla conversie:reytre

Da, acum am vazut, din pin 9 se duce in 12, apoi in 14.

Dar care e motivul, de ce nu e cules direct de pe pinul 9?

Editat de roro11
Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marele Savant a spus:

Am dubii mari ca un ci fabricat pentru receptia semnalelor cu banda ingusta va functiona corespunzator la receptia radiodifuziuni FM, chiar daca se schimba filtrele de EI.

Se poate, dar cu o smecherie. Se reduce deviatia de frecventa la cat merge demodulatorul NBFM, cu o bucla asemanatoare cu CAF-ul, dar cu constanta de timp mica. Se ia semnalul de dupa demodulator si se aplica pe o dioda varicap de la oscilatorul RF (de la mixer). Am vazut intr-o carte de comunicatii prin satelit, publicata in anii '80. Nu am studiat cu atentie, am citit cateva pagini in librarie (cartea era cam scumpa pentru buzunarul meu), dar am retinut ideea.

Link spre comentariu
Chiar acum, roro11 a spus:

Dar care e motivul, de ce nu e cules direct de pe pinul 9?

Semnalul trebuie sa fie curat, tot sau nimic, (aproape digital, fara zgomot, altfel nu lucreaza bine restul, decodorul impreuna cu servourile) de fapt acolo este un comparator. Daca te uiti mai bine ai sa vezi ca sunt 2 semnale, unul pentru sincronizare care pleaca la registrul de deplasare (demultiplexare, clock) si altul care comanda perioada servomecanismului. Sunt multe de spus, deschide acel sait, Norcim. Numele saitului vine de la Micron (citit de la coada la cap), o firma care era in voga in acele timpuri. Modulatia este in frecventa, dar un NBFM foarte ingust, 1-2 khz, peste si sub purtatoare cu un semnal compus PPM si cu refresh de 50hz. 

Editat de gica70
Link spre comentariu
Vizitator roro11

Multumesc pentru pontul cu bobinele.

Scuze, la ic MC13135.

Nu stiu daca am inteles bine, deci functioneaza ok cu cuartul de 16.500 fara alte modificari?

Acelasi lucru se poate face si cu celalalt quartz din LO2, cel pe 10.245Mhz. ?????

739.png

Editat de roro11
Link spre comentariu
Vizitator roro11

Nasol, nu am gasit cuart de 10.270, singura varianta ramane cea cu SI5351

Care e diviatia maxima de frecventa daca se conecteaza un CV in serie?

Care este efectul, scade frecventa sau creste?

Inspiratia cu CV in serie mi-a venit de la oscilatorul atasat mai jos.

r.png

gg.png

Editat de roro11
Link spre comentariu
Chiar acum, RST a spus:

Nuu, frecventa trebuie urcata macar cu 23Khz daca nu se poate exact cu 25K. O deviatie atat de mare e greu de aplicat unui quartz, asa ca m-am gandit si la urcarea frecventei celuilalt quartz, astfel incat ambele deviatii insumate sa dea macar 23Khz, care e limita minima. Ideal ar fi cu exact 25, evident. 

Poate gasesti pe la cineva si varianta de 49.575 MHz (este 16,525x3) de la vechile canale de la telefoanele fara fir.

Link spre comentariu
Chiar acum, roro11 a spus:

Nasol, nu am gasit cuart de 10.270, singura varianta ramane cea cu SI5351

Care e diviatia maxima de frecventa daca se conecteaza un CV in serie?

Care este efectul, scade frecventa sau creste?

Inspiratia cu CV in serie mi-a venit de la oscilatorul atasat mai jos.

r.png

gg.png

La aceasta schema creste frecventa dar scade si stabilitatea daca se exagereaza. Din experienta mea la 10 MHz nu poti depasi 10kHz. Este o schema, numita super VXO, dar din acea lista nu vad nimic potrivit..

Editat de gica70
Link spre comentariu
Acum 8 ore, RST a spus:

Demonstrativ, daca MC3361 suporta Fi de macar 5.5Mhz, se poate arata ca demoduleaza WBFM la fel ca celelate CI specializate ptr FM "clasic". 

Suporta si 5,5MHz AFI, dar amplificarea este mult mai mica decat la 455KHz, pentru ca AFI are rezistoare de valoare mare in colectorul tranzistoarelor din etajele diferentiale. Combinat cu valoarea mica a curentului prin tranzistoare, largimea de banda a AFI este redusa.

AFI_MC3361.thumb.jpg.9a01c5da721dc4a032950ff8c6d16ace.jpg

Link spre comentariu
La 23.06.2019 la 10:29, roro11 a spus:

Inca o idee, incearca cu TDA 7000 NBFM din revista Megahertz.https://archive.org/details/MegahertzMagazineNo022Oct1984  Pentru OL te ajuta Mark cu un sfat, nu este necesar acel XO iar socul se va inlocui cu o bobina pe 27,225 MHz.

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0083.jpg

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0084.jpg

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0085.jpg

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0086.jpg

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0087.jpg

Megahertz Magazine No022 Oct 1984_0088.jpg

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Ce-am observat, asta ca sa continu, pentru TDA7000 receptie NBFM este suficient sa dispara condensatorul din pin 3 de 22n din configuratia de banda larga, fara alte modificari. Am vazut asta in saitul Radiokot, o schema pentru telecomenzi si am verificat imediat pe celelate,  inclusiv a lui SM0VPO; este o singura modificare pe care nu am vazut-o pana acum! (exceptie, schema lui SM0VPO unde mai apar si alte valori de "C" la alti pini. v. tabelul). Aici apare si varianta lui RST a oscilatorului local pilotat cu cristal (armonica).20.gif

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Pinul 3 al TDA7000 este de la blocul intern al integratului numit "Noise Source", nu are legatura cu frecventa intermediara de 70KHz Wide FM sau 15KHz NBFM.

Cum s-a spus anterior, IC-ul demoduleaza NBFM si cu FI 70KHz dar cu volum mai scazut.

Link spre comentariu

Are cineva disponibil un cristal pe 26.770MHz sau pe 27.680MHz ?

Am o placa de la un telefon cordless cu MC3361 si vreau sa fac si eu un NBFM pe canalul CB 22 dar nu gasesc nicaieri cristal pe una din aceste frecvente. Platesc posta si deranjul bineanteles.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări